Μέλος της Υπερπόντιας Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22 Δεκεμβρίου 2023Ιστορική στιγμή για το Ινστιτούτο Κύπρου και τον Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, ο οποίος εξελέγη Εξωτερικό Μέλος της Υπερπόντιας Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας - Académie des Sciences d'Outre-Mer (ASOM), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 15 Δεκεμβρίου 2023. Ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας είναι ο πρώτος Κύπριος που λαμβάνει αυτή τη σημαντική διάκριση, η οποία τιμά τόσο το Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Καθηγητής Παπανικόλας, Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ήταν επίσης ο πρώτος Κύπριος που εξελέγη Μέλος της Academia Europaea (2011) και της Silk Road Academy of Sciences (2017).
Τον Καθηγητή Παπανικόλα παρουσίασε στην Υπερπόντια Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του ΙΚυ, Καθηγητής Fadi Comair, παρουσία του Προέδρου της ASOM, Roland Pourtier. Στο πλαίσιο της τελετής, ο καθηγητής Παπανικόλας πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Η Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Μια περιφερειακή κρίση και οι παγκόσμιες επιπτώσεις της».
Κατά την παρουσίασή του, ο Καθηγητής Παπανικόλας σημείωσε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου σήμερα κατοικούν περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι, χαρακτηρίζεται κλιματολογικά από τους ερευνητές ως «hot-spot», δηλαδή το επίκεντρο της Κλιματικής Αλλαγής.
«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι συγκρίσιμες με εκείνες της ΕΕ και αυξάνονται. Οι κλιματικές επιπτώσεις στην περιοχή προβλέπεται να είναι σοβαρές, οδηγώντας σε καταστροφές πρωτοφανούς μεγέθους με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες προεκτάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Παπανικόλας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα μιας διετούς μελέτης από μια ομάδα περίπου 240 επιστημόνων.
Η Υπερπόντια Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1922, με σκοπό αρχικά τη μελέτη επιστημονικών ζητημάτων που αφορούσαν και επηρέαζαν κυρίως τα γαλλικά εδάφη και τις αποικίες της, ενώ από το 1957 η αποστολή της επεκτάθηκε στη μελέτη παγκόσμιων επιστημονικών ζητημάτων εκτός Γαλλίας. Η εναρκτήρια Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη στις 18 Μαΐου 1923. Ιδρυτικός πρόεδρός της ήταν ο Albert Lebrun, ο οποίος αργότερα εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας (1932-1940). Η ακαδημία διαθέτει βιβλιοθήκη με περισσότερα από 130.000 έργα και 1.600 περιοδικά. Εξωτερικά Μέλη της Ακαδημίας εκλέγονται μη κάτοικοι Γαλλίας, ηγέτες των κοινωνιών τους, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, ο Fernardo Carosso (πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας), ο Anatole Collinet Makosso (πρωθυπουργός του Κονγκό) κ.α.