Με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης καταπιάστηκε η 2η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23 Νοεμβρίου 2023Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, η 2η διάλεξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της σειράς ανοικτών διαλέξεων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Σχολής, στην οδό Αμπελοκήπων 9 και σ’ αυτήν παρευρεθήκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Προέδρος του Συμβουλίου, Δρ Χρίστος Χωματάς, το μέλος του Συμβουλίου, κα Στεφανία Φλωράκη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους.
Σε σύντομο χαιρετισμό του στη διάλεξη, ο Πρύτανης Ζαφείρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη 2η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια του ΤΕΠΑΚ να έρθει ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία, συμβάλλοντας έτσι στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και την προαγωγή της δια βίου εκπαίδευσης σε θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους, αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας προς την πόλη της Πάφου η οποία μας αγκάλιασε». Ο Δρ Θεοχάρους ανακοίνωσε πως ο νέος κύκλος διαλέξεων θα αρχίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο με νέα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη.
Ομιλητές στη 2η διάλεξη ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ Σωτήριος Χατζής και η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Δικαίου και Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Δρ Μιρέλα Πάχου.
Στην ομιλία του με θέμα «Το Chat GPT στη ζωή και στην καθημερινότητά μας», ο Δρ Χατζής αναφέρθηκε στους τομείς της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων, σημειώνοντας πως οι τεχνολογίες μετασχηματίζουν την αλληλεπίδρασή μας με τις μηχανές και θα έχουν εφαρμογές σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα όπως το ChatGPT, τα οποία είναι κατασκευασμένα σε αρχιτεκτονικές που μπορούν να κατανοήσουν και να παράγουν κείμενο παρόμοιο με το ανθρώπινο, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευέλικτα για διάφορες εργασίες. Παρουσίασε, επίσης, πραγματικά παραδείγματα χρήσης όπου δεν απαιτείται εκτεταμένη εξοικείωση με τον προγραμματισμό, δείχνοντας πώς αυτά τα συστήματα μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε διάφορες εφαρμογές.
Στη διάλεξη, ο Δρ Χατζής εξήγησε γιατί αυτές οι τεχνολογίες είναι επαναστατικές, αναλύοντας τόσο το τεράστιο δυναμικό τους για αυτοματοποίηση εργασιών όσο και τις κοινωνικές προκλήσεις που συνοδεύουν αυτές, όπως η ενίσχυση προκαταλήψεων και η δυσκολία στην ερμηνευσιμότητα.
Στην ομιλία της με θέμα, «ART – IFICIAL ΑRT: Νομικοί προβληματισμοί σε ζητήματα εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική», η Δρ Μιρέλα Πάχου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι ανατρεπτικές τεχνολογίες που φέρνει μαζί της η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση επηρεάζουν καταλυτικά πολλές πτυχές της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και της καθημερινής ζωής. Σημείωσε πως η εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που δημιουργείται, διανέμεται και καταναλώνεται η μουσική, αλλά και θέτει νέα, πρωτόγνωρα ερωτήματα αναφορικά με την προστασία των δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Δρ Πάχου παρουσίασε τις γενικές σκέψεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα, με έμφαση στα πεδία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των δημιουργών και της πνευματικής ιδιοκτησίας σε έργα που παράγονται ΑΠΟ ή ΜΕ τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη διάλεξη, στους/στις οποίους/οποίες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με δεξίωση, με εδέσματα που ετοίμασαν οι φοιτητές/τριες της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου, η οποία ανήκει στη νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.