Μαρίνα Πάφου: Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές για τον σύμβουλο ανάπτυξης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29 Ιουλίου 2024Υπογράφηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία του Υφυπουργείου Τουρισμού η σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και της κοινοπραξίας Deloitte Triton Paphos Marina Consortium, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του έργου της μαρίνας Πάφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού, στόχος της σύμβασης είναι η προκήρυξη και η διεκπεραίωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή με σκοπό την ανάπτυξη του έργου της Μαρίνας της Πάφου με την μέθοδο D.B.F.O.T. (Design, Built, Finance, Operate, Transfer).
Η εν λόγω μαρίνα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Πότιμα, στην Κισσόνεργα, στην επαρχία Πάφου, και ο επιτυχών επενδυτής θα έχει δυνατότητα είτε για την κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας χιλίων σκαφών, η οποία θα περιλαμβάνει και οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, είτε για συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας χιλίων σκαφών, με υποδομή υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 μήνες. Η προκήρυξη του έργου αναμένεται να γίνει σε εννέα μήνες με δώδεκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, από σήμερα δηλαδή, η δε ανάθεση του έργου της μαρίνας στον επιτυχόντα επενδυτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2026.
Τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται να γίνουν διαβουλεύσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς όπως προνοείται από την σύμβαση, ώστε να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι του έργου.
«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός βαρυσήμαντου έργου, που οραματίζονται οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου εδώ και δεκαετίες, και που αναμένεται ότι θα προσδώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου» ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής για τη σημερινή εξέλιξη αναφέροντας μεταξύ άλλων «η Μαρίνα της Πάφου, γίνεται από σήμερα, ουσιαστικά, η τέταρτη μαρίνα, που το Υφυπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει την εποπτεία του έργου, μετά την Μαρίνα της Λεμεσού, της Αγ. Νάπας και του Παραλιμνίου.
Όλα αυτά τα έργα στο σύνολο τους, μαζί με την Μαρίνα της Λάρνακας και την Μαρίνα St. Raphael, την πρώτη μαρίνα που αναπτύχθηκε στη χώρα μας, θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και ειδικότερα του yachting tourism, μίας μορφής τουρισμού που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από επισκέπτες ψηλής εισοδηματικής στάθμης με ότι αυτό συνεπάγεται».