Pafos Net

Πάφος: Τα drones στην υπηρεσία της αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών

title image

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πτήσεις με μη επανδρωμένο UAV από την ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεσπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Πέγειας, με σκοπό την αποτύπωση του Κόλπου των Κοραλλίων.

Οι εν λόγω εργασίες αφορούσαν σε εργασίες πεδίου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «BEACHTECH – Παράκτια διάβρωση λόγω κλιματικής αλλαγής: εκτίμηση και τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Στην εναέρια αποτύπωση του Κόλπου των Κοραλλιών συμμετείχαν η Μύρια Λοϊζίδη, εκτελεστικός μηχανικός του Δήμου Πέγειας και από την ομάδα από το ΤΕΠΑΚ συμμετείχαν ο καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, ο Δρ. Χριστόδουλος Μέττας, ο Ευαγόρας Ευαγόρου, η Ιωσηφίνα Κουντούρη και ο Δημήτρης Χριστοφή.

To έργο συντονίζει το Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής-Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών- ΤΩΘΒΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Θ. Χασιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή, με εταίρους την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, τον Δήμο Πέγειας και το  Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

coral3

Μιλώντας στο PafosNet ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, τόνισε ότι το προτεινόμενο έργο αφορά στην εκτίμηση και διαχείριση ενός από τους μεγαλύτερους κοινούς φυσικούς κινδύνους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή της διάβρωσης των τουριστικών παραλιών που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία και οικονομία.

« Θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης με ένα αλληλοσυμπληρούμενο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που θα στηριχθούν στη στενή συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε. « Τα κύρια αποτελέσματα του έργου θα δώσουν σημαντικά οφέλη στις αρμόδιες αρχές, στους παράκτιους διαχειριστές και πληθυσμούς και στην τουριστική βιομηχανία του ΒΑ Αιγαίου και Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιτσή, θα καταγράψει επίσης τα χαρακτηριστικά των παραλιών Λέσβου, Χίου και Κύπρου και θα εκτιμήσει με καινοτόμες μεθοδολογίες τον πλημμυρικό κίνδυνο, την παραλιακή διάβρωση και την ελκυστικότητα του τουριστικού προορισμού υπό σενάρια Κλιματικής Αλλαγής.

« Επιπλέον, μέσω των συστήματων που έχουν εγκατασταθεί», τόνισε, « θα υπάρχει  αυτοματοποιημένη παρακολούθηση παραλιών που θα δώσουν μακροχρόνιες παρατηρήσεις μεταβολής της ακτογραμμής και του αιγιαλού, πληροφορία απαραίτητη για τη παράκτια χωροταξία και της φέρουσας ικανότητας και χρήσης της παραλίας. Θα παρέχει πληροφορία σχεδόν πραγματικού χρόνου για τις παραλιακές συνθήκες όπως κυματισμό, άνεμο, θερμοκρασία και UV, που θα διαχέεται σε χρήστες μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

coral1