Κάτω Πάφος: Η εναέρια πεζογέφυρα το νέο trend του τουρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10 Ιουλίου 2024Η προωθούμενη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο και κυρίως η χρήση πλέον της μοναδικής στην Κύπρο εναέριας πεζογέφυρας που συνδέει αρχαιότητες σε μια μεγάλη έκταση, έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει «καρπούς» για την περιοχή. Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών θησαυρών της Κάτω Πάφου έχει εκτοξευθεί φέτος μεταξύ των επισκεπτών οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή για να δουν ένα έργο μοναδικό στην Κύπρο και για να περπατήσουν πάνω από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς δια της πεζογέφυρας, αποκτώντας μια πανοραμική εικόνα όλων των αρχαιολογικών σημείων της Κάτω Πάφου.
Το έργο έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο στον Λόφο της Φάπρικας, ένα τμήμα του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης που από πολλούς ειδικούς θεωρείται ισάξιος των αντίστοιχων αρχαιοτήτων της Πέτρας στην Ιορδανία. Τουρίστες, αλλά και κύπριοι επισκέπτες της Πάφου, έχοντας πλέον ενημερωθεί για το πρωτότυπο αυτό έργο σπεύδουν προκειμένου να απολαύσουν την βόλτα τους πάνω από τις αρχαιότητες της παφιακής γης και να δουν το εντυπωσιακό θέαμα της Κάτω Πάφου από ψηλά.
Ο λόφος της Φάμπρικας, στο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της Πάφου προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, αποτελούσε επί αρχαιότητας την Ακρόπολη της Πάφου. Αυτό προκύπτει από τις συνεχιζόμενες για 12 χρόνια ανασκαφές στην περιοχή από γαλλική αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής την δρ. Claire Balandier, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Avignon Γαλλίας.
Η δρ. Balandier χαρακτήρισε τα λατομεία που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στον συγκεκριμένο λόφο ως τα σημαντικότερα που έχουν ανακαλυφθεί, μετά από τα αντίστοιχα στην Πέτρα της Ιορδανίας και τη Σικελία. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην Πάφο ενημερωμένοι για την σπουδαία αρχαιολογική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ και από πλευράς επιστημονικής κοινότητας, ο λόφος της Φάμπρικας καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στις μελέτες και στις ανασκαφικές εξελίξεις.