Σάββας Σαββίδης: Διάκριση η εξαίρεση από επιχορήγηση των παιδιών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30 Δεκεμβρίου 2024Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί θεμέλιο πολιτισμού και κουλτούρας, που οικοδομείται μέσα από χρόνια παιδείας και συστηματικής καλλιέργειας. Δεν είναι κάτι που κληρονομείται ή μεταφέρεται, είναι κάτι που καλλιεργείται. Συνεπώς, ως ενήλικες, υπεύθυνοι πολίτες, γονείς και, κυρίως, ως πολιτικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά χάρη στην εμπιστοσύνη των πολιτών, έχουμε ευθύνη να ενισχύουμε αυτή την κουλτούρα. Οφείλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να αποτρέπει τις διαμάχες, να μην εγείρει αμφιβολίες για την εφαρμογή των δικαιωμάτων και, κυρίως, να μην αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της ικανότητας διαχείρισης ευαίσθητων ζητημάτων, όπως αυτό των δικαιωμάτων των παιδιών.
Αυτά τονίζει με δηλώσεις του στο PafosNet ο Senior Partner του δικηγορικού οίκου Michael Kyprianou Law Firm, Σάββας Σαββίδης, με αφορμή όπως αναφέρει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαιρέσει τα παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία από το δικαίωμα επιχορήγησης για την αγορά υπολογιστών.
Αναρωτιέμαι ποια έρευνα έχει πραγματοποιηθεί για να τεκμηριώσει ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν ανάγκη επιχορήγησης, επισημαίνει ο κ. Σαββίδης και διερωτάται πώς αποφασίστηκε ότι όλοι οι γονείς των παιδιών αυτών είναι οικονομικά εύποροι, απλώς και μόνο επειδή επέλεξαν να τα στείλουν σε ιδιωτικά σχολεία.
« Από προσωπική εμπειρία, ως μέλος διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικού σχολείου, έχω δει γονείς που κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη εκπαιδευτική προοπτική», τονίζει. « Δεν είναι όλοι οικονομικά εύρωστοι. Υπάρχουν οικογένειες που στερούνται βασικές ανέσεις, προκειμένου να παρέχουν αυτή την ευκαιρία στα παιδιά τους. Είναι άραγε δίκαιο να αποκλείονται από κάθε είδους στήριξη; Δεν οφείλετε να εξετάσετε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά;
Επιπλέον, διερωτώμαι αν οι αρμόδιοι έχουν αναλογιστεί τις κοινωνικές συνέπειες της απόφασής τους. Αυτή η διάκριση, που ουσιαστικά καταδεικνύει τα παιδιά ιδιωτικών σχολείων ως "προνομιούχα" ανεξαιρέτως, ενισχύει τις ανισότητες. Και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σε αυτά τα παιδιά; Ότι ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες τους; Αυτός ο διαχωρισμός μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει».
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σωστά επισήμανε ότι η προσέγγιση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών, αναφέρει ο Σάββας Σαββίδης. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, βλέπουμε ότι οι αποφάσεις και οι προτάσεις της παραμερίζονται, καθώς λείπει η θεσμική ρύθμιση που θα υποχρέωνε το κράτος να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
Ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα αφορά την εγγραφή παιδιών στην Α΄ Δημοτικού, επισημαίνει. Παρόλο που το όριο ηλικίας για την εγγραφή αυξήθηκε νομοθετικά, εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα παιδιά γονέων που υπηρετούν είτε στο διπλωματικό σώμα είτε στην ΕΛΔΥΚ. Αυτά τα παιδιά εγγράφονται βάσει της νομοθεσίας της χώρας καταγωγής τους, με τη δικαιολογία ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν και θα πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Όμως, τι γίνεται με τα παιδιά γονέων που βρίσκονται στην Κύπρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δυνάμει συμβάσεων εργασίας, και διαθέτουν άδειες παραμονής, θέτει το ερώτημα. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανένα δικαίωμα προσαρμογής στο εκπαιδευτικό τους μέλλον. Όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, θα ενταχθούν σε σχολικές αίθουσες με μικρότερα παιδιά, γιατί η Κύπρος ουσιαστικά "τιμωρεί" αυτά τα παιδιά, παρατηρεί.
Ακόμη, υπάρχει μια κατηγορία παιδιών που εκπαιδευτικοί και ειδικοί θεωρούν χαρισματικά ή ιδιαίτερα ώριμα για την ηλικία τους, σύμφωνα με τον Σάββα Σαββίδη. Παρόλα αυτά, στην Κύπρο, αυτά τα παιδιά τοποθετούνται στην προδημοτική, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί η ιδιαίτερη κατάστασή τους. Η λύση που προτείνεται, μαθήματα εντός της προδημοτικής για πιο προχωρημένους μαθητές, δεν συνιστά πρωτοβουλία για αξιολόγηση των παιδιών αυτών ή εισαγωγή ενός κανονιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει την αναγνώριση και υποστήριξή τους, αναφέρει.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της επαναφοράς του θέματος, στάλθηκε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με αίτημα να τοποθετηθεί. Παρά τις επανειλημμένες επιστολές και τηλεφωνήματα, η επίσημη απάντηση ήταν απογοητευτική. Το υπουργείο περιορίστηκε να αναφέρει ότι «αυτή είναι η υφιστάμενη νομοθεσία» και έκλεισε την υπόθεση. Όσο για τα χαρισματικά παιδιά, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση λειτουργού του υπουργείου: «Όλοι οι γονείς θεωρούν τα παιδιά τους χαρισματικά», τονίζει ο κ. Σαββίδης, κάνοντας λόγο για έλλειψη ενδιαφέροντος του υπουργείου για ουσιαστική διερεύνηση αυτών των θεμάτων και για διάθεση να εξετάσουν, αν μη τι άλλο, τις προτάσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού;
Ο Σάββας Σαββίδης καλεί, τέλος, τους αρμόδιους να τοποθετηθούν δημόσια για τα δύο αυτά ζητήματα.