In memoriam: Φίλοι καρδιάς του Μιχαλάκη Λεπτού τον αποχαιρετούν ενθυμούμενοι σπουδαίες στιγμές του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05 Ιανουαρίου 2021Η Πάφος αποχαιρετά τον Μιχαλάκη Λεπτό από τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής, στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι. Φίλοι καρδιάς του 84χρονου επιχειρηματία του απευθύνουν σήμερα το ύστατο χαίρε μέσω του PafosNet, ανατρέχοντας στις στιγμές εκείνες που τους έφεραν κοντά με μια προσωπικότητα που άπαντες αναγνωρίζουν ως χαρισματική.
Ο θάνατος του Μιχαλάκη Λεπτού την Κυριακή, σηματοδοτεί επί της ουσίας το τέλος μιας εποχής: Της εποχής των διορατικών επιχειρηματιών που ξεκινώντας από το μηδέν δημιουργούσαν αυτοκρατορίες, εν αντιθέσει με την σημερινή εποχή των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων, των μετοχικών σχημάτων και των διεθνών συνεργασιών. Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομα του με την οικοδομική βιομηχανία και τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο όχι μια, αλλά δύο φορές. Γεγονός που επίσης καταγράφεται ως μοναδικό, όπως παραδέχονται οι εκπρόσωποι του επιχειρείν στον τόπο μας. Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να στήσουν από την αρχή μια ανθηρή οικονομική και τουριστική επιχείρηση, ελάχιστα μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την συνακόλουθη κατάρρευση της επιχείρησης που είχε ήδη μόλις στήσει στη γενέτειρα του, Κερύνεια.
Ένας από τους παλαιότερους και στενότερους συνεργάτες του στην Πάφο, ο γιατρός Πανίκος Παπαγεωργίου, Υπουργός Υγείας την περίοδο 1988-1993, δηλώνει στο PafosNet ότι η διορατικότητα του ήταν κάτι απίστευτο για την Πάφο της τότε εποχής:
«Γνώρισα τον Μιχαλάκη Λεπτό με την έλευση του στην Πάφο το 1978 και έκτοτε παραμείναμε στενοί φίλοι και συνεργάτες μέχρι το τέλος. Εργάστηκε πολύ σκληρά να στήσει αυτό που έγινε ο Όμιλος Λεπτός, τη στιγμή που όλοι έφευγαν τότε στο εξωτερικό για να βρουν δουλειές.
Αυτό όμως που τον διαφοροποιούσε ήταν το όραμα. Εκεί που όλοι οι παφίτες έβλεπαν κατσάβραχα και μια περιοχή αποκομμένη από την πόλη της Πάφου, ο Λεπτός είδε την δημιουργία ενός μοναδικού σε καλλονή και πολυτέλεια οικισμού, του Leptos Kamares Village, που σήμερα θεωρείται υπόδειγμα ανάπτυξης διεθνώς. Εκεί που όλοι αναζητούσαν σπουδές στο εξωτερικό, ο ίδιος έστησε εκ του μηδενός ένα πανεπιστήμιο διεθνώς αναγνωρισμένο πλέον. Και εκεί που όλοι έβλεπαν τις συνηθισμένες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο, βασισμένες στο δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, ο Λεπτός είδε μια μοναδική στην Κύπρο πολιτεία που να συνδιάζει πρωτοποριακές ιατρικές, ακαδημαικές και περιβαλλοντικές παροχές, όπως το Neapolis Eco City, το οποίο δεν πρόλαβε να δει στην ολότητα του».
Ο δρ. Παπαγεωργίου αποκαλύπτει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο εκλιπών εργαζόταν εντατικά για να πετύχει τον μεγάλο στόχο της ίδρυσης Ιατρικής Σχολής στο Νεάπολις.
«Θα δημιουργείτο εντός του ευρύτερου έργου του Neapolis Eco City ένα νέο νοσοκομείο το οποίο θα στήριζε την Ιατρική Σχολή», τονίζει.
Την μοναδικότητα του Μιχαλάκη Λεπτού τονίζει και ο άνθρωπος που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αποτελούσε το δεξί του χέρι στις επιχειρήσεις του, ο Ανδρέας Φιντικλής:
« Με τον Μιχαλάκη Λεπτό πορευτήκαμε μαζί για 38 ολόκληρα χρόνια. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις χαρές και στις λύπες. Σε μεγάλους αγώνες και σε ανηφορικά μονοπάτια. Από την αγαπημένη του Κερύνεια, την Σαουδική Αραβία, την Πάφο.
Ήταν πάντα εκεί για όλους. Σεμνά, διακριτικά, αλλά με πίστη και αφοσίωση. Ο Μιχαλάκης θα μου λείψει πολύ . Σε όλους θα μας λείψει, η ζεστασιά της ψυχής του και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Θα μας λείψει η αγάπη του, το γέλιο του, οι σοφές κουβέντες του , το πάθος του στους αγώνες μας. Θα μας λείψει το γνήσιο που αντιπροσώπευε».
Την ανθρώπινη διάσταση, πίσω από τον επιχειρηματία, τονίζει μιλώντας στο PafosNet ένας ακόμη από τους στενούς φίλους του εκλιπώντος, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ανδρέας Δημητριάδης:
« Ο Μιχαλάκης ήταν άνθρωπος που γινόταν θυσία για τους φίλους του. Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά θυσίασε σχέσεις για τους φίλους του, ενώ βοήθησε πολλούς να ανελιχθούν χωρίς να το χρησιμοποιήσει ή να το διαφημίσει ποτέ.
Πρέπει να ξέρετε ότι έδειχνε τεράστια εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και το προσωπικό του, σε σημείο που υπέφερε περισσότερο και από τους ίδιους αν κάποτε σε περιόδους κρίσης αναγκαζόταν να λάβει επώδυνες αποφάσεις για κάποιους.
Ως επιχειρηματίας ήταν από την πρώτη στιγμή που τον γνώριζε κανείς ξεκάθαρο ότι επρόκειται για πανέξυπνο άνθρωπο.
Και επί προσωπικού, να σας αποκαλύψω ότι ως πρόεδρος του ΑΠΟΠ επί σειρά ετών, ο Μιχαλάκης Λεπτός ήταν το σίγουρο αποκούμπι των ενασχολούμενων με τα ποδοσφαιρικά της Πάφου. Όποτε υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, πάντα σε αυτόν προστρέχαμε και πάντα αυτός ξελάσπωνε όλους».
Η Πάφος έτυχε να φιλοξενήσει ένα τόσο πρωτοπόρο και διορατικό επιχειρηματία λόγω της τουρκικής εισβολής. Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, αξιοποιώντας την επιστημονική του κατάρτιση και τα εφόδια που απέκτησε στους τομείς Πολιτικής Μηχανικής και της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, άρχισε ήδη να αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη γενέτειρα του, Κερύνεια, ιδιαίτερα στον τομέα ανάπτυξης γης με πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη έργα. Όπως είναι καλά γνωστό, το Leptos kamares Village στην Τάλα, είναι το δίδυμο «αδερφάκι» του έργου που άφησε ατελές στην Κερύνεια όταν εκδιώχθηκε το 1974.
Ο ιδρυτής του Ομίλου Λεπτός δεν αρκέστηκε όμως να μοιρολογεί για την καταστροφή αυτή. Δραστηριοποιήθηκε στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, με έργα όπως το Saudia City, μια σύγχρονη κοσμόπολη με 4000 κατοικίες, παλάτια και άλλα. Και το 1978, έρχεται για μόνιμη δραστηριοποίηση στην Πάφο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον ρουν της ιστορίας της πόλης. Ο ίδιος πολλάκις είχε πει δημοσίως ότι επέλεξε την Πάφο επειδή του θύμιζε την πολυαγαπημένη του Κερύνεια. Και εκεί άρχισε να υλοποιεί με ασταμάτητο ρυθμό και με πρωτοποριακές μεθόδους για την εποχή και την επαρχία τον σχεδιασμό του για έργα ξεχωριστής ταυτότητας, υψηλής αισθητικής και ποιότητας.
Τα τελευταία χρόνια και αφού η Πάφος απολαμβάνει πλέον αναπτύξεις και υπηρεσίες όπως το Kamares Village, το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κύπρο, Coral Beach Hotel and Resort και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Πάφο που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, στόχευσε στην υλοποίηση του μεγάλου του ονείρου, τη δημιουργία της σύγχρονης πολιτείας Neapolis Smart Eco City στην Πάφο, αλλά και του πολυσχιδούς θερέτρου Costa Nopia στα Χανιά της Κρήτης. Παράλληλα, ο όμιλος έχει εισέλθει και στην εποχή των ουρανοξυστών, με αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας και πολυτέλειας στη Λεμεσό.
Ο Μιχαλάκης Λεπτός διετέλεσε Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο και έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις στην Κύπρο και διεθνώς. Ήταν νυμφευμένος με την Κική, το γένος Διγενή από την Ελλάδα και έχουν δύο γιούς τον Γιώργο και τον Παντελή, Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη του Ομίλου.
Τον Μιχαλάκη Λεπτό αποχαιρετούν από την Κυριακή ο ένας μετά τον άλλοι φορείς, σύνδεσμοι, κόμματα και οργανωμένα σύνολα του τόπου.
Το ΕΒΕ Πάφου τονίζει ότι υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους και θεμελιωτές του σύγχρονου κυπριακού επιχειρείν με το εύρος της επιχειρηματικής δράσης του να ξεπερνά τα όρια της Κύπρου.
« Υπήρξε οραματιστής και διακρινόταν για την προσήλωση και επιμονή του στην υλοποίηση των στόχων του», αναφέρει.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας γίνεται φτωχότερος με τον θάνατο του Μιχαλάκη Λεπτού που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στον τομέα της ανάπτυξης γης, της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του. Όλοι θα τον θυμόμαστε για την αξιοσύνη, την διορατικότητα και την συνεχή προσφορά του στην οικονομία και στην κοινωνία μας.
Τη βαθιά του θλίψη εκφράζει και το ΕΤΕΚ, επισημαίνοντας ότι ο Όμιλος Λεπτός συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή και μέχρι και σήμερα έχει εργοδοτήσει σε δύσκολους καιρούς, μέσω της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής του, εκατοντάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο, το οποίο περιλαμβάνει σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών.