Pafos Net

Η Πάφος τίμησε την Αριστεία: Πέντε εκλεκτά τέκνα της βραβεύθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

title image

Μετά από 20 χρόνια, ο θεσμός Βραβείων «Αφροδίτη» του Δήμου Πάφου αναβίωσε απόψε μέσω της τέταρτης απονομής, η τελετή της οποίας πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Αττικόν» στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στην τέταρτη αυτή απονομή, τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το «Μέγα Βραβείο Αφροδίτη» ο καθηγητής χειρουργικής Δημήτριος Δημητριάδης, που ζει στις ΗΠΑ και ο ομογενής επιχειρηματίας, Λουκάς Πουρούλης, ο οποίος ζει στη Νότιο Αφρική. Mε το «Βραβείο Αφροδίτη» τιμήθηκαν η φιλόλογος συγγραφέας Αγγελική Σμυρλή, ο ιατρός και ακαδημαϊκός Στάθης Φιλίππου, που ζει στη Γερμανία και ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Ν. Χατζηκωστής.

Το θεσμό διαχειρίζεται και διευθύνει ειδική ανεξάρτητη Επιτροπή, αποτελούμενη από 15 μέλη, από τα οποία οκτώ προέρχονται από τον Δήμο Πάφου και επτά από την ευρύτερη κοινωνία. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Πάφου. Τα Βραβεία μπορούν να καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των εκφάνσεων μιας σύγχρονης κοινωνίας: Γράμματα, Τέχνες, Αθλητισμός, Κοινωνικής Μέριμνας, Οικονομία, Περιβάλλον και άλλα», είπε. « Επιλέξιμα για βράβευση είναι άτομα που γεννήθηκαν ή έζησαν στην πόλη και την επαρχία της Πάφου.

Μιλώντας κατά την τελετή ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε ότι σκοπός του θεσμού των Βραβείων «Αφροδίτη» είναι η δημόσια αναγνώριση και επιβράβευση ατόμων για τη διακεκριμένη προσφορά ή επίδοσή τους σε διάφορους τομείς της ζωής.

« Όταν ένας άνθρωπος φτάσει στο σημείο να επιτύχει να μην υπηρετεί μόνο την δική του σταδιοδρομία, αλλά να δημιουργεί έργο με πραγματικό όφελος για την κοινωνία και να το καταλείπει ως έργο εσαεί, τότε οι συμπολίτες του οφείλουν να τον τιμήσουν και να τον αναδείξουν για όσα έπραξε και ενέπνευσε, ανέφερε. « Μέσα σε αυτό το πνεύμα η βράβευση όσων αριστεύουν και διακρίνονται για το έργο τους, υπερβαίνει την έννοια μις απλής τελετουργικής διαδικασίας».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για οφειλόμενη τιμή σε πέντε πανάξια μέλη της κοινωνίας της Πάφου, που τιμούν όχι μόνο την πόλη καταγωγής τους, αλλά την Κύπρο γενικότερα ανά τον κόσμο. Η παρουσία μου στην τελετή των Βραβείων «Αφροδίτη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποσκοπεί στην έκφραση των ευγνωμόνων ευχαριστιών μου και της Πολιτείας ολόκληρης, στα πέντε καταξιωμένα μέλη που διέπρεψαν παγκόσμια.

« Θα πρέπει να συγχαρώ θερμά την δημοτική αρχή Πάφου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τόσο για την έμπρακτη τιμή του Δήμου στα εκλεκτά τέκνα της πόλης, όσο και για το έργο που επιτελούν ευρύτερα στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ερχόμενος απόψε στον χώρο της εκδήλωσης, ένοιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση διασχίζοντας τα φωταγωγημένα νεοκλασικά κτίρια στην κεντρική πλατεία της πόλης, που δίνουν τη διάσταση μιας αναγεννημένης πόλης που κάνει όλους τους πολίτες της περήφανους.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό τους για να επιτύχει η πόλη ακόμη περισσότερα».

raveia-afroditi2

Παραλαμβάνοντας το Μέγα Βραβείο Αφροδίτη ο παγκοσμίως γνωστός και διακεκριμένος ιατρός, Δημήτρης Δημητριάδης, αφιέρωσε την διάκριση του στον 99χρονο πατέρα του, ο οποίος όπως τόνισε μέχρι σήμερα διαβάζει βιβλία 10 με 14 ώρες την ημέρα, καθώς και την υπόλοιπη οικογένεια του.

« Θέλω όμως να αναφερθώ σε ένα δικό μου άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, τον Μιχαλάκη Λεπτό», τόνισε. « Ένα μεγάλο άνθρωπο της Πάφου, με τον οποίο μας συνέδεε μια πολύχρονη και βαθιά φιλία και ο οποίος είμαι βέβαιος θα καθόταν δίπλα μας απόψε αν ζούσε».

Ο δρ. Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λάσα το 1951, και το έργο και η προσφορά του τυγχάνει ευρείας εθνικής και διεθνούς αναγνώριση. Έχει δώσει ως προσκεκλημένος περισσότερες από 800 διαλέξεις, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στις Η.Π.Α. και 45 άλλες χώρες.
Στον δικό του χαιρετισμό μετά την τιμητική διάκριση με το Μέγα Βραβείο, ο Λουκάς Πουρούλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που μαζί με την αείμνηστη σύζυγο του Άρτεμη συνάντησε μεταβαίνοντας στη Νότιο Αφρική το 1961 μέχρι την καταξίωση.

« Ωστόσο, μέσα από την σκληρή δουλειά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους», είπε εμφανώς συγκινημένος. « Είναι η ίδια ιστορία πολλών μεταναστών συμπατριωτών μας, που με κληρονομιά τον πλούσιο σπόρο που μεταφέραμε από την πατρίδα μας, φυτέψαμε καρπούς σε όλο τον κόσμο.

Αν και είμαστε μακριά, ποτέ δεν ξεχάσαμε. Η Κύπρος υπήρξε πάντα η προτεραιότητα μας».

Ο κ. Πουρούλης γεννήθηκε στη Λυσό το 1938 και από το 1985 η εταιρεία που ίδρυσε στη Νότιο Αφρική ελέγχει μια σειρά από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, αποτελώντας ο ίδιος  μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες της διεθνούς εξορυκτικής κοινότητας.

vraveia-afroditi3

Η Αγγελική Νικολαϊδου-Σμυρλή γεννήθηκε στην Πάφο το 1938 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, στο οποίο ήταν συμμαθήτρια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Έχει στο ενεργητικό της ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτελείται από μαρτυρίες, αναμνήσεις και διηγήματα, θεατρικά έργα και ιστορικά μυθιστορήματα.

Ο Στάθης Φιλίππου γεννήθηκε στην Πάφο το 1959. Μετέβη για σπουδές στη Γερμανία, όπου το 1984 απέκτησε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen. Στο διάστημα 1985-1990 απέκτησε την ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας και διεξή-γαγε ερευνητική εργασία στο Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum.
Από το 1990 μέχρι το 1998 εργάστηκε ως Επιμελητής Ιστοπαθολογίας και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1998 Ίδρυσε το Ινστιτούτο Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας στο Ακαδημαϊ-κό Νοσοκομείο Augusta του Bochum, του οποίου είναι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης και διευθυντής. 

Εκατοντάδες Κύπριοι και πολίτες άλλων χωρών έτυχαν και τυγχάνουν των υπηρεσιών του χωρίς αμοιβή.

Ο Γιώργος Χατζηκωστής γεννήθηκε το 1936 στην Κάτω Πάφο. Πολυγραφότατος, έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 βιβλία, αρκετά από τα οποία αφορούν την Πάφο. Έγραψε μελέτες και δοκίμια σε θέματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, βιογραφίες, συνέταξε ανθολογίες και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη λογοτεχνική κριτική. Έγραψε στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους το κεφάλαιο για τη Ρωμαιοκρατία στην Κύπρο, ενώ στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια έγραψε περισσότερα από 450 λήμματα.

vraveia-afroditi1