Η επόμενη μέρα στην καμένη γη: Αποκαρδιωτικές εικόνες σε Τάλα και Κοίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29 Ιουνίου 2021Μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στις κοντινές στην πυρκαγιά περιοχές, αλλά και μια δυσάρεστη οσμή καμένου που ήταν και χθες ακόμη αισθητή μέχρι και σε περιοχές της πόλης της Πάφου και της Γεροσκήπου, δίνει το στίγμα της καταστροφής που συντελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Τάλας-Κοίλης. Ένα οδοιπορικό στις περιοχές που κάηκαν από την πύρινη λαίλαπα, μετά την αποχώρηση το πρωί χθες των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων που εργάζονταν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας για να σβήσουν και τις μικρότερες εστίες που σιγόκαιαν ακόμη, ήταν αρκετό για να μαυρίσει και η ψυχή του επισκέπτη, εκτός από την ίδια τη γη.
Μια ολόκληρη περιοχή που θεωρείται από τις πλέον όμορφες και προνομιούχες για διαβίωση στην επαρχία Πάφου, έγινε μέσα σε λίγες ώρες από καταπράσινη κατάμαυρη. Η έκταση της οικολογικής καταστροφής καθίσταται φανερή σε όλο το εύρος της πλέον, αφού τις πρώτες εκείνες κρίσιμες ώρες φυσιολογικά και ορθώς η προσοχή όλων είχε στραφεί στην προστασία των ανθρώπινων ζωών που διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο, αλλά και των περιουσιών πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Με την πυρκαγιά να έχει πλέον κατασβεστεί πλήρως, η ανθρώπινη ματιά και προσοχή στρέφεται από χθες και στο φυσικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που άνθρωποι από όλη την επαρχία Πάφου και επισκέπτες από όλη την Κύπρο έρχονταν να απολαύσουν, με ένα περίπατο με το αυτοκίνητο ή περπατώντας στα κατάφυτα δρομάκια και μονοπάτια της περιοχής.
Χθες ωστόσο, δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα ειδυλλιακού περιβάλλοντος, με πράσινο όπου έφτανε το μάτι, αρμονικά συνυφασμένο με καλαίσθητες επαύλεις, είχε εξαφανισθεί. Στη θέση τους, δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα μαυρίλας και μιας οσμής ανυπόφορης.
Μέσα στο αποκαρδιωτικό αυτό σκηνικό, ο κρατικός μηχανισμός έχει αρχίσει ήδη με γοργό ρυθμό την καταγραφή όλων των καταστροφών, με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών, δια της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, ολοκλήρωσε χθες την καταγραφή των καταστροφών στο δομημένο περιβάλλον και στις περιουσίες των κατοίκων και από χθες τη σκυτάλη ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας για την αντίστοιχη καταγραφή των καταστροφών στη γεωργική παραγωγή και στο περιβάλλον.
Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, που προέστη το διήμερο αυτό των καταγραφών που έγιναν σε Τάλα και Κοίλη, τόνισε ότι ο τελικός απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός: Δύο κατοικίες έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, μια άκόμη υπέστη εκτεταμένες και ολικές ζημιές, ενώ σε άλλες 10 οικίες έχουν γίνει σοβαρές ζημιές στις εξωτερικές τους όψεις και στις αυλές τους. Έχει καταστραφεί ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο επίσης, ενώ ζημιές υπέστησαν άλλα, τόνισε η κ. Λάμπρου, κάνοντας λόγο για μια εφιαλτική εικόνα στην οποία για πρώτη φορά μιλάμε για καταστροφή περιουσιών και όχι για απειλή καταστροφής τους.
«Ευτύχημα μέσα στην καταστροφή που ζήσαμε σε Τάλα και Κοίλη», είπε η Έπαρχος Πάφου, «είναι ότι γλυτώσαμε ανθρώπινες τραγωδίες. Κάτι που η σοβαρότητα της κατάστασης καθόλου δεν το έθετε στη σφαίρα του απομακρυσμένου ή της φαντασίας. Για όλα αυτά τα θέματα, ενημερωνόταν συνεχώς ο Υπουργός Εσωτερικών.
Στόχος, είναι να παρθεί άμεσα πολιτική απόφαση για αποζημίωση των πληγέντων. Οι ζημιές είναι μόνο υλικές, επειδή όλες οι υπηρεσίες έδρασαν έγκαιρα ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς συνέβαλαν το μέγιστο και τα πτητικά μέσα, λόγω και του δύσβατου της περιοχής».
Η Μαίρη Λάμπρου διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που οι ζημιές είναι μικρές, οι εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν θα γίνουν άμεσα. Ωστόσο, τόνισε, στις περιπτώσεις των πολύ σημαντικών ζημιών άλλων οικιών, θα πρέπει να ακολουθηθεί πολυήμερη και πολύπλοκη διαδικασία εκτίμησης.
«Μιλάμε πάντως για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές στα σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά. « Όλες αυτές οι καταγραφές θα σταλούν στον Υπουργό Εσωτερικών και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για το πώς προχωρούμε με την αρωγή των πληγέντων».
Αν και η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν αμφισβητείται όσον αφορά στη συμβολή τους για αποτροπή μεγαλύτερων καταστροφών και για ύπαρξη ανθρώπινων τραγωδιών, κάποιες φωνές διαμαρτυρίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ακούστηκαν χθες.
Ο κοινοτάρχης Κοίλης, Μιχαλάκης Ευθυμίου, τόνισε συγκεκριμένα ότι η Κοίλη μετρά τεράστιες ζημιές και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ τα χειρότερα τα γλύτωσε όπως υποστήριξε πρωτίστως λόγω της παρέμβασης των ίδιων των κατοίκων.
« Η Πυροσβεστική έσπευσε έγκαιρα στην περιοχή, αλλά ενδεχομένως έγινε λάθος εκτίμηση», είπε. « Σε μερικά λεπτά η φωτιά βρέθηκε έξω από κατοικίες της κοινότητας Κοίλης και είναι πρωτίστως λόγω της αυτοθυσίας κάποιων συγχωριανών μας που σταμάτησε η πύρινη λαίλαπα 500 μόλις μέτρα έξω από τα σπίτια της Κοίλης.
Πάντως, η επέμβαση της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών με δύο καδενοφόρα και άλλα οχήματα της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ήταν σημαντική, καθώς η φωτιά είχε καταλαγιάσει αλλά οι εστίες μαίνονταν ακόμα».
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σαββάτου που έπληξε την περιοχή Τάλας- Κοίλης στην Πάφο, καθίσταται αδήριτη ανάγκη η άμεση στήριξη των πληγέντων από το κράτος, αλλά και να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής και οργανωτικής στήριξης των κοινοτήτων που επλήγησαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Στήριξης.
Το θέμα αυτό ενέγραψε χθες αυτεπάγγελτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα ευρωπαικής συνδρομής για παρόμοιες καταστροφές μέσω συγκεκριμένου ευρωπαικού προγράμματος.
Ο κ. Σαββίδης επισημαίνει ότι έχει καεί μια έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων από άγρια βλάστηση, φυτείες σιτηρών, χαρουπιές και άλλα δέντρα που αφορά κυρίως στην περιοχή της Κοίλης. Στην περιοχή της Τάλας, τρεις κατοικίες έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, δύο εκ των οποίων έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και μια έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.
« Συνεπώς χρειάζεται άμεσα η καταγραφή των ζημιών και απαιτείται άμεσος συντονισμός των αρμοδίων τμημάτων για ταχεία επούλωση και ανακούφιση των επηρεαζόμενων περιοχών από την καταστροφική λαίλαπα», τονίζει. « Υπό το φως των πιο πάνω, παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, αφού οι ζημιές που δημιουργήθηκαν τόσο για τους κάτοικους όσο και για το περιβάλλον χρήζουν άμεσης στήριξης και αποκατάστασης».
Η κοινωνική αρωγή δούλεψε για μια ακόμη φορά στην περίπτωση και αυτής της καταστροφής. Οι ένοικοι των σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή σε μεγάλο βαθμό από την πύρινη λαίλαπα, βρήκαν αμέσως χώρο διαμονής, αφού γείτονες και φίλοι που διαμένουν στην περιοχή του Καμάρες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να τους παράσχουν διαμονή στα δικά τους υποστατικά.
Ακόμη και στην περίπτωση μιας οικογένειας που δεν είχε δικούς της ανθρώπους που να έχουν την πρακτική δυνατότητα να τους προσφέρουν στέγη, τη λύση έδωσαν οι ανθρώποι του Ομίλου Λεπτός, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του πολυτελούς project του Καμάρες. Οι πληγένετες αυτοί ιδιοκτήτες φιλοξενούνται από την Λεπτός σε ξενοδοχείο τους στον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κατοικία τους.