Eυρωπαικό πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού με συμμετοχή του Γυμνασίου Γεροσκήπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25 Ιουνίου 2021Με διαδικτυακή κινητικότητα ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «I am not a target» στο οποίο συμμετείχε από το 2018 το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου. Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying) και ήταν διετούς διάρκειας. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η διάρκειά του παρατάθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτό συμμετείχαν έξι συνολικά χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εικονική κινητικότητα που διοργανώθηκε από τη Ρουμανία που ήταν και η συντονίστρια χώρα. Η κινητικότητα αυτή με τίτλο “Living in an imperfect peace” διεξήχθη σε απογευματινό χρόνο κατά την περίοδο 10 – 14 Μαΐου 2021. Στις διαδικτυακές δραστηριότητες συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών από τις έξι χώρες.
Συνολικά στο πλαίσιο προγράμματος πραγματοποιήθηκαν έξι κινητικότητες, εκ των οποίων οι τέσσερις με φυσική παρουσία και οι δύο μέσω τηλεδιάσκεψης:
Κύπρος (Πάφος) “Bullying and Socio-Emotional learning – Bullying leaves bruises inside” (26 – 30 Νοεμβρίου 2018)
Πορτογαλία (Almada) “Cyberbullying in everyday life” (18-22 Μαρτίου 2019)
Ιταλία (Vedano Olona) “Educational strategies for preventing bullying in the school – The Tri-Pax Method” (23-27 Σεπτεμβρίου 2019)
Ισπανία (Torrejón de Ardoz) “Vulnerability of butterflies – students in a digital world” (18-22 Νοεμβρίου 2019)
Ελλάδα (Δράμα) “Digital safety and security” (15-19 Μαρτίου 2021 / εικονική κινητικότητα)
Ρουμανία (Bistrita) “Living in an imperfect peace” (10-14 Μαΐου 2021 / εικονική κινητικότητα)
Ο Συντονιστής του προγράμματος, φιλόλογος του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, Βασίλειος Βασιλείου, τόνισε ότι αδιαμφισβήτητα, η παρουσία του Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής στο πρόγραμμα “I am not a target” είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις κινητικότητες αλλά και στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των κινητικοτήτων.
« Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (2018-2021) υπήρξε μία πάρα πολύ δημιουργική περίοδος», ανέφερε. « Μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδραση με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες της Ευρώπης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τις διάφορες πτυχές του σχολικού εκφοβισμού και παράλληλα να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος μέσω της ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων, καλών πρακτικών και εμπειριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι όλοι είμαστε διαφορετικές αλλά συνάμα όμοιες πεταλούδες, έτοιμοι να πετάξουμε σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη βία και τις συγκρούσεις, σε έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και ενσυναίσθηση».