Pafos Net

Επιστημονικό ενδιαφέρον για τη νοσηλεύτρια της Πάφου που εμφανίζεται μια θετική, μια αρνητική

title image

Έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η περίπτωση νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου της Πάφου, η οποία σε διαδοχικές εξετάσεις που έχει υποβληθεί παρουσιάζεται πότε θετική και πότε αρνητική στον κορωνοϊό. Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, οι επιστήμονες καθησυχάζουν, αφού όπως υποστηρίζουν παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο εξωτερικό και όπως διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα άτομα που παρουσιάζουν αυτού του είδους τις εναλλαγές στις εργαστηριακές εξετάσεις, δύσκολα μεταδίδουν τον κορωνοϊό. 

Η νοσηλεύτρια αυτή, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό πριν από αρκετές εβδομάδες. Παρέμεινε στο σπίτι της ως κρούσμα κορωνοϊού για διάστημα ενός μηνός και στη συνέχεια υπεβλήθη σε δύο διαδοχικές εξετάσεις με ένδειξη αρνητική. Μετά την αρνητική ένδειξη παρέμεινε για άλλες 14 ημέρες σε περιορισμό, όπως προνοούν τα σχετικά πρωτόκολλα και στη συνέχεια επέστρεψε στην εργασία της όπου εργάστηκε για δύο ημέρες. Στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διεξάγει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μεταξύ των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια, η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια υπεβλήθη και πάλι σε εξέταση και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προκάλεσε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αναστάτωση τόσο στο νοσηλευτήριο όσο και στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας η οποία απέφυγε να περιλάβει τη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια στον κατάλογο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα αφού κρίθηκε ότι το περιστατικό έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης. 

Για το λόγο αυτό η νοσηλεύτρια υπεβλήθη εκ νέου σε δειγματοληψία και συγκεκριμένα λήφθηκαν δύο δείγματα, από τον ίδιο δειγματολήπτη, εκ των οποίων το ένα στάλθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού για εργαστηριακή εξέταση και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Το αποτέλεσμα από το εργαστήριο του Νοσοκομείου της Λεμεσού ήταν αρνητικό, ενώ το αποτέλεσμα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ήταν και πάλι θετικό, με χαμηλό ωστόσο ιικό φορτίο.

Εξηγώντας το φαινόμενο η επιδημιολόγος Ειρήνη Χριστάκη, ανέφερε ότι «αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει δύο αιτίες. Πρώτον, μπορεί να μην έγινε σωστά η δειγματοληψία. Δεύτερο, έχει παρατηρηθεί και περιγραφεί στη βιβλιογραφία ότι υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία έχουν παρατεταμένα θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, το γενετικό υλικό του ιού παραμένει στον ρινοφάρυγγα. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα άτομα αυτά δεν μεταδίδουν τον ιό». 

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα δύο τελευταία δείγματα που λήφθηκαν από τα νοσηλευτήρια εκ των οποίων το ένα καταδείχθηκε θετικό και το άλλο αρνητικό στον κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι «λήφθηκαν την ίδια ώρα από το ίδιο άτομο». 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «η νοσηλεύτρια μετά την επιστροφή της στην εργασία της λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δηλαδή φορούσε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, πρόσεχε πάρα πολύ, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα παραμείνει στο σπίτι της μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα έγινε απολύμανση των χώρων και θα υποβληθούν εκ νέου σε εξέταση οι επαφές της». Η ίδια η νοσηλεύτρια θα υποβληθεί και σε νέα εξέταση.