Pafos Net

Δήμος Πάφου: Ατυχής η προσπάθεια να μας εμπλέξουν στο φαγοπότι των τουρκοκυπριακών

title image

Ο Δήμος Πάφου λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας,  διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, γεγονός που τον καταξιώνει πλέον ως μία Τοπική Αρχή πρότυπο για τη χώρα μας και το δημοσίευμα που τον εμφανίζει ως «πλούσιο» σε Τουρκοκυπριακή γη, έχει προφανή στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη δημιουργία κλίματος συγκάλυψης για τα σκάνδαλα που βαραίνουν πολλούς και συγκεκριμένους για τις Τ/Κ περιουσίες. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Δήμου, στην οποία υποστηρίζεται επίσης ότι ζητήθηκε  εκ του πονηρού, όπως αναφέρει ο Δήμος, από ανώτερο κρατικό λειτουργό να ετοιμαστούν κατάλογοι για τις εκμισθώσεις Τ/Κ περιουσιών που έγιναν στον Δήμο Πάφου και στον Όμιλο Σιακόλα.

« Ο σκοπός ξεκάθαρος», τονίζεται στην ανακοίνωση. « Να σχηματιστούν δύο ξεχωριστοί κατάλογοι, ώστε προσχηματικά και ισοπεδωτικά να ισχυριστούν ακολούθως ότι όλοι έκαναν εκμισθώσεις και το σύστημα σε όλους χαρίστηκε. Όμως, σκόπιμα παραβλέπουν ότι άλλο πράγμα είναι η Τοπική Αρχή, η οποία  μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και άλλο πράγμα είναι οι επιχειρηματικοί Όμιλοι και εταιρείες, που εξυπηρετούν  αποκλειστικά το ιδιωτικό συμφέρον». 

Η δημοτική αρχή Πάφου παραθέτει όλα τα στοιχεία των εκμισθώσεων Τ/Κ γης ανά περίπτωση, τονίζοντας ότι οι περισσότερες έγιναν στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανάπλασης των πλατειών και κτιρίων της πόλης, γεγονός που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων.

Το συνολικό εμβαδό των Τ/Κ περιουσιών που αιτήθηκε και έλαβε ο Δήμος Πάφου είναι 115.500 τ.μ. και όχι 126.500 τ.μ. όπως αναφέρεται στo συγκεκριμένο δημοσίευμα, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για 25 τεμάχια, μικρά και μεγάλα, αναφέρεται, μεταξύ των οποίων ο χώρος του Χανιού του Ιμπραήμ, ο οποίος παραχωρήθηκε στον Δήμο για τους σκοπούς του συγχρηματοδοτούμενου έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του, η Πλατεία Μουττάλου, ως προϋπόθεση έγκρισης της συγχρηματοδότησης του έργου ανάπλασης και ανάδειξης χώρων στην Τ/Κ συνοικία της πόλης, μέρος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή, μέρος της  οδού Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ολόκληρη η οδός Αφροδίτης. Και στην περίπτωση αυτή, τονίζει ο Δήμος, η εκμίσθωση έγινε προκειμένου να εκπληρωθεί προϋπόθεση της συγχρηματοδότησης των έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού πλατειακών και άλλων ανοικτών χώρων.  Οι δρόμοι αυτοί υφίστανται από το 1910 περίπου και εύλογα η εν λόγω γη δεν θα μπορούσε να εκμισθωθεί σε πρόσφυγα ή σε άλλο πρόσωπο.

Στη δημοτική αρχή, τονίζεται στην ανακοίνωση, παραχωρήθηκε επίσης το Μαρκίδειο Θέατρο, ο χώρος του κινηματοθεάτρου «Αττικόν», τεμάχιο γης στην Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας (21.000 τ.μ.) για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας  αδρανών αποβλήτων, τεμάχιο στον Μούτταλο για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, τεμάχιο επί της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου στην είσοδο αρχαιολογικών χώρων, οι Σπηλιές Μουττάλου που δεν  μπορούσαν να παραχωρηθούν σε πρόσφυγα ή οποιονδήποτε άλλον, εννέα τεμάχια τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης και ως ανοικτοί τοπιοτεχνημένοι χώροι, δύο τεμάχια για σκοπούς ανέγερσης υποσταθμών της ΑΗΚ, δύο τεμάχια για τη δημιουργία Λαϊκής Αγοράς και Λαχαναγοράς πλησίον της Τ/Κ  Συνοικίας Μουττάλου, καθώς και κτίριο πλησίον του Μνημείου Μακαρίου και Αντίστασης, το μόνο, όπως τονίζει ο Δήμος, το οποίο θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε πρόσφυγα, αλλά κρίθηκε ότι λόγω του ευαίσθητου σημείου στο οποίο βρίσκεται, έπρεπε να παραμείνει ως κτίριο δημόσιας χρήσης.

Σε σχέση με τις Τ/Κ περιουσίες ο Δήμος Πάφου λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια με τρόπο υποδειγματικό, καταλήγει η ανακοίνωση, αφού ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις περιουσίες αυτές χωρίς συμφωνίες εκμίσθωσης, όπως για δεκαετίες γινόταν, επέλεξε  να είναι απόλυτα νόμιμος και να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων εκμίσθωσης στο όνομά του, ακόμη και για πλατείες που υφίστανται πέρα των 150 ετών και δρόμους που υπάρχουν για περισσότερα από 100 χρόνια.