Διεθνείς διαστάσεις στην καμπάνια της Κύπρου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05 Ιουλίου 2024Από την Κύπρο στην Αυστραλία, από την Αυστραλία στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Ελλάδα, ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτος. Η απήχηση που έχει πλέον η πρωτοβουλία του δικηγορικού οίκου Μιχαλάκης Κυπριανού για την επιστροφή των Μαρμάρων χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, με ομάδες που έχουν δημιουργηθεί, τόσο από Κύπριους όσο και από Ελλαδίτες, που εργάζονται πλέον ακούραστα σε νομικό επίπεδο για να επιτευχθεί ο στόχος.
Ο εκ των συνεταίρων της Michael Kyprianou & Co LLC, Σάββας Σαββίδης ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη νομική καμπάνια σε διεθνές επίπεδο για το θέμα, δήλωσε χθες στο PafosNet ότι η αφοσίωση και η εντατική εργασία των ομάδων αυτών είναι αξιέπαινες και πραγματικά εντυπωσιακές. Λαμβάνω ηλεκτρονικά μηνύματα και μηνύματα υποστήριξης από κάθε γωνιά του κόσμου, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, επεσήμανε. Παρά τις όποιες διαφορές στις απόψεις μας για τη λύση που θα μπορούσε να βρεθεί, αυτές παραμερίζονται και επικεντρωνόμαστε στον κοινό μας στόχο: την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα.
Δεν θα δεχτούμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις ή συμβιβασμούς, είπε ο κ. Σαββίδης και ιδιαίτερα η ομάδα που εργάζεται στην Κύπρο έχει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δεχτεί κανένα συμβιβασμό για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Η τρέχουσα συζήτηση για τον δανεισμό των Μαρμάρων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα δανεισμό εκθεμάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης, δεν αποτελεί αποδεκτή λύση, τόνισε.
Ο ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Μάρμαρα δεν έχουν κλαπεί και ότι δεν μπορεί να κατηγορηθούν για κλεπταποδοχή, φαίνεται να χάνει έδαφος και να αποδομείται πλήρως μέσα από τους σκληρούς αγώνες που έχουν δοθεί, εξηγεί. Η δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) ήταν καίριας σημασίας. Η κυρία Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά, αναιρώντας τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, αναφέρει ο κ. Σαββίδης.
Το 1799, ο τότε πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας, λόρδος Έλγιν, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και ζητώντας σχετικό φιρμάνι, κατάφερε να αποκαθηλώσει τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα. Το περιβόητο φιρμάνι δεν είχε την υπογραφή του σουλτάνου και επομένως δεν είχε ισχύ. Παρά ταύτα, ο Έλγιν κατάφερε να αρπάξει τα γλυπτά και έστειλε υπομνήματα προς την βρετανική κυβέρνηση για να τα αγοράσει. Τα Μάρμαρα τελικά αγοράστηκαν από το Βρετανικό Δημόσιο για 35.000 στερλίνες, αλλά επειδή ο Έλγιν χρωστούσε 18.000 στερλίνες στο κράτος, του δόθηκαν μόνο 17.000 στερλίνες. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό νομικό σημείο που δείχνει ότι ο απώτερος σκοπός του ήταν να διαγράψει το χρέος του στο Βρετανικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο, επισημαίνει ο Σάββας Σαββίδης.
Δεν είναι δυνατόν η UNESCO να έχει έμβλημά της τον Παρθενώνα και αυτό το μνημείο να έχει παντού διάσπαρτα κομμάτια του, τονίζει. Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Είναι εθνική και οικουμενική μας υποχρέωση να αποδοθεί δικαιοσύνη. Λέμε σθεναρά όχι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό που θα οδηγήσει, εμμέσως πλην σαφώς, στην αναγνώριση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε τα Μάρμαρα με νόμιμο τρόπο.
Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, αποδίδοντας δικαιοσύνη και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, καταλήγει.