DEELforHost στο ΤΕΠΑΚ Πάφου: Η πλατφόρμα που φέρνει πιο κοντά Πανεπιστήμια και Τουριστική Βιομηχανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 Ιουλίου 2024Τα αποτελέσματα του αξιόλογου ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’DEELforHost - Digital Employer Engagement and Learning for Hospitality and Tourism under Pandemic and Other Crisis Situations" παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ που εδρεύει στην Πάφο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Τουριστικής Διοίκησης, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο.
Πρόκειται, για ένα έργο Erasmus+ που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας που θα ενισχύσει ψηφιακά τους δεσμούς μεταξύ των Πανεπιστημίων τα οποία προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης στη Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού, με τις Επιχειρήσεις της Ξενοδοχειακής-Τουριστικής Βιομηχανίας. Η πλατφόρμα έχει εκπαιδευτικό προσανατολισμό στο πεδίο των Ξενοδοχειακών Σπουδών και του Τουρισμού, εμπλέκοντας ψηφιακά τους εργοδότες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φιλοδοξεί, δηλαδή, να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης για όλα τα ΑΕΙ που προσφέρουν συνέργειες με τους εργοδότες στον τομέα του τουρισμού. Λειτουργεί ως διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης για όλα τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν δραστηριότητες εμπλοκής των εργοδοτών με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.
Στα πλαίσια της ημερίδας, αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ‘DEELforHOST’ καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε, από την Συντονίστρια του έργου στην Κύπρο, Επίκουρο Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Δρ Σωτηρούλα Λιασίδου ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε και η καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα του έργου https://deel4host.cs.ucy.ac.cy, από τον Δρ. Χρήστο Μεττούρης, από το SeitLab του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος υπέδειξε την πρακτική χρήση της πλατφόρμας.
Στο Β’ μέρος της ημερίδας διεξήχθη ανοικτή συζήτηση στην οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, εμπλεκόμενοι φορείς και έμπειροι επαγγελματίες της Τουριστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο.
Θέμα της συζήτησης ήταν: «Συνεργατικές Πρακτικές μεταξύ Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Επαγγελματιών».
Στο πάνελ συμμετείχαν οι:
κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων
κ. Βάκης Λοϊζίδης, Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείο Τουρισμού
Δρ. Αντώνης Θεοχάρους, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
κ. Χρίστος Τζιαμπάζης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ο οποίος είναι και Εκπαιδευτικός |Human Resources and Quality Professional
κ. Άντρη Βορκά Γενική Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Housekeepers
κ. Ευγένιος Σάββα, Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού & Φιλοξενίας | Recruiter |Εκπαιδευτής
Τη συζήτηση συντόνιζε η Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου.
Στην ημερίδα παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του να γίνει η Κύπρος παγκόσμιος κόμβος για τη διάδοση της γνώσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η συνεργασία με άλλες χώρες μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών». Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντική η συμμετοχή σε έρευνες που μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες προσεγγίσεις.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Υπεύθυνος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Θεοφιλέστατος, εξήρε το έργο του Τμήματος Φιλοξενίας και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ και τόνισε τη σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης και της διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς της Κύπρου στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, κάτι το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Εκκλησία της Κύπρου.
Το «DeelforHost», είναι ένα διετές έργο (ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2024) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Erasmus+ (Συνεργασία μεταξύ οργανισμών και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων). Την κοινοπραξία του έργου συντονίζει το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Ελλάδα) και αποτελείται από ακόμη έξι εταίρους: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας (Βουλγαρία), το Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Τουριστικό Σύνδεσμο του Βίτζεμε (Λετονία) και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Συντονιστών Erasmus (Κύπρος).
Το DEELforHOST, απευθύνεται απευθείας σε Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό, σε Φοιτητές ή Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον τομέα του Ξενοδοχειακού και Τουρισμού, και στις Επιχειρήσεις και Εργοδότες στον Ξενοδοχειακό και Τουριστικό Βιομηχανία.
Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας, ενός υπερσύγχρονου εργαλείου το οποίο θα μεταμορφώσει και θα ενισχύσει ψηφιακά τη συνεργασία μεταξύ των εργοδοτών και των Πανεπιστημίων που προσφέρουν προγράμματα στον Ξενοδοχειακό και Τουρισμό και την Ξενοδοχειακή και Τουριστική Βιομηχανία. Με πιο απλά λόγια θέλει να φέρει πιο κοντά Πανεπιστήμια και εργοδότες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.
Η πλατφόρμα ‘’DEELforHost’’ λειτουργεί ως διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης για όλα τα Πανεπιστήμια που συνεργάζονται με εργοδοτες, βοηθώντας ούτως ώστε η επικοινωνία και η συνεργασία να γίνεται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Η πλατφόρμα θα διευκολύνει γενικότερα την ευρωπαϊκή ψηφιακή δικτύωση, τη συνεργασία και τη διάδοση καλών πρακτικών.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
Ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της συνεργασίας των εργοδοτών και των Πανεπιστημίων, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, στην προσπάθεια ανάκαμψης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, που ακόμα ταλαιπωρεί πολλές επιχειρήσεις.
Ασφαλής και αποτελεσματική εκτέλεση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων των Πανεπιστημίων, που περιλαμβάνουν και τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
Αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων και άλλων ΑΕΙ ούτως ώστε να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται από τους εργοδότες της Τουριστικής Βιομηχανίας, προκειμένου να ανακάμψουν γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Βελτίωση της απασχολησιμότητας των φοιτητών και αποφοίτων ΑΕΙ με την επαρκή προετοιμασία τους για τις εξελισσόμενες ανάγκες του κλάδου ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και δίνοντας μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής και συνεργασίας με την Τουριστική Βιομηχανία όπως π.χ. online παραδόσεις προγραμμάτων σπουδών, διαδικτυακές διαλέξεις και σεμινάρια, ψηφιακή πρακτική καθοδήγηση και αξιολόγηση, μικτή πρακτική άσκηση, εξ αποστάσεως επισκέψεις στον κλάδο, online βοήθεια και συμμετοχή σε διάφορα φοιτητικά έργα, διαγωνισμούς και κοινές εκδηλώσεις.
Ενίσχυση της μάθησης των φοιτητών με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας
Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών
Ασφαλής παρακολούθηση και αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών με σύγχρονο, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο
Ενίσχυση των ερευνητικών ικανοτήτων των ΑΕΙ εστιάζοντας σε τρέχοντα και μελλοντικά προβλήματα και ανάγκες της Τουριστικής Βιομηχανίας
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των ΑΕΙ μέσα από τα μάτια των εργοδοτών που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον στην Τουριστική Βιομηχανία.
Συμβάλλουν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών συστημάτων χωρίς αποκλεισμούς οποιονδήποτε ομάδων ανθρώπων
Ψηφιακή διδασκαλία & μάθηση εργαζομένων στην Τουριστική Βιομηχανία. Θα βελτιώσει τις ψηφιακές ικανότητες και επιδόσεις των εργαζομένων κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε έναν εξαιρετικά ψηφιοποιημένο κόσμο.
Έρευνα από ερευνητικά κέντρα των Πανεπιστημίων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης καθώς και την παροχή λύσεων για προβλήματα και ζητήματα που προκύπτουν και επηρεάζουν την Τουριστική Βιομηχανία.
Ηλεκτρονικές συμβουλές εμπειρογνωμόνων που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης
Διαδικτυακή πρόσβαση και δυνατότητα των επιχειρήσεων της Τουριστικής Βιομηχανίας για μερική και πλήρη απασχόληση φοιτητών/πτυχιούχων, καθώς και πρακτική κατάρτιση/ πρακτική άσκηση
Έγκαιρη πρόβλεψη για αλλαγές στη δομή και λειτουργία των επιχειρήσεων της Τουριστικής Βιομηχανίας λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και δυνατότητα για νέες συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και εργοδότες.
Προωθεί τη διασύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων της Τουριστικής Βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα διεθνώς και δυνατότητα για διάδοση καλών πρακτικών.