Pafos Net

ΧΥΤΑ: Σε μάρτυρα-κλειδί αναδεικνύεται ο Κατρής

title image

Σε κλειδί για την ολοκλήρωση των ανακρίσεων γύρω από το σκάνδαλο των απορριμμάτων στην Κύπρο, αναδεικνύεται ο Αθανάσιος Κατρής. Με την έλευση στην Κύπρο και τη σύλληψη του, την περασμένη Παρασκευή, το υψολόβαθμο στέλεχος της Helector άρχισε να μιλά, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στο ανακριτικό έργο. «Έργο» Κατρή χαρακτηρίζουν, άλλωστε, οι αρχές την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ισχυρού άντρα της εταιρείας, Λεωνίδα Μπόμπολα του ελλαδίτη επιχειρηματία και συνεργάτη του πρώτου, Θεοφάνης Λώλου και των του τέως Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ, Ευτύχιου Μαληκκίδη.

Σύμφωνα με την κατάθεση Κατρή όταν άρχισε η λειτουργία των ΧΥΤΑ, ο Ευτύχιος Μαλληκίδης πλησίασε τον μηχανικό του έργου Imar Βagler, ζητώντας του να τον φέρει σε επαφή με τους υπευθύνους.Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα αλλά ο Γιαννακόπουλος θεώρησε τον Μαλλεκίδη αναξιόπιστο και έτσι ζήτησε να συναντηθεί με τον Βέργα.Με τα όσα ανέφερε στον Κατρή ο Γιαννακόπουλος ο τότε Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας αξίωνε 5% επί των εισπράξεων. Ο Κατρής μετέφερε την αξίωση αυτή στο Μπόμπολα ο οποίος την ενέκρινε.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κατρή, μίζες ζήτησαν και έλαβαν και αρκετοί άλλοι από τους σημερινούς κρατούμενους, με κάποιους μάλιστα να συναντώνται με τον ίδιο τον Λεωνίδα Μπόμπολα και να λαμβάνουν τα λεφτά.

Στην κατάθεση του ο Κατρής επιβεβαίωσε ότι όπως κατέθεσε ο Κοκότσης, έδωσε χρήματα στον Bagler με σκοπό να καταλήξουν στους Πάντη, Κουρουζίδη και Παπαδόπουλο.

Σε σχέση με τον καταζητούμενο Θεοφάνη Λώλο, ο Κατρής είπε πως για την κατασκευή των ΧΥΤΥ Λάρνακας και Αμμόχωστου ο προϋπολογισμός ήταν εξαιρετικά μικρός, δεδομένου του πραγματικού όγκου απορριμμάτων και της τοποθεσίας η οποία επιλέγηκε για την κατασκευή του έργου.

Σε σύσκεψη στην παρουσία Μπόμπολα και άλλων, ισχυρίζεται, αποφασίστηκε όπως προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά στην κάλυψη κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά τόνο.Με δεδομένο ότι η προσφερθείσα τιμή ήταν 10 ευρώ πιο ψηλή από εκτίμησή ο Λώλος ζητησε έκθεση από την Ηelector. Με την έκθεση αυτή ο Λώλος δικαιολόγησε στο Υπουργείο την λάθος εκτίμηση του. 

Κομβική αναμένεται ότι θα είναι για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, πέραν της στάσης του κ. Κατρή, και η στάση του Σάββα Βέργα ο οποίος πλέον έχει αλλάξει τακτική στο θέμα του ΧΥΤΑ, δίνοντας σημαντικές πληφορορίες για τις διαδρομές του χρήματος και σε αυτό το σκάνδαλο.

Όσον αφορά στους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στο δικαστήριο, ανακρινόμενος ο ύποπτος Imad Baqleh, που ήταν διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο Β1, δεν απαντά σε καμία ερώτηση.

Αντιθέτως, ανακρινόμενος ο ύποπτος Δημήτριος Γιαννακόπουλος, που ήταν πρώην Γενικός Διευθυντής της Helector από το 2007 μέχρι το 2010 και αντικαταστήθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση, εξέφρασε την επιθυμία και προέβηκε σε θεληματική κατάθεση, στην οποία παραδέχτηκε τα όσα του καταλογίζουν. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Σάββα Βέργα, τον Δημήτρη Πατσαλίδη οικονομικό διευθυντή που τελεί σε διαθεσιμότητα και τον Αθανάσιο Κατρή. Ο Γιαννακόπουλος είπε πως σε διαφορετικές ημερομηνίες του έδιναν από την εταιρεία φάκελο με χρήματα τα οποία τα έδινε στον Σάββα Βέργα ως μίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις τον φάκελο τον έδινε ο Imad Baqleh και στη συνέχεια αναλάμβανε την παράδοση των μιζών. Το δε ποσό που δόθηκε, όπως είπε, σε μίζες από τον ίδιο υπολογίζεται σε 310.000 ευρώ.
Ο Γιαννακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πολλά γεγονότα από αυτά που ανέφερε ο Ιωάννης Κοκότσης, ανέφερε επίσης στη θεληματική του κατάθεση ότι ο ύποπτος Γιώργος Κουλλαπής σε ανύποπτο χρόνο και κατά τη διάρκεια που έπρεπε να προσληφθεί ιατρός στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, του πρότεινε να προσλάβει τον γιο του, Νικόλα Κουλλαπή, επικαλούμενος την καλή συνεργασία που είχε με την εταιρεία και του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον Κατρή. Έτσι συνήψε τη συμφωνία μαζί του με την εταιρεία Μidoriaco που ανήκει στην οικογένεια των υπόπτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ιωάννης Κοκότσης εξέφρασε την επιθυμία και προέβη σε νέα θεληματική κατάθεση. Ζήτησε να επιθεωρήσει τα έγγραφα που παρέδωσε τα οποία είχε στην Ελλάδα, όπου και ανέφερε σημαντικά γεγονότα. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο Λάρνακας και ανέφερε επίσης ότι έδωσε στον Λουρουτζιάτη 5.000 ευρώ. Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι όντως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Κοκότσης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην Αθήνα. Έδωσε επίσης και άλλες λεπτομέρειες που έγιναν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον ύποπτο.

Από την αναθεώρηση των εγγράφων ο Κοκότσης ανέφερε ακόμα ότι σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις φαίνεται ότι ο Imad Baqleh πήρε μετρητά από το ταμείο για να δώσει χρήματα σε μίζες τα οποία κατέληγαν προς την επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι ύποπτοι Α. Κουρουζίδης, Σ. Παπαδόπουλος, Χρ. Πέτρου, ενώ από αυτά τα χρήματα κατέληγαν και στην επιτροπή επίβλεψης της κατασκευαστικής φάσης της Κόσιης που είναι οι ύποπτοι Κουρουζίδης, Πάντης και Πέτρου.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την Αστυνομία, από έλεγχο που έγινε στα έγγραφα που παραλήφθηκαν εντοπίστηκαν δύο εικονικά έγγραφα για τα ποσά των 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ υπογραμμένα από τον Imad Baqleh, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι εργασίες αυτές που αναφέρονται στα έγγραφα ήταν εικονικές.
Ο έλεγχος στα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας Helector, συνεχίστηκε και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 130 πλαστά τιμολόγια περίπου που φαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο δικαιολογούνταν τα ποσά που κατέληγαν σε μίζες.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης στα πλαίσια των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2006 υποβλήθηκαν προσφορές για το έργο της Κόσιης και απορρίφθηκε ανταγωνιστική προσφορά. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές μεταξύ αυτών και της Helector. Η εκτίμηση του έργου έγινε από την εταιρεία ΕΝVIROPLAN, διευθυντής της οποίας είναι ο κατζητούμενος από σήμερα Θεοφάνης Λώλος, ήταν για 35 εκατομμύρια για την κατασκευή και 90 εκατομμύρια για τη λειτουργία. Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να ήταν ήδη «φουσκωμένη» από τους συμβούλους της ΕΝVIROPLAN.