Pafos Net

Χρύσανθος Σαββίδης: Έχασαν την καλοπέραση τους στο ΑΞΙΚ και τώρα τρέχουν

title image

Η Κύπρος, ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση της σύγχρονης εποχής για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, έχει κάνει σημαντικά βήματα με την ίδρυση  Πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων. Ένα μείον που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στήν Λεμεσό.

Η Πάφος είναι μια πόλη που διαθέτει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να διεκδικήσει την ίδρυση μιας Πανεπιστημιακής μονάδας, αφού ήδη από την αρχαιότητα, η πόλη της Πάφου είχε αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, τα κατάλοιπα της οποίας αποτελούν ένα πολύτιμο και αξιοσήμαντο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας.

Αυτό επισημαίνει το μέλος του Ε.Γ. του ΔΗΚΟ και υποψήφιος βουλευτής Πάφου του κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι στα νεότερα χρόνια μέχρι τις μέρες μας, η Πάφος έχει αναδείξει πολλά άτομα του πνευματικού χώρου, που με την προσπάθεια και το έργο τους έχουν συμβάλει και εξακολουθούν να συμβάλλουν σε διάφορους τομείς της πνευματικής -και όχι μόνο- ζωής του τόπου.

«Λαμβάνοντας τώρα υπόψη ότι με την πάροδο των χρόνων η Πάφος έχει εξελιχτεί σε μια ισχυρή απο κάθε άποψης πόλη, η σκέψη για ίδρυση πανεπιστημιακής Σχολής έχει ωριμάσει και η Πάφος δικαιωματικά αξίζει μίας σχολής», επεσήμανε. « Η προοπτική λειτουργίας κρατικής πανεπιστημιακής σχολής θα προσδώσει μια διαφορετική νότα στην πόλη της Πάφου και περισσότερη ζωή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με την προσέλκυση των νεαρών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο και τη δημιουργία κατ’επέκταση μιας νέας, φοιτητικής κοινότητας.

Όσο για το χώρο που θα στεγάσει την καινούργια αυτή Σχολή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι και κατάλληλοι προς αξιοποίηση χώροι για το σκοπό αυτό».

Η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για παραμονή του ΑΞΙΚ στην Λευκωσία είναι απαράδεκτη, συνεχίζει ο Χρύσανθος Σαββίδης. Το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στην Λευκωσία, αλλά στην Πάφο, παρατηρεί.

« Προκαλεί δε μειδίαμα το γεγονός ότι από την μέρα που η Πάφος διεκδικεί το ΑΞΙΚ η Διευθύντρια του, Εύη Σωτηρίου, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο ίδρυμα τρέχουν να γράψουν άρθρα, δελτία τύπου, να κάνουν εκδηλώσεις να υπογράψουν μνημόνια για να αναδείξουν ότι στο ΑΞΙΚ εργάζονται σκληρά και ότι πρέπει να παραμείνει στην Λευκωσία.

Τόσα χρόνια πού ήταν το ΑΞΙΚ; Τόσα χρόνια γιατί δεν ανάπτυξαν καινούργια ακαδημαικά πρόγράμματα και τρέχουν μόνο δύο κλάδους, ενώ θα έπρεπε να τρέχουν τουλάχιστον 10 για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας; Τόσα χρόνια γιατί δεν κατάφεραν να έχουν 1000 φοιτητές, ενώ τώρα έχουν λιγότερους από 200;».

Ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι τόσα χρόνια δεν ακούσαμε για μια δράση του ΑΞΙΚ για την τουριστική βιομηχανία, αλλά τώρα επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν την καλοπέραση τους, θα φύγουν από την βάση τους και θα χρειάζεται να ταξιδεύουν για να πάνε δουλειά, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

«Έφτασε πλέον το τέλος της βαρεμάρας», επισημαίνει. « Δυστυχώς το λόμπυ της Λευκωσίας καλά κρατεί και δεν αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον της σχολής αλλά και το καλό των φοιτητών είναι εκτός της πρωτεύουσας.

Η νέα τάση στα πανεπιστήμια είναι να προσφέρουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία πρακτικής εφαρμογής στα όσα διδάσκονται και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού οι φοιτητές του ΑΞΙΚ μπορούν να κάνουν καλύτερα την πρακτική τους εξάσκηση,  Λευκωσία ή Πάφο;».