Pafos Net

Χωρίς ψήφο οι Βρετανοί λόγω Brexit. Τί θα γίνει σε Τάλα και Πέγεια

title image

Δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου αλλά ούτε και διεκδίκησης αξιώματος στις Aρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Βρετανοί διαμένοντες στην Κύπρο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο χρόνο. Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν σκέψεις για εξεύρεση μίας άλλης φόρμουλας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών η οποία να βασιζόταν στην αρχή της αμοιβαιότητας, εντούτοις το θέμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο χειρίστηκαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας και σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Στη γνωμάτευση σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εξαίρεση για τους Βρετανούς στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο για τους διαμένοντες στην Κύπρο πολίτες Τρίτων Χωρών. Δηλαδή, εάν παραχωρείτο οποιαδήποτε εξαίρεση στους Βρετανούς, θα άνοιγε η πόρτα διεκδίκησης από πολίτες οποιαδήποτε άλλης χώρας στην Κύπρο του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.  

Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να είχε και ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις στην περίπτωση της Κύπρου. Ως εκ τούτου, μπορεί το σκηνικό για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο αυτό που είναι είναι ξεκάθαρο και οριστικό είναι ότι οι Βρετανοί κάτοικοι Κύπρου, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στις πέντε χιλιάδες, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές και κατά συνέπεια θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο των κοινοτικών. Οι οποίοι, ως γνωστόν, στις τοπικές εκλογές έχουν δικαίωμα συμμετοχής για τον τόπο διαμονής τους, νοουμένου ότι θα αιτηθούν εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Για το θέμα των Βρετανών, στάληκε στο παρελθόν και σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή από Βρετανίδα υπήκοο που ζει μόνιμα στην Κύπρο και η οποία είναι και μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας. Όπως ανέφερε η κ. Cathi Delaney, προσπαθούσε να μάθει για το τι θα γίνει με την περίπτωση των υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου που διαβιούν στην Κύπρο όσον αφορά τις τοπικές εκλογές. 

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών και εκπροσωπώντας τους απόδημους Βρετανούς της κοινότητας ζητούσε να μάθει εάν οι Βρετανοί ομογενείς θα διατηρήσουν την ψήφο τους και το δικαίωμα τους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές και εάν υπάρχουν σχέδια για να επιτραπεί σε άλλους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν ιδιοκτησία να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, για παράδειγμα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. 

Όπως ανέφερε στην επιστολή της, τα άτομα αυτά, έχουν επενδύσει στη χώρα αγοράζοντας ακίνητα και κάνοντας την Κύπρο το σπίτι τους, οπότε θα ήταν λογικό, ως ελάχιστο να τους δοθεί το δικαίωμα να έχουν λόγο μέσω των εκλογών. Σημείωνε μάλιστα ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου για διατήρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές. 

Εξέφραζε επίσης την ανησυχία της για το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η βάση δεδομένων για τους ομογενείς του Ηνωμένου Βασιλείου για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αφαιρεθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς, όπως σημειώνει, είχε δηλωθεί ότι μετά το Brexit οι Βρετανοί θα αφαιρεθούν από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο.