Χελώνες: Περιοδεία Καδή στην απουσία των Ινειωτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29 Αυγούστου 2022Πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του προγράμματος προστασίας των χελώνων στις παραλίες της Λάρας και της Αργάκας εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος περιόδευσε σήμερα στην περιοχή, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και λειτουργούς τμημάτων του Υπουργείου του.
Ο κ. Καδής επιθεώρησε επίσης τα έργα στην παραλία Μαυραλλή, στην Αργάκα, που αποκαταστάθηκε μετά την αφαίρεση των φυτών που προκαλούσαν προβλήματα στο οικοσύστημα και των αποβλήτων του παλιού λατομείου.
Μετά τις επιθεωρήσεις των φωλιών των χελώνων σε Αργάκα και Λάρα, ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του προγράμματος, τόσο όσον αφορά στις χελώνες καρέτα-καρέτα, όσο και των πράσινων χελώνων, ενώ επιθεώρησε την απελευθέρωση μικρών χελωνών από τις φωλιές τους αφού καθυστέρησαν να τις εγκαταλείψουν.
Η περιοδεία Καδή έγινε στην απουσία των αρχών και των κατοίκων της κοινότητας Ίνειας, η οποία με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου είχε απορρίψει την πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος να παραστούν μαζί σε άνοιγμα φωλιών χελώνων στη Λάρα.
Η Ίνεια υποστήριξε ότι η σημερινή μετάβαση στην Λάρα ήταν «φιέστα» με προκαθορισμένη εκ των προτέρων διαδικασία ώστε οι φωλιές που θα ανοιχθούν να περιέχουν σίγουρα χελωνάκια και ανακοίνωσε ότι πλέον το ζήτημα από πλευράς της κοινότητας τίθεται ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή με καταγγελίες για 40χρονο «φαγοπότι» στη Λάρα από συγκεκριμένα άτομα.
Η κοινότητα Ίνειας, σύμφωνα με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου προσφεύγει πλέον και στα ευρωπαικά όργανα, καταγγέλλοντας το ιστορικό της δημιουργίας εκκολαπτηρίων χελώνας και την δημιουργία τεχνητών οικοτόπων στη Λάρα από συγκεκριμένα άτομα και οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε για ίδιον όφελος αυτών, με την ανοχή και απραξία του κυπριακού κράτους.
Καταλήγοντας η κοινότητα καλεί με την απάντηση της τον κ. Καδή να εξετάσει την ιδιαιτερότητα της περιοχής και να δώσει λύσεις όπως σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο κόλπος της Χρυσοχούς, όπου οι φωλιές των χελώνων είναι υπερδιπλάσιες, όπως υποστηρίζει, από την Λάρα, αλλά όπου επιτράπηκαν και τουριστικές αναπτύξεις και ανθρώπινη παρουσία.