Ακόμα μια διεθνής διάκριση για τη συμπολίτισσα μας Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 Φεβρουαρίου 2022Από προχθές η Ξένια Λοϊζίδου έχει ενταχθεί στην επίλεκτη ομάδα των αναλυτών/ ερευνητών του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), μιας δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988, με αποστολή την επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο πεδίο της ευρωπαϊκής, εξωτερικής και ευρύτερα δημόσιας πολιτικής, και την εμπέδωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.
Σκοπός του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι να τροφοδοτεί τη δημόσια σφαίρα με επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής, και να προσφέρει μια διαρκή, ανοιχτή πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που εντάσσονται στους τομείς των ενδιαφερόντων του.
Σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης (think tanks) σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο: το Global Go To Think Tank Ranking του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία κατατάσσει το ΕΛΙΑΜΕΠ στην 1η θέση των think tanks στην Ελλάδα, και στα 49 “Καλύτερα δικτυωμένα” think tanks παγκοσμίως. Το 2017 το ΕΛΙΑΜΕΠ βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη διαχρονική συμβολή και του έργου που επιτελεί.
Η δραστηριότητα του ΕΛΙΑΜΕΠ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, που περιλαμβάνουν: τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις και την επίλυση συγκρούσεων (με έμφαση στις περιοχές των Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας, πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Μεσογείου/ Μέσης Ανατολής και Ασίας), τη διαχείριση της μετανάστευσης, τις διατλαντικές σχέσεις, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή των πολιτών, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, την ισότητα των φύλων ως οριζόντια θεματική, τη θρησκεία, την ποικιλομορφία και τον πολιτισμό, το ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας στην εποχή των «ψευδών» ειδήσεων, την ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, την ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή.
Στη θεματική της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής θα επικεντρωθεί η κυρία Λοϊζίδου, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη μηχανικός που εντάσσεται στο δυναμικό των αναλυτών του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η Δρ Ξένια Λοϊζίδου μεγάλωσε στην Πάφο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Κύκκου (τότε Β Γυμνάσιο) Πάφου. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με MSc, DIC από το Imperial College του Λονδίνου στην Ακτομηχανική και διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα τη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των κοινόκτητων πόρων. Έχει εργαστεί σε πέραν των 50 χωρών. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ομάδες ειδικών. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ.ά. Βασικά αντικείμενα της ερευνητικής και επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι η κλιματική αλλαγή, η παράκτια και θαλάσσια δυναμική, η υποστήριξη της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων, η πολιτική και οι στρατηγικές σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς και η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και συμμετέχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συμβούλια και ομάδες ειδικών. Το 2019 ανακηρύχθηκε από την UNEP Πρέσβειρα των Ακτών της Μεσογείου. Από το 2020 είναι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Συμβατότητας της Σύμβασης της Βαρκελώνης, από τον Απρίλιο του 2020 έχει εκλεγεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου του Δικτύου για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, κλάδος Κύπρου, τον Ιανουάριο του 2022 έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετέχει ως Αναλύτρια/ Ερευνήτρια στην Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Κύπρου καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Έχει δημοσιεύσει πέραν των 200 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και τεχνικές εκθέσεις. Είναι ιδρύτρια και Διευθύντρια της εταιρείας Διεθνών Συμβούλων- Ερευνητών ISOTECH ltd. Είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Παναγιώτη Θανασά και μητέρα δύο εφήβων κοριτσιών: της Λήδας και της Μαρίας.