Ακάμας: Οργή κοινοτήτων κατά Βουλής. Μην ξαναπατήσουν για ψήφο στην περιοχή μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04 Μαρτίου 2022Ανεπιθύμητα χαρακτηρίζουν πλέον τα κόμματα που συναίνεσαν στην δημιουργία Δήμου Ακάμα οι κοινοτικές αρχές της χερσονήσου και κηρύσσουν ανένδοτο κατά των κομμάτων και των βουλευτών τους. Οργίλες αντιδράσεις καταγράφονται από χθες βράδυ, με την επισημοποίηση του νέου χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις κοινότητες, εκπρόσωποι των οποίων κάνουν λόγο για τριχοτόμηση των κοινοτήτων με στόχο να τις αποδυναμώσουν για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδια για την διαχείριση του Ακάμα.
Μιλώντας στο PafosNet ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, τόνισε ότι εδώ και τρία χρόνια οι κοινότητες της περιοχής είχαν συμφωνήσει σε ένα σύμπλεγμα 13 κοινοτήτων της Λαόνας-Ακάμα.
« Ξαφνικά τώρα, οι Οικολόγοι έφεραν την πρόταση για τον Δήμο Ακάμα χωρίς να υπήρχε σε καμία μελέτη που είχε εκπονηθεί», είπε. « Στην ουσία έγινε διάσπαση σε τρία κομμάτια της περιοχής: Μερικές κοινότητες εντάσσονται στον Δήμο Ακάμα, μερικές στον Δήμο Πόλης και τρεις κοινότητες στο σύμπλεγμα Γιόλου.
Πλέον είναι ανεπιθύμητοι όσοι κομματικοί σχηματισμοί συναίνεσαν σε αυτό. Να μην πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή και θα τα πούμε στις επόμενες εκλογές. Έγινε κομματικό παζάρεμα βάσει των ψήφων κάθε κόμματος και όχι διευθέτηση για το καλό των πολιτών».
Ο κοινοτάρχης Ίνειας επισημαίνει ότι οι τοπικές αρχές δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν με κόμματα και θεσμικούς φορείς για την μεταρρύθμιση. Καταγγέλλει όμως ότι έφεραν αντιδημοκρατικά ως τετελεσμένο τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας τις ως δικτατορικές.
« Πλέον, θα κινηθούμε νομικά. Δεν συμφωνούμε με την Εισαγγελία ότι είναι νόμιμη η μη διενέργεια δημοψηφισμάτων».
Αντίστοιχες έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στο Νέο Χωριό το οποίο εντάσσεται πλέον στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επεσήμανε στο PafosNet ότι 13 κοινότητες της Λαόνας και του Ακάμα συνεργάζονταν αρμονικά επί δεκαετίες για τους κοινούς στόχους.
« Ήρθαν με το έτσι θέλω να μας διασπάσουν, παραμονές μάλιστα της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα που το αναμέναμε πως και πως, κάποιοι ήθελαν να μας χωρίσουν για άλλα σχέδια τους», ανέφερε. « Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Επιστολές επί επιστολών σε όλους τους φορείς της Πολιτείας δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη.
Να μην ψάχνουν πλέον ψήφους στα χωριά τα κόμματα αυτά. Θα φάνε μαύρο που δεν θα το πιστεύουν».
Τα πυρά του κ. Μάχιμου στρέφονται κυρίως προς το Κίνημα Οικολόγων. Οι Οικολόγοι ειδικά, είχαν πολλά σχέδια εδώ και χρόνια για τον Ακάμα εις βάρος των ανθρώπων της περιοχής, υποστήριξε, και βρήκαν ευκαιρία με την μεταρρύθμιση να απαλλαγούν από τους ανθρώπους της χερσονήσου που στέκονταν εμπόδια στα σχέδια τους.
« Κυριλέ οικολόγοι από την Λευκωσία ήταν πάντα», είπε. « Γι’ αυτό θέλησαν να τριχοτομήσουν την περιοχή. Δεν θα πετύχουν τίποτα. Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους».
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του χαιρετίζει την υπερψήφιση της πρότασης του για δημιουργία Δήμου Ακάμα:
" Η προτεινόμενη συνένωση για δημιουργία του Δήμου Ακάμα διευκολύνει την υλοποίηση και εφαρμογή του επερχόμενου Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα, και διορθώνει την πολεοδομική στρέβλωση που δημιούργησε η διάσπαση των Τοπικών Σχεδίων Πέγειας και Κοινοτήτων Ακάμα.
Παράλληλα, η συνένωση των Κοινοτήτων του Ακάμα με τον Δήμο Πέγειας, τις αναβαθμίζει σύμφωνα με τις πρόνοιες του υπο μελέτη νομοσχεδίου, από μέρη ενός Συμπλέγματος Κοινοτήτων, σε Δημοτικά Διαμερίσματα, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε κοινότητα να ψηφίζει τον δικό της αντιδήμαρχο και αυξάνοντας την επιρροή τους εντός του νέου Δήμου Ακάμα. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε τα εξής: «Ο Δήμος Πέγειας κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018 είχε πλεόνασμα 1,3 εκ. ευρώ, 2 εκ. ευρώ και 2,3 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Συνεπώς, αυτή η οικονομική δυναμική και ανθεκτικότητα, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί και ένδειξη της δυνατότητας του Δήμου να λειτουργήσει υποστηρικτικά, σε πολλά επίπεδα, προς τις όμορες κοινότητες.
Το σημαντικότερο, όμως, όφελος που κατά την άποψη μας θα έχουν από τη συνένωση αυτή οι Κοινότητες του Ακάμα, είναι η διοικητική τους αναβάθμιση σε Δημοτικά Διαμερίσματα και η ένταξή τους σε δημαρχούμενη περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στις κοινότητες να επωφεληθούν από σημαντικά κονδύλια που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, αφού ως Δημοτικά Διαμερίσματα ενός ενιαίου Δήμου, θα έχουν στη διάθεσή τους αυξημένη τεχνογνωσία, πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και διευρυμένες αρμοδιότητες.
Το 30% της χρηματοδότησης από την ΕΕ, μέχρι το 2050, θα αφορά την πράσινη ανάπτυξη, δεδομένο που διανοίγει μεγάλες προοπτικές για τον ενοποιημένο Δήμο. Επιπλέον αυτών, το γεγονός ότι ζητήσαμε και προστέθηκε ένας νέος τομέας αρμοδιότητας για τους Δήμους, που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση, τοποθετεί τις κοινότητες του Ακάμα σε πλεονεκτική θέση για την διεκδίκηση αυτών των κονδυλιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορούμε με ειλικρίνεια και γνήσιο ενδιαφέρον, να κοιτάξουμε τους κατοίκους του Ακάμα στα μάτια, δημόσια όχι πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε υπό την πίεση ευκαιριακών οικονομικών συμφερόντων και να τους πούμε ότι εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών μετατρέπουμε σε πράξη την έγνοια μας για τις ανησυχίες τους, δίνοντας λύσεις για το πως μπορεί πραγματικά να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους, στη βάση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης".