Pafos Net

Ακάμας: 21 ΜΚΟ ζητούν προστασία του

title image

Την προστασία της χερσονήσου Ακάμα, μέσω 10 συγκεκριμένων αποφάσεων, πολιτικών και δράσεων από την πολιτεία, απαιτεί η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), η οποία αποτελείται από 21 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Κύπρου. Η ΟΠΟΚ διεκδικεί όπως η Χερσόνησος του Ακάμα να διαφυλαχθεί ως αναπόσπαστο και σημαντικότατο τμήμα της κοινής μας, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη, η Χερσόνησος Ακάμα αποτελεί μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο και αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι με βάση τις Συστάσεις της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ολόκληρη η Χερσόνησος Ακάμα πρέπει να κηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεμα Βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας.

Αναφέρεται ακόμα, ότι ο σχεδιασμός που προωθείται από το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Ακάμα, δεν συνάδει με τον στόχο της ολοκληρωμένης, αποτελεσματικής και μακροπρόθεσμης προστασίας της Χερσονήσου Ακάμα, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης, ευημερίας και ανάδειξης των τοπικών κοινοτήτων.

Καλείται η Πολιτεία να αναλάβει πολιτικές και δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν: 

1) Κήρυξη ολόκληρης της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεμα Βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας. 

2) Αποτροπή της ανέγερσης διάσπαρτων αναπτύξεων και ασύμβατων έργων στη Χερσόνησο Ακάμα. 

3) Άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων και τερματισμός των επιβλαβών δραστηριοτήτων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς.

4) Υλοποίηση της στρατηγικής και του συνόλου των κοινωφελών έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Κοινοτήτων Ακάμα και του Δήμου Πέγειας. 

5) Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής που εμπίπτει στα όρια του Δικτύου Natura 2000.

6) Απαλλοτρίωση των περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών που εμπίπτουν εντός του ΕΔΠ Ακάμα, κήρυξη τους σε κρατική δασική γη και ένταξη τους στο ΕΔΠ Ακάμα.

7) Άμεσος καθορισμός των αναγκαίων μέτρων διατήρησης που προβλέπονται από τα ενδεδειγμένα σχέδια διαχείρισης, έτσι ώστε να αποκτήσουν νομικά δεσμευτική ισχύ.

8) Υλοποίηση εργασιών συντήρησης και βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

9) Υποβολή του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΕΔΠ Ακάμα, καθώς και των Τοπικών Σχεδίων Κοινοτήτων Ακάμα και Δήμου Πέγειας, σε Στρατηγική και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση). 10) Συναξιολόγηση των επιπτώσεων που ενδέχεται να επιφέρουν στο περιβάλλον το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα και τα υπό εκπόνηση Τοπικά Σχέδια Κοινοτήτων Ακάμα και Δήμου Πέγειας.