Αισιοδοξία στον τουριστικό κλάδο: Προς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μακράς πνοής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19 Σεπτεμβρίου 2024Συμφωνία διαρκείας επιχειρεί να επιτύχει και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στο πλαίσιο της μεσολαβητικής του προσπάθειας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και για αποτροπή εργασιακής αναταραχής στον κλάδο.
Στην ουσία πρόθεση του Υπουργού Εργασίας, όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, είναι η πιθανή πρόταση που θα καταθέσει προς αυτήν την κατεύθυνση να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την μεσολαβητική πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία. Ήτοι, προτείνοντας ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία με ορίζοντα μακράς διάρκειας. Στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη πως οι συμφωνίες μακροχρόνιας διάρκειας διασφαλίζουν για μεγάλη περίοδο την εργατική ειρήνη και ομαλότητα, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές της οικονομίας, διευκολύνοντας τις επενδύσεις αλλά και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.
Στην περίπτωση της οικοδομικής βιομηχανίας που όπως και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία συνάπτεται κλαδική συλλογική σύμβαση, η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός και έγινε αποδεκτή από τις δύο πλευρές προέβλεπε ανανέωση της σύμβασης έως το τέλος του 2027.
Την ίδια ώρα η ίδια πρόταση προέβλεπε και ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 1,7% για τους εργαζομένους και οδήγησε τελικά σε συμφωνία για ανανέωση της σύμβασης τον περασμένο Ιούλιο χωρίς να υπάρξει εργατική αναταραχή.
Ανανέωση της σύμβασης χωρίς εκτροχιασμό της διαδικασίας και κινητοποιήσεις επιθυμεί ο Υπουργός Εργασίας και όσον αφορά τη ξενοδοχειακή βιομηχανία κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στις δύο πλευρές στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης που έχει προγραμματιστεί.
Αυτή εξάλλου φαίνεται να είναι και η πρόθεση τόσο των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και των ξενοδόχων καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν αρχές του μήνα την άμεση εντατικοποίηση της διαδικασίας υπό τη μεσολάβηση του Υπουργού Εργασίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης, καθώς επίσης και στην εφαρμογή μορατόριουμ δημόσιων τοποθετήσεων για το θέμα.
Το μορατόριουμ διευκολύνει για την ώρα την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε μετά την απόρριψη από πλευράς συντεχνιών μεσολαβητικής πρότασης για ανανέωση της σύμβασης που υπήρξε από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.
Η απόρριψη στις αρχές του μήνα της πρότασης οδήγησε, όμως, στην παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας ο οποίος όπως αναφέραμε αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του στις δύο πλευρές για τη συνέχιση της διαδικασίας, χωρίς να αποκλείεται να επιχειρήσει την υποβολή νέας μεσολαβητικής πρότασης.
Η οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να βασίζεται και στα όσα προτάθηκαν από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για ανανέωση της σύμβασης στη ξενοδοχειακή που έληξε τον Δεκέμβριο πέρσι. Αυτό φαίνεται να αναμένει και η ΣΕΚ όπως προκύπτει από παρέμβασή της.
Συγκεκριμένα όπως έγραψε η «Εργατική Φωνή», το εκφραστικό όργανο της συντεχνίας «σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος, για την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναμένεται εντός της εβδομάδας καταληκτική συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας».
Όπως επίσης έγραψε η «Εργατική Φωνή» το αδιέξοδο που προέκυψε «δημιούργησε η διαφοροποίηση της πρότασης από το άτυπο έγγραφο και η μη αποδοχή της από τις συντεχνίες» που οδήγησε, συμπληρώνει «στην παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος μέσα από ξεχωριστές και κοινές συναντήσεις επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή».
Ενόψει της σημερινής συνάντησης, πάντως, οι προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας για εξεύρεση της χρυσής τομής βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη όπως και η τηλεφωνική του επικοινωνία με αρκετά από τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή με τιις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ αλλά και με εκπροσώπους των συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.