Pafos Net

Αγανακτισμένοι γονείς Πάφου: Εξουθενωτικός και αναποτελεσματικός ο θεσμός των τετραμήνων

title image

Με  μεγάλη μας λύπη  διαπιστώνουμε την αναποτελεσματικότητα  της νέας μορφής αξιολόγησης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με τον Θεσμό των Τετραμήνων και όχι μόνο αλλά γενικά που μετατρέψαμε τις σχολικές μονάδες σε καθαρά εξεταστικά κέντρα ολόχρονα ( Γυμνάσια και Λύκεια). Η νέα μορφή αξιολόγησης με τον τρόπο που εφαρμόζεται, καταπιέζει και εξουθενώνει τους μαθητές. Τα συνεχή διαγωνίσματα, σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο ύλης, τον μειωμένο διδακτικό χρόνο, τη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων  προκαλεί αφόρητη πίεση στους μαθητές, στους γονείς  και στους καθηγητές. 

Αυτό αναφέρει παρέμβαση "αγανακτισμένων γονέων" από την Πάφο, όπως προσδιορίζονται στο γραπτό υπόμνημα τους, σχετικά με τον θεσμό των τετραμήνων. Όπως επισημαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι γονείς, η διδακτική διαδικασία μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου κάλυψης της ύλης από μέρους των καθηγητών και στείρας απομνημόνευσης γνώσεων από μέρους των μαθητών. Δεν υπάρχει χρόνος για εμπέδωση της ύλης, ούτε χρόνος  για δημιουργικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα  ενισχύεται  η παραπαιδεία, τονίζουν. 

" Το σχολείο μετατράπηκε σε εξεταστικό κέντρο στο οποίο οι μαθητές εξετάζονται εβδομαδιαίως σε  τρία τουλάχιστον μαθήματα χωρίς να υπάρχει χρονοδιαγράμματα στην ημερομηνία έναρξης και λήξης των διαγωνισμάτων, ενώ ακολουθεί  εξεταστική περίοδος', επισημαίνει το υπόμνημα τους. " Όλα τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα να βιώνουν τα παιδιά μια πραγματικά δύσκολη και βασανιστική περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να κυριεύονται  από άγχος, ψυχολογική πίεση και συχνά να παρουσιάζουν συμπτώματα υπερκόπωσης.  Διαπιστώσαμε μάλιστα, περιπτώσεις όπου τα παιδιά δεν μπορούν  να διαχειριστούν το άγχος και την πίεση, εκδηλώνουν αντιδραστική και βίαιη συμπεριφορά ή  παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης  και  ψυχοσωματικών ασθενειών. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν ή μειώνουν τις δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες, δεν έχουν πλέον ελεύθερο χρόνο για κοινωνικές συναναστροφές  ούτε  για ουσιαστικό ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.  Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μας διανύουν την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας με όλες τις σωματικές και ψυχοσωματικές αλλαγές που αυτή ενέχει.  Ως πότε θα ανεχόμαστε ένα τέτοιο παραλογισμό, παιδιά , εκπαιδευτικοί και γονείς να τρέχουν  για να προλάβουν μόνο ένα πράγμα -τον χρόνο- τα στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει το ΥΠΠΑΝ για να καλύψει την ύλη. Στόχος του σχολείου είναι ο μαθητής να αποκτά με συστηματικό τρόπο γνώσεις, δεξιότητες και αξίες δηλ. αυτό που λέμε μόρφωση και παιδεία .

Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα εξετάσεων και την επιστολή για τα πλαίσια μάθησης από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευση στις 18 Νοεμβρίου αποδεικνύουν περίτρανα την προχειρότητα με την οποία  εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ τον θεσμό των τετραμήνων".  

Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς εισηγούνται άμεσα την τροποποίηση της νομοθεσίας των Τετραμήνων  και αποφόρτιση των μαθητών με τους εξής τρόπους: 

Τα πρώτα 3 σημεία απαιτούμε όπως εφαρμοστούν άμεσα (μέσα στα χρονικά πλαίσια των εξετάσεων του 1ου τετραμήνου)

Παράταση  της εξεταστικής περιόδου σε δύο εβδομάδες  για τον Ιανουάριο του 2023 και  για τους μαθητές του Γυμνασίου.

Διεξαγωγή των  εξετάσεων για τα μαθήματα Φυσικής – Χημεία και βιολογίας σε διαφορετικές μέρες για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ γυμνασίου  για την εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου 2023.

 Να δοθεί χρόνος τουλάχιστο μια βδομάδας διακοπής του σχολείου για πνευματική ξεκούραση των μαθητών, μετά την λήξη των εξετάσεων ( Ιανουαρίου 2023).

Σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς τη διεκπεραίωση  των  διαγωνισμάτων από το επόμενο κιόλας τετράμηνο έτσι ώστε να μην  γίνονται όλα τα διαγωνίσματα σε μικρό χρονικό  διάστημα με την συνακόλουθη πίεση στα παιδιά.

Ένα εικοσάλεπτο διαγώνισμα σε μειωμένη ύλη στα μη εξεταζόμενα μαθήματα( όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι- αξιολόγησης ) το οποίο θα γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ.  μέσα στον Οκτώβριο όλα. ενώ για μαθήματα που μπορούν να εφαρμοστούν  εναλλακτικοί τρόποι όπως στην  Τέχνη, Μουσική , τεχνολογία, οικιακή , θα μπορούσαν να γίνονται  «μαθήματα εργασίας»  είτε σε ομαδικό είτε σε προσωπικό επίπεδο ,να δημιουργηθεί φάκελος επιτευγμάτων του μαθητή , όπου θα βελτιώσουν και τις δεξιότητες του και γενικά θα κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό και αγαπητό στον μαθητή .

Με την εφαρμογή της πρότασης 5, θα υπάρχει απαιτούμενος χρόνος για τα εξεταζόμενα μαθήματα ώστε να διεξάγονται τα διαγωνίσματα τους, τον Νοέμβριο με πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου. Ο υπόλοιπος χρόνος του Δεκεμβρίου να αφιερώνεται για εμπέδωση ύλης ,επαναλήψεις.

Με την εφαρμογή της πρότασης 6 καθίσταται εφικτή η μεταφορά των εξετάσεων πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων κι όχι  μετά,  καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται άγχος, πίεση και  διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών (όπως δυστυχώς συμβαίνει κατά τις διακοπές του Πάσχα). Εάν αυτό δεν είναι εφικτό , τότε θα πρέπει δοθεί χρόνος τουλάχιστο μια βδομάδας διακοπής του σχολείου για ξεκούραση των μαθητών μετά τις εξετάσεις  και ας παραταθεί η σχολική χρονιά στο τέλος.

Για την  πραγματική ομαλή μετάβαση των παιδιών της Α Γυμνασίου , από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο να εξεταστούν μόνο στο τέλος του χρόνου σε δύο μαθήματα – Ελληνικά και Μαθηματικά και γενικά στο Γυμνάσιο τα εξεταζόμενα μαθήματα να είναι  δύο μέχρι την Β’ Γυμνασίου και μόνο στη  Γ ‘ Γυμνασίου να προστεθούν τα μαθήματα φυσικής , χημείας , βιολογίας, Ιστορίας  και οικονομικών , με το δικαίωμα επιλογής ως εξεταζόμενο  σαν τρίτο μάθημα.

Να εισαχθεί το μάθημα των οικονομικών στη Γ Γυμνασίου, ώστε να είναι γνώστες βασικών αρχών στα οικονομικά αφού βιώνουν καθημερινά  συναφείς έννοιες τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (ΜΜΕ) και έχουν πλήρη άγνοια . Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι υπάρχει χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, κάτι που ξεκινά από την εφηβική ηλικία. Επίσης αυτό θα τους βοηθήσει στην επιλογή ομάδων προσανατολισμού στο Λύκειο , μιας και με όλα τα άλλα μαθήματα έχουν επαφή πλην του οικονομικού κλάδου

Μείωση/αναδιάρθρωση της εξεταζόμενης ύλης και στα δύο τετράμηνα ανάλογα. Στο  πρώτο τετράμηνο χάνεται ωφέλιμος διδακτικός χρόνος  καθώς ο Σεπτέμβρης αποτελεί μήνα προσαρμογής μαθητών και εκπαιδευτικών, καταρτισμού ωρολογίου προγράμματος και αλλαγής εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω μη έγκαιρης στελέχωσης  των σχολείων.  Και από την άλλη ιδιαίτερα για τα Λύκεια , στο δεύτερο τετράμηνο ο διδακτικός χρόνος συρρικνώνεται πιο πολύ , αφού επίσημα η διδασκαλία ξεκινά Φεβρουάριο μέχρι το Πάσχα έχουν 2,5 μήνες  και μετά το Πάσχα απομένουν 2-3 βδομάδες, μιας και οι εξετάσεις του Λυκείου είναι αρχές με μέσα του Μαΐου. Μετά ακολουθούν οι εξετάσεις εισδοχής στα πανεπιστήμια.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μέθοδό Project και διευκρίνιση στο πώς αυτή θα αποτελεί  εργαλείο αξιολόγησης αντί των διαγωνισμάτων.

 

 

 

 

 

 

Αν όλες οι πιο πάνω εισηγήσεις μας δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, αυτές που ξεχωρίσαμε για άμεση υλοποίηση (με αριθμό1,2,3) τώρα αρχές του Δεκεμβρίου και για τις υπόλοιπες να εφαρμοστούν από τις αρχές του  επόμενο τετράμηνο , καλούμε το ΥΠΠΑΝ  να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή της εφαρμογής  του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και σε έναρξη εντατικού διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  μέχρι να καταλήξει σε ένα  οριστικό σχέδιο ορθής  αξιολόγησης  που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της παιδείας και θα σέβεται τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα σχέδια-πειράματα σε βάρος των παιδιών μας.

 

Η παρούσα επιστολή καλεί σε  συμπόρευση  γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με στόχο τη δημιουργία  ενός δημόσιου σχολείου που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ας  προσπαθήσουμε όλοι για ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να βιώνουν την παιδική και τη νεανική τους ηλικία ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της  ζωής τους .