Pafos Net

Θεόδωρος Αριστοδήμου: Κάποιοι επεδίωξαν να εξαφανίσουν την Aristo

title image

Η δικαστική διαδικασία εναντίον του κατασκευαστικού ομίλου Aristo για την γνωστή πλέον υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων στον Δήμο Πάφου, παρά την αθώωση της εταιρείας και των ιδιοκτητών της, άφησε μια πικρία, κυρίως για τη στάση δημοτικών παραγόντων και άλλων μελών του κατασκευαστικού κλάδου, που φρόντισαν να δυσφημίσουν την εταιρεία στον διεθνή χώρο για προώθηση των δικών τους συμφερόντων.

Στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη σε κυπριακό μέσο μετά την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου τονίζει στο PafosNet ότι τα γεγονότα εκείνα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν μέχρι και οι πόρτες διεθνών κτηματικών εκθέσεων για την Aristo.

«Και μετά την πανηγυρική αθώωση μας, δεν ακούσαμε ούτε ένα τυπικό συγνώμη από κάποιους που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή», παρατηρεί.

Ο επικεφαλής του ομίλου, αναφέρεται και στην άνοδο του κατασκευαστικού κλάδου μετά τη μνημονιακή εποχή, κάνοντας λόγο για « μη φυσιολογικές αναπτύξεις», που εξαρτώνται υπερβολικά από την πολιτική του κράτους για παραχώρηση ιθαγένειας.

Ολόκληρη η συνέντευξη Θεόδωρου Αριστοδήμου, έχει ως εξής:

 

-Η παρούσα συγκυρία μας βρίσκει σε μια κινητικότητα όσον αφορά στην οικονομία γενικώς. Ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ αφίξεων, οι ξενοδοχειακές μονάδες επεκτείνονται και αναβαθμίζονται, ο κατασκευαστικός κλάδος όσον αφορά τουλάχιστον σε μεγάλα έργα δείχνει να παίρνει τα πάνω του. Έχετε και σεις την εντύπωση ότι τα δύσκολο είναι πλέον πίσω μας;

« Είναι γεγονός ότι υπάρχει όντως μια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά στον τουρισμό, ειδικότερα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Η ανακαίνιση και των τουριστικών μονάδων που γίνεται, ενίσχυσε τον τουρισμό αλλά και τον κλάδο των οικοδομών.

Όσον αφορά καθ’ εαυτόν τον οικοδομικό κλάδο, υπάρχει αναβάθμιση χωρίς όμως να φτάνει στα παλιά πλαίσια δουλειάς που είχαμε προ του 2008. Όμως, τα κίνητρα που δόθηκαν από πλευράς κυβέρνησης και το θέμα της χορήγησης υπηκοότητας, υπό προυποθέσεις, έχουν ενισχύσει την οικοδομική ανάπτυξη».

-Μιλώντας για το θέμα χορήγησης υπηκοότητας, κ. Αριστοδήμου, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετά και τις αυστηρότερες πρόνοιες που θέτει το Πεκίνο στην εξαγωγή κεφαλαίων, είναι πολλές οι κατασκευαστικές εταιρείες του τόπου μας που θα κλείσουν, αφού, λένε, βάσισαν την ύπαρξη τους ειδικά στο θέμα αυτό. Έχει βάση, νομίζετε, η εκτίμηση αυτή;

« Ισχύει σε ένα μεγάλο βαθμό. Πολλές εταιρείες του κλάδου των οικοδομών, έχουν πράγματι στηρίξει την όλη τους προσπάθεια σε αυτές τις κατευθύνσεις. Και αν εκλείψουν οι προϋποθέσεις που υπήρξαν, θα επιφέρουν σοβαρότατο πλήγμα σε αυτές.

Βλέπουμε, πχ, τις αναπτύξεις με τα πολυόροφα στη Λεμεσό. Αυτές οι αναπτύξεις, κατά την άποψη μου, δεν είναι φυσιολογικές αναπτύξεις. Στηρίχθηκαν σε αυτά τα κίνητρα. Και αν τα κίνητρα εκλείψουν, σίγουρα η μείωση του κύκλου εργασιών θα είναι κάθετη και θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα.

Οι αναπτύξεις αυτές έγιναν με την προοπτική της αγοράς από εύρωστους ξένους, όχι μόνο Κινέζους, αλλά και Ρώσους και άλλες εθνότητες, που οπωσδήποτε θα μειωθούν αισθητά οι αγορές από πλευράς των ξένων αυτών αν σταματήσουν τα κίνητρα».

-Η Πάφος βλέπετε να κινείται πιο «συνετά» στον τομέα αυτό; Διότι, δεν έχουμε να επιδείξουμε τέτοιας κλίμακας αναπτύξεις.

« Η Πάφος συνεχίζει με τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας όπως και στο παρελθόν. Νομίζω ότι στην Πάφο, ναι, είναι πιο φυσιολογική η εξέλιξη του τομέα των κατασκευών. Δεν θα επηρεασθεί τόσο σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για αναστολή ή κατάργηση των διαφόρων κινήτρων.

Θα έλεγα, πάντως, ότι η κατάσταση στο θέμα της οικονομικής επιφάνειας των ξένων που προτιμούν την Πάφο για να αγοράζουν κατοικίες, έχει κάπως αλλάξει. Η Λεμεσός, ας πούμε, έστω και αν καταργηθούν τα κίνητρα αυτά, θα μπορέσει να έχει καλή παρουσία λόγω των έργων που έγιναν εκεί, συγκριτικά με την Πάφο».

aristodimou 4

-Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν αλλού, κ. Αριστοδήμου, η σκέψη όλων στην Πάφο πάει στη μαρίνα. Ένα έργο που ξεκίνησε ως σχεδιασμός πρώτο σε παγκύπριο επίπεδο πριν 10 και πλέον χρόνια και σήμερα συζητάμε ακόμη πότε και αν υλοποιηθεί, ενώ όλες οι άλλες παράλιες περιοχές έχουν τις μαρίνες τους. Τελικά, υπάρχει πια όφελος από την κατασκευή της μαρίνας μετά από άλλες τρεις-τέσσερις που δημιουργήθηκαν ή είναι άσχετο με το όφελος που θα προκύψει ούτως ή άλλως;

«Το να κατασκευάζεις πρώτος ένα έργο τέτοιου μεγέθους, έχει τη σημασία του. Και σίγουρα, είναι θετικό να είσαι πρώτος. Τώρα πια, η Πάφος θα είναι τέταρτη όταν και αν γίνει η μαρίνα της. Προηγήθηκε η Λεμεσός, η Αγία Νάπα, η Λάρνακα. Πολλοί αγοραστές έχουν τακτοποιηθεί στο να αγοράσουν στις ήδη υπάρχουσες μαρίνες.

Αν πούμε ότι θα προχωρήσει πλέον η μαρίνα της Πάφου, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει με σχετικές δυσκολίες. Διότι, όταν στην πραγματικότητα οι μελέτες έδειχναν πως πρώτα θα έπρεπε να κατασκευασθεί η μαρίνα της Πάφου, σήμερα πλέον τα δεδομένα άλλαξαν σε ότι αφορά και στο πελατολόγιο και στα οικονομικά δεδομένα της μαρίνας. Είναι ένα έργο σημαντικότατο που η Πάφος δικαιούτο να έκανε πρώτη και το όφελος θα ήταν πολύ σημαντικό.

Η δημιουργία τώρα της μαρίνας της Πάφου, έχει τις δυσκολίες της, αλλά μακάρι να γίνει. Ας γίνει και τώρα, έστω και με τις δυσκολίες αυτές».

-Κάποιοι λένε ότι η καθυστέρηση αυτή θα είχε αποφευχθεί αν οι παφίτες «παίκτες» του έργου συνασπίζονταν, αντί να είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα;

« Δεν είναι θέμα συνασπισμού των τοπικών παραγόντων το θέμα της μαρίνας. Πρώτα απ’ όλα, στις διάφορες κοινοπραξίες, υπήρχαν αρκετοί μη παφίτες. Άρα, δεν σημαίνει ότι σε όποια κοινοπραξία κατακυρωνόταν το έργο θα ήταν θετικό για παφίτικες εταιρείες. Δεν έπαιξε νομίζω τόσο ρόλο η πτυχή αυτή. Ο λόγος της μη προώθησης του έργου ήταν η αναποφασιστικότητα των κυβερνώντων από παλιά μέχρι πρόσφατα στο να ανατεθεί το έργο με κυβερνητική απόφαση σε εταιρεία που είχε κερδίσει στους διαγωνισμούς. Οι παραπονούμενοι θα μπορούσαν να προσφύγουν για αποζημιώσεις στη δικαιοσύνη.  Άποψη μου είναι ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα ήταν ασήμαντο ποσό μπροστά στα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία της μαρίνας».                                        

aristodimou-2

-Ισχύει θα λέγατε, η άποψη που επικρατεί στην Πάφο ότι άλλες περιοχές βοηθούνται περισσότερο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων παρά η επαρχία αυτή;

« Ναι, το πιστεύω πραγματικά. Άλλες περιοχές τα τελευταία 20-30 χρόνια, είδαμε να υποβοηθούνται περισσότερο. Αυτό εύκολα το βλέπει κανείς με το οδικό δίκτυο. Μέχρι σήμερα η Πάφος δεν έχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο: Ο δρόμος Πάφου-Πόλης, είναι ακόμη στις μελέτες. Ο δρόμος προς τον Κόλπο των Κοραλλίων και τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, έχει γίνει μόνο σε ένα ελάχιστο τμήμα παρά τους Τάφους των Βασιλέων. Ο δρόμος από το αεροδρόμιο προς την τουριστική περιοχή, είναι μισός.

Άρα, ποιο έργο υποδομής θα λέγαμε ότι έγινε στην Πάφο; Μόνο μικρά και ασήμαντα έργα μπροστά στο τι έγινε αλλού. Θα πρέπει να πιέσουμε για την εκτέλεση όλων αυτών των έργων, ώστε να υπάρξει μια εξισορρόπηση πραγμάτων. Και τότε, λόγω των φυσικών της πλεονεκτημάτων, η Πάφος θα μπορέσει να μπει σε μια καλύτερη τροχιά ανάπτυξης από ότι τώρα».

-Διατελέσατε και πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, κ. Αριστοδήμου, προ ετών. Βλέπετε ότι το όργανο των εμποροβιομηχάνων της Πάφου κάνει δουλειά για αλλαγή αυτής της κατάστασης;

«Επί εποχής της προεδρίας μου, η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου είχε πολύ ενεργό ανάμιξη στην προώθηση των ζητημάτων της επαρχίας μας. Μιλάμε τώρα για μια 20ετία και πλέον από τότε. Και ουσιαστικά, δεν είδαμε έκτοτε να έχει υλοποιηθεί κάποιο από τα έργα που προωθούσαμε τότε.

Το ΕΒΕ Πάφου είναι ένας σημαντικός φορέας και θα έλεγα ότι κάνει αρκετά. Ίσως θα μπορούσε να κάνει και περισσότερα».                       

aristodimou-5                  

-Ερχόμενος στη δική σας εταιρεία, η Aristo υπήρξε διαχρονικά μια από τις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του τόπου. Είχε ωστόσο την ατυχία παράλληλα με την κρίση που έπληξε τους πάντες, να πέσει και στη δίνη που προκάλεσε η δικαστική περιπέτεια με τον Δήμο Πάφου. Πώς σας βρίσκει πλέον το σήμερα;

« Είναι γεγονός ότι εμείς ως οργανισμός, αντιμετωπίσαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού πέραν των συνεπειών της κρίσης αντιμετωπίσαμε και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις διώξεις που είχαν γίνει με πρωτοβουλία κάποιων στον Δήμο Πάφου.

Αυτό το γεγονός μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα δυσφήμισης. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα μέχρι και στον διεθνή χώρο. Αρκεί να σας πω ως παράδειγμα, ότι στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Ακινήτων του Λονδίνου, δεν μας επέτρεψαν την περίοδο που εκκρεμούσε δικαστικά η απόφαση να συμμετάσχουμε, επειδή είμαστε ακόμη κάτω από ποινικές κατηγορίες στο δικαστήριο.

Πέραν τούτου, παντού στο εξωτερικό όπου πηγαίναμε, βρίσκαμε τεράστιες δυσκολίες για τον ίδιο λόγο: Ότι βρισκόμασταν υπό δίωξη για ποινικά αδικήματα. Ο ξένος δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες, βλέπει μόνο κάποια θέματα όπως παρουσιάζονται. Όποια πόρτα χτυπούσαμε, ακούγαμε ότι ενόσω εκκρεμούσε η υπόθεση μας δικαστικώς, δεν θα ήθελαν συνεργασία μαζί μας.

Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κάποια από αυτά τα στοιχεία, στέλλονταν παραπλανητικά στους ξένους και από ανταγωνιστές μας που πίστεψαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να μας κτυπήσουν.

Όταν βγήκε η αθωωτική απόφαση, άρχισαν τα πράγματα να ομαλοποιούνται. Εκεί που είχαμε χάσει το 80% των συνεργατών μας, αρχίσαμε να τους επανακτούμε. Και πλέον, έχουμε επανακτήσει τους πλείστους από τους παλιούς μας συνεργάτες και από το 2017 άρχισαν να εξελίσσονται θετικά και για μας τα πράγματα».

-Επί προσωπικού, κ. Αριστοδήμου: Και η Aristo και εσείς προσωπικά με τη σύζυγο σας, ως επικεφαλής της, περάσατε μια σκληρή δοκιμασία τα τελευταία χρόνια με τα γνωστά πλέον γεγονότα πριν την τελική δικαίωση. Ποια αισθήματα σας άφησε όλη αυτή η ιστορία; Αισθάνεσθε ότι δεν αναγνωρίσθηκε η προσφορά σας από την Πάφο; Ή ότι πλέον δεν αξίζει να εργαστείτε για την Πάφο γενικά, παρά μόνο για την εταιρεία και τους ανθρώπους της;

«Δεν θα έλεγα ότι η Πάφος γενικά δεν μας στήριξε. Είδα και μεγάλη συμπαράσταση από την Πάφο, από πολλούς συνεπαρχιώτες μας. Το παράπονο ναι, υπάρχει. Αλλά για συγκεκριμένα άτομα, όχι γενικά για την Πάφο. Και μετά την αθώωση μας, όταν περίμενα ότι θα υπήρχε έστω το φιλότιμο για μια τυπική συγνώμη, δεν το άκουσα.

Το γεγονός ότι είχαμε βοηθήσει με τα έργα μας την ανάπτυξη της Πάφου, αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Θεωρώ ότι είχαμε κάνει ότι περνούσε από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της.  Δεν περιοριζόμασταν στην ανάπτυξη οικοδομών. Πρωτοπορήσαμε σε έργα όπως τα γκολφ, στο θέμα της εκπαίδευσης με ιδιωτικό σχολείο, το International, σε τουριστικές αναπτύξεις όπως το waterpark και στην κατασκευή του Kings Avenue Mall, το οποίο αναβάθμισε το προσφερόμενο προϊόν σε ξένους και ντόπιους.

Η πίστη μας είναι ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Και η Aristo θα συνεχίσει να προσφέρει στην Πάφο».

aristodimou-3