Pafos Net

Σταυραετοί: Στόχος η διαπαιδαγώγιση των νέων με αρχές, τονίζει ο Μητροπολίτης Πάφου

title image

Η παρουσία τους στην καθημερινότητα της Πάφου και κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους νέους, καθίσταται εμφανής σε περιόδους εθνικών εορτών, με την παρουσία τους στις παρελάσεις να είναι εντυπωσιακή. Το περί ου ο λόγος Σώμα Σταυραετών είναι μια εθελοντική οργάνωση νεολαίας, από νέους για τους νέους, της οποίας πέραν των άλλων βασικός σκοπός της είναι η σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.

Πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής των Σταυραετών, ήταν ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ως Μητροπολίτης Πάφου τότε, που ομολόγησε ότι η «επιτευχθείσα πρόοδος είναι πολύ αξιέπαινη».
Ο νυν πρόεδρος του Διοικητικού Σώματος Σταυραετών, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μιλώντας σήμερα στο PafosNet εκφράζει την ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο έργο και επαναβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Εκκλησίας σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας του Σώματος των Σταυραετών.

« Μπορεί οι δραστηριότητες και οι στόχοι να είναι πολλοί, όλα όμως συγκεφαλαιούνται σε μια επιδίωξη: Στην υγιή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Αυτή η υγιής διαπαιδαγώγηση των νέων θα τους κρατήσει μακριά από ψυχοφθόρες καταστάσεις και θα τους προσανατολίσει στις εθνικές και θρησκευτικές αξίες, που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς στη γη των πατέρων μας. Κανένας μας, δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η πατρίδα μας στενάζει κάτω από την μπότα του βάρβαρου κατακτητή και ότι όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να στρέφονται προς την απελευθέρωσή της».
Ο Πάφου Γεώργιος επισημαίνει επίσης ότι οι Σταυραετοί εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια με στόχο να προσφέρουν στα παιδιά ένα υγιή τρόπο απασχόλησης, δίνοντας αγνό νόημα στην καθημερινότητά τους και μεταλαμπαδεύοντας σε αυτά όλα τα όμορφα και υψηλά ιδεώδη που σήμερα έχει ανάγκη η πατρίδα και η κοινωνία μας.

« Η εκπαίδευση των μελών του σώματος βασίζεται κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φύση, το σεβασμό, το περιβάλλον και την επιβίωση μέσα σε αυτήν. Η εκπαίδευση επεκτείνεται παράλληλα και σε θέματα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, ενώ παράλληλα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οι νεαροί Σταυραετοί, μαθαίνουν να νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους και να φροντίζουν γι’ αυτούς που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.

Μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον και πλήθος δραστηριοτήτων, τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά, φαινόμενο σπάνιο στην ατομιστική κοινωνία όπου ζούμε».

 Το Σώμα Σταυραετών δεν λειτουργεί σε κλειστό κύκλο και ο κάθε νέος που επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του. Οι ενδιαφερόμενοι νέοι μπορούν να εγγραφούν στο Σώμα Σταυραετών υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στα κατά τόπους τμήματα. Δικαίωμα εγγραφής έχει κάθε άτομο ηλικίας 6-18 ετών και στη «Μονάδα Ε» κάθε άτομο ηλικίας άνω των 18 ετών. Τα άτομα των συγκεκριμένων ηλικιών εγγράφονται ως απλά μέλη και ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, εντάσσονται σε μια από τις παρακάτω πέντε Μονάδες:

«Κλάδος Αετών»                             6-10 ετών (παιδιά δημοτικού 1ης, 2ης, 3ης, 4ης τάξης)

«Κλάδος Χάλκινων Αετών»         10-13 ετών (παιδιά δημοτικού 5ης και 6ης τάξης)

«Κλάδος Δικεφάλων»                   13-15 ετών (παιδιά γυμνασίου 1ης, 2ης, 3ης τάξης)

«Κλάδος Ακριτών»                         15-18 ετών (παιδιά λυκείου 1ης, 2ης 3ης τάξης)

«Μονάδα Ε»                     Όλοι οι νέοι και όσοι νοιώθουν νέοι άνω των 18 ετών».

Υπάρχουν τρία τμήματα, δύο στην Πάφο και ένα στην Πόλη Χρυσοχούς, σύντομα όμως θα επαναλειτουργήσει ακόμα ένα τμήμα στην Πάφο το οποίο λόγο της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί το κτίριο και το χώρος για να εκπαιδεύονται τα παιδιά.

Αυτή την στιγμή οργανώνεται ο πυρήνας. Το κάθε τμήμα έχει ιδιόκτητα κτίρια και βρίσκονται σε πάρκα και σε περιοχές μακριά από αυτοκίνητα. Αυτό δίνει αίσθημα ασφάλειας για τους γονείς που παίρνουν τα παιδιά τους στους Σταυραετούς.   

Τα ενήλικα άτομα μπορούν να αναλάβουν διοικητικά και εκπαιδευτικά καθήκοντα με την εγγραφή τους και αφού περάσουν από την βασική σχολή βαθμοφόρων και το στάδιο του δόκιμου βαθμοφόρου που διαρκεί δύο χρόνια, τονίζει. Για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εκλέγονται και είναι γονείς, δεν απαιτείται επιπλέον εγγραφή, επειδή μετά την συμπλήρωση του έντυπου εγγραφής του παιδιού που τους, θεωρούνται ήδη εγγεγραμμένα μέλη.      

stavraetoi2

Το Σώμα Σταυραετών ιδρύθηκε το 1998 στην Πάφο και είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό, μη κομματικοποιημένο οργανωμένο σύνολο νέων ταγμένο να προσφέρει ένα εναλλακτικό τρόπο επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας παρέχοντας ευκαιρίες για νέες εμπειρίες, δράσεις, γνώσεις και καθοδήγηση σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 με 18 ετών και όχι μόνο. Διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν η Μητρόπολη Πάφου, γονείς των Σταυραετών και βαθμοφόροι του Σώματος. Τα μέλη του Σώματος φέρουν πράσινη στολή και έχουν ως έμβλημά τους τον Δικέφαλο Αετό με τον Σταυρό.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Σώμα Σταυραετών κλείνει 21 χρόνια ζωής και δράση στην κοινωνία της Πάφου και όχι μόνο.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι οι οικονομικοί πόροι του Σώματος είναι η ετήσια βοήθεια ανά οικογένεια που είναι 20 ευρώ, η οικονομική ενίσχυση του ταμείου από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και την Αρχιεπισκοπή, εισφορές από τον Δήμο Πάφου και χορηγίες από άτομα που θέλουν να στηρίξουν το ταμείο του. 

« Γιατί να προτιμήσει ένας νέος το Σώμα Σταυραετών;», αναφέρει ο Μητροπολίτης Πάφου. «Γιατί στο Σώμα Σταυραετών ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά σαν να είναι δικά μας. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ενδιαφερόμαστε για θέματα νεολαίας και επειδή η πλούσια εμπειρία μας σε αυτό τον τομέα μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα θυμούνται τα παιδιά για όλη τους τη ζωή. Τα ενεργά μέλη των Σταυραετών όλων των ηλικιών ξεπερνούν τα 200 άτομα».                                        

stavraetoi3

Η ιδέα να δημιουργηθεί μια νέα οργάνωση νεολαίας, η οποία να είναι μοναδική για τα δεδομένα της Κύπρου, να ασχολείται και να καταπιάνεται με διάφορα θέματα που αφορά τους νέους μας με ένα μοναδικό τρόπο, οδήγησε στη δημιουργία των Σταυραετών, επισημαίνουν οι αρμόδιοι του σώματος.

« Να σημειώσουμε πως το Σώμα Σταυραετών είναι η πρώτη αλλά και η μοναδική οργάνωση νεολαίας σε Ελλάδα και Κύπρο με αυτά τα δεδομένα. Η παρεχόμενη αγωγή σε παιδιά, εφήβους και νέους, αποβλέπει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους μέσω ευκαιριών που αποκτούνται με το παιχνίδι, τη δράση, την ζωή στην ύπαιθρο και τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την επικοινωνία με συνομήλικους και συμμετοχή σε δραστηριότητες κοινωνικού και θρησκευτικού περιεχομένου και πολλά άλλα.

Επίσης επιδιώκεται η επαφή των παιδιών και των εφήβων με την παραδοσιακή και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Βασικός στόχος είναι η σύνδεση του Πολιτισμού με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και η ευρύτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών αναφορικά με θέματα που ταλανίζουν τον τόπο και την πατρίδα μας.  

Επιπλέον εκτός από τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις στα τμήματα τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε κατασκηνώσεις, μονοήμερες εκδρομές, δραστηριότητες της Εκκλησίας μας και του Δήμου Πάφου ή άλλες δραστηριότητες όπως καθαρισμούς παραλιών, δενδροφυτεύσεις, εράνους, παρελάσεις και βοήθεια της πολιτείας σε εκδηλώσεις που θα ζητηθεί από το Σώμα Σταυραετών».

Το Σώμα Σταυραετών, παρατηρούν, είναι μια ομάδα βοηθείας σε περίπτωση που μπορεί να σημειωθεί κάτι κακό όπως σεισμός, πλημύρες, πυρκαγιές και δεν είναι τυχαίο που το Σώμα Σταυραετών είναι μέρος του σχέδιο της Πολιτικής Άμυνας. Και όλα αυτά γιατί υπάρχουν έτοιμοι βαθμοφόροι ή έφηβοι με γνώσεις και εμπειρίες για τέτοιου είδους συνθήκες. Υπάρχει η τεχνογνωσία αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς από ένα τόπο σε ένα άλλο ομάδας με δυνατότητα αυτοσυντήρησης.                                                  

stavraetoi4

Το Σώμα Σταυραετών διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον ίδιο το Μητροπολίτη Πάφου. Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται γονείς ανήλικων παιδιών. Για τα τεχνικά, τα εκπαιδευτικά και τα λειτουργικά θέματα διοικείται από το Συμβούλιο Σώματος που αποτελείται από έμπειρους ενήλικες βαθμοφόρους με πολυετή πείρα.

Οι Κατασκηνωτικοί Χώροι των «Σταυραετών», βρίσκονται στην Αγία Μονή και την Αγία Ζώνη.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος αναφέρει ότι πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Πάφου ανακαίνισε τον κατασκηνωτικό χώρο που Βρίσκεται πίσω από το Μοναστήρι της Αγίας Μονής, μεταξύ Στατού και Παναγιάς.

« Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 άτομα», αναφέρει. « Υπάρχουν δύο μοντέρνα γήπεδα φούτσαλ, ένα γήπεδο μπάσκετ με βόλεϊ ταυτόχρονα, μεγάλο εστιατόριο με σύγχρονη κουζίνα, έξι καινούργιοι θάλαμοι των17 ατόμων, αποχωρητήριο αναπήρων και τρία μικρά δωμάτια βαθμοφόρων που καλύπτουν μέχρι 10 άτομα.

Στον κατασκηνωτικό χώρο της Αγίας Μονής πραγματοποιούνται οι θερινές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου. Παράλληλα λόγο της σχέσης των Σταυραετών με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου κάθε χρόνο χρησιμοποιείται ο χώρος αυτός και από το Σώμα Σταυραετών.

Ο κατασκηνωτικός χώρος των Σταυραετών στην Αγία Ζώνη βρίσκεται στην Περιστερώνα κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς. Βρίσκεται 3 με 4 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού και έχει μόνο τα απαραίτητα, μπάνια αποχωρητήρια, κουζίνα και μια αποθήκη. Είναι το εκπαιδευτικό Κέντρο των Σταυραετών όπου από αυτό τον χώρο περνούν όλα τα παιδιά. Λόγο της έλλειψης πολυτέλειας ένας νέος αντικρίζει την πραγματική ζωή των Σταυραετών και είναι εδώ που αποφασίζει αν κάνει ή δεν κάνει για Σταυραετός».  

  stavraetoi5