Pafos Net

Σάββας Περδίος στο PafosNet: Έρχονται άλλα δύο σχέδια επιχορηγήσεων στον τουρισμό

title image

Ο επαναπροσδιορισμός του τουρισμού στην Κύπρο, κυρίως μέσα στις νέες πραγματικότητες που δημιούργησε η διετία της πανδημίας, έχει διττό στόχο για το Υφυπουργείο Τουρισμού: Αφενός μεν να εξηγήσει επαρκώς στον κόσμο της υπαίθρου, κυρίως, τι αλλάζει στον τουρισμό διεθνώς και αφετέρου να αναλύσει τι ακριβώς κάνει το υφυπουργείο για να είναι έτοιμο μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιούργησαν πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία να στηρίξει τον ολόχρονο τουρισμό στον τόπο μας, αλλά και προσφέροντας υπηρεσίες πλέον για ειδικές μορφές τουρισμού.

Αυτό τόνισε μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής του Πολεμίου, στην ημιορεινή Πάφο, ο Υφυπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

«Οι συναντήσεις αυτές σε περιοχές της υπαίθρου παγκύπρια», τόνισε μιλώντας στο PafosNet ο Σάββας Περδίος, «είναι και μια καλή ευκαιρία να ακούσουν οι αρχές και οι άνθρωποι της υπαίθρου για τα 15 συνολικά σχέδια επιχορηγήσεων που προσφέρει το Υφυπουργείο αυτή την τετραετία και τα οποία στο σύνολο τους θα προσφέρουν περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ, τόσο από ευρωπαικά κονδύλια, όσο και από τον τακτικό προυπολογισμό του υφυπουργείου.

Είναι πολύ σημαντικό να επιδειχθεί ενδιαφέρον από όλους, γιατί αυτά τα σχέδια θα συντείνουν τα μέγιστα στο να βελτιωθεί και άλλο το προιόν μας».

perdios4

Ο αρμόδιος για τον τουρισμό υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποτελεσματική αντίδραση που επέδειξε ο κυπριακός τουρισμός μεσούσης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα είναι προιόν συλλογικής εργασίας και όχι μόνο έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού:

« Είναι πολύ σημαντικό να συμπορεύονται όλοι οι φορείς μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μέχρι το τέλος της 10ετίας, όλοι ξέρουμε πλέον με ποιους τρόπους θα φθάσουμε στους στόχους αυτούς και αυτό που βλέπετε φέτος, δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων μας την τελευταία τριετία.

Τα καλά φετινά αποτελέσματα είναι προιόν αυτής της τριετούς σκληρής δουλειάς, ώστε να επιτύχουμε το άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Γαλλία, να επαναφέρουμε αγορές που περιορίστηκαν για ένα διάστημα, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Σκανδιναβία».

Αναφερόμενος στο κύμα των αφίξεων από την Βρετανία, ο Σάββας Περδίος ανέφερε στο PafosNet ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πάει πολύ καλά στον τουριστικό τομέα, χαρακτηρίζοντας το «στυλοβάτη» του κυπριακού τουρισμού.

«Δεν είναι αρκετή μόνο η Βρετανία όμως», επεσήμανε, « χρειαζόμαστε και τις υπόλοιπες αγορές και είναι κάτι που φέτος έχουμε πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό».

Για την συνέχιση των προσπαθειών διείσδυσης σε νέες αγορές, ο Υφυπουργός Τουρισμού παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή και έκανε λόγο για την Γαλλία την οποία χαρακτήρισε τεράστια αγορά και την Πολωνία που την προσδιόρισε ως «ανερχόμενη αγορά» για την Κύπρο.

« Γενικότερα θα έλεγα, πιστεύουμε πολύ στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης», είπε, «αφού βλέπουμε να αναπτύσσουν μια δυναμική και η Τσεχία και η Ουγγαρία. Την ίδια ώρα όμως, έπρεπε να ενδυναμωθούν αγορές που ήδη θα έπρεπε να ήταν δυνατές στην Κύπρο, όπως η Αυστρία η Γερμανία και η Σκανδιναβία.

Αυτές οι χώρες ήταν δυνατές παρουσίες στην Κύπρο προηγουμένως, κάπου τις χάσαμε όμως ενδεχομένως διότι δώσαμε υπέρμετρη σημασία στο «ήλιος και θάλασσα». Με τη νέα στόχευση μας και την επανατοποθέτηση του προιόντος σε σύγχρονη βάση, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τους ξαναφέρουμε σε μας».

Ο κ. Περδίος αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα η Κύπρος θα προσπαθήσει να μπει με δυναμικό τρόπο και στην μεγάλη αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

perdios2

Κληθείς από το PafosNet να αναφερθεί στα είδη των εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών που θεωρεί ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι μέσα από τα προγράμματα των επιχορηγήσεων που έχουν εκπονηθεί, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην οινογαστρονομία, στον ποδηλατικό τουρισμό, τον θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισμό.
« Ιδιαίτερης σημασίας είναι πλέον οι αυθεντικές εμπειρίες μέσα από επισκέψεις στα χωριά», τόνισε, « ενώ με τα νέα σχέδια που βγαίνουν το επόμενο διάστημα τίθεται στο επίκεντρο μας και ο ιατρικός τουρισμός. Θεωρούμε ότι η Κύπρος μπορεί να διαπρέψει σε αυτό το κομμάτι λόγω και του εξαιρετικού μας κλίματος.

Είναι ακόμη ο ναυτικός τουρισμός, λόγω και των μαρίνων που δημιουργούνται. Γενικά, πλέον θα έλεγα ότι η Κύπρος έχει την δυνατότητα να πετύχει πολλά πράγματα σε ότι αφορά σε δραστηριότητες ανοιχτού χώρου, έχοντας και τον εξαίρετο καιρό και τη εξαίσια φύση της, που μας επιτρέπει να δουλέψουμε για την μετατροπή μας σε μόνιμο ολόχρονο τουριστικό προορισμό».

perdios5

Πέραν των 15 σχεδίων επιχορηγήσεων που ήδη υφίστανται, ο Σάββας Περδίος ανακοίνωσε ότι έρχονται δύο ακόμη: Το ένα που θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, είπε, θα αφορά εξ’ ολοκλήρου τις ορεινές και ακριτικές περιοχές και θα πρόκειται για σχέδιο που θα έχει να κάνει με τις αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

«Το τελευταίο σχέδιο που θα βγει περί τα τέλη του χρόνου», είπε, « θα απευθύνεται σε ξενοδοχεία όλης της Κύπρου και θα δίδει κίνητρα για μετατροπή χώρων τους σε χώρους υγείας, ευεξίας, ιατρικού τουρισμού και υποβοηθούμενης διαβίωσης».

perdios3