SaveMedCoast: Η πρώτη δράση του προγράμματος σήμερα στη Γεροσκήπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22 Μαρτίου 2017H αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο, αποτελεί αντικείμενο του πρωτοποριακού προγράμματος SaveMedCoast, κύριος εταίρος του οποίου είναι η κυπριακή εταιρεία Isotech Ltd. Η πρώτη δράση του έργου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00πμ, στον Δήμο Γεροσκήπου. Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του οργανισμού, ακτομηχανικό Ξένια Λοιζίδου, σκοπός είναι η καταγραφή της υφιστάμενης γνώσης γύρω από το πρόβλημα της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας στην Κύπρο και των ενεργειών που μπορούν να αναληφθούν για βελτίωση της κατάστασης αυτής. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επιλεγμένοι κοινωνικοί εταίροι από σημαντικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς τομείς.
Μιλώντας στο PafosNet για το πρωτοποριακό πρόγραμμα, η Ξένια Λοιζίδου, τόνισε ότι το SaveMedCoast χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
« Στόχο έχει την ανάπτυξη πολιτικών και τον καθορισμό συγκεκριμένων λύσεων για την προστασία των κατοίκων της Μεσογείου και της περιουσίας τους από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, μέσα από τη δημιουργία σεναρίων για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων και των απειλών και την έγκαιρη λήψη μέτρων», επεσήμανε. « Το έργο στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επηρεαζόμενων και των δημοσίων φορέων, μέσα από τη βελτίωση των δομών διοίκησης και συμμετοχής στη διαδικασία λήψης απόφασης και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των κοινωνικών εταίρων».
Στο έργο, ανέφερε η Ξένια Λοιζίδου, συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρου, αφού η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης δράσης και που δεν έχει αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις στην Μεσόγειο.
« Αν και είμαστε νησί», τονίζει, « γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις του προβλήματος, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα ενταθούν στο μέλλον. Δεν έχει αποτιμηθεί η απώλεια παράκτιας γης, η απώλεια εισοδημάτων, οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει το κράτος και ο τομέας των ασφαλειών, εξ αιτίας των φαινομένων αυτών».