Pafos Net

Παιδεία

title image

ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Προέδρου Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ

Με τον όρο Παιδεία αναφερόμαστε στην ευρύτερη καλλιέργεια και μόρφωση του ανθρώπου. Για να μπορεί η Παιδεία να είναι αποτελεσματική χρειάζεται σωστή εκπαίδευση που ως θεσμοθετημένη λειτουργία από το κράτος έχει στόχο να παρέχει στο άτομο συγκεκριμένες γνώσεις προκειμένου να επιτύχει την ολοκλήρωσή του σε κάθε επίπεδο είτε αυτό είναι πνευματικό είτε κοινωνικό είτε ακόμα και ηθικό.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρωταρχικός στόχος της Παιδείας θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου και η ομαλή του ένταξη στην κοινωνία. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι αυτό το αποκαλούσαν «αρετή» και για τον Πλάτωνα και το Σωκράτη η αρετή είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί. Επομένως το εκπαιδευτικό σύστημα που αναλαμβάνει να διδάξει την αρετή στους νέους και να τους κάνει ενάρετους πολίτες πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και να παρέχεται από την πολιτεία με την ίδια ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες σπουδών.

Μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης και της προόδου η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σωστή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Το Δημοκρατικό κόμμα θεωρεί ότι εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα κόμματα ως ένα εθνικό ζήτημα απαλαγμένο από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χρειάζεται η χάραξη μιας τέτοιας  στρατηγικής για την Παιδεία που να βασίζεται στο διάλογο ανάμεσα στους φορείς και να λειτουργεί προς όφελος των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας μας.

Δίνουμε προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Παιδείας του κόμματός μας υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου απαρχαιωμένου και δυσλειτουργικού συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών με τελική επικράτηση της πρότασής μας ώστε να δοθεί ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς και παράλληλα να μη θυματοποιηθούν οι έκτακτοι, οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί.

Επίσης, είμαστε υπέρμαχοι της σωστής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μιας διαδικασίας που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κομματικούς μηχανισμούς για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει μόνο να μεταδίδουν γνώσεις αλλά να εμπνέουν τους μαθητές και να συντονίζουν την όλη μαθησιακή διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται συχνή επιμόρφωσή τους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη δια βίου μάθηση. Είναι ανήκουστο κάποιος να ασκεί το λειτούργημα του δασκάλου ή του καθηγητή μόνο με τις γνώσεις που απέκτησε στο πανεπιστήμιο. Χρειάζεται διαρκής επιμόρφωση ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και των νέων σύγχρονων μέσων διδασκαλίας.  

Η κοινωνία μας σήμερα είναι η κοινωνία της γρήγορης και άμεσης πληροφόρησης. Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα πρέπει να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με όλα τα σύχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που η εποχή επιτάσσει.

Παράλληλα, χρειάζεται αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής στα σχολεία. Οι απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και να απαγκιστρωθεί από την αποστήθιση. Να δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση και όχι στην απλή απομνημόνευση των γνώσεων. Η κριτική σκέψη καλλιεργείται με την έρευνα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ΔΗ.ΚΟ. αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των σχολείων και έχουμε καθιερώσει επιτόπιες επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων προκειμένου να μιλήσουμε με τους νέους και τους εκπαιδευτικούς και να καταγράψουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας. Παράλληλα μέσα από ομιλίες στα σχολεία θίγουμε θέματα που στην εποχή μας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις όπως π.χ. αυτό της βίας και του σχολικού εκφοβισμού γνωστού και ως bullying.

Αναμφισβήτητα, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ένας σωστότερος επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων. Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι νέοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το επαγγελματικό τους μέλλον στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας. Μια τυχόν λανθασμένη απόφαση στην επιλογή επαγγέλματος θα οδηγήσει το άτομο σε αδιέξοδο αντίθετα μια σωστή απόφαση ανοίγει το δρόμο για επαγγελματική επιτυχία.

Σε περιόδους ύφεσης κράτη με μηδενικό συντελεστή ομορφιάς, υποδομής, ιστορίας επενδύουν στην εκπαίδευση. Η Παιδεία είναι το αντίδοτο της οικονομικής κρίσης της οποίας τα κατάλοιπα πληρώνουν οι νέοι άνθρωποι. Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι ανειδίκευτοι. Γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον επαγγελματικό στίβο. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την Παιδεία.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα βασικό μέλημά μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών στα εγχώρια πανεπιστήμια. Τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας μας πληρούν όλες τις υψηλές προδιαγραφές και σημειώνουν σημαντικές διακρίσεις. Ήδη χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά και στόχος μας είναι η σταδιακή αύξηση αυτού του ποσοστού που ταυτόχρονα θα αποφέρει και σημαντική οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Συμπερασματικά, μόνο η παιδεία είναι αυτή που μπορεί να προάγει την κοινωνία. Ειδικά στην εποχή μας που υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως κρίση των αξιών και των θεσμών, έλλειψη των ανθρωπίνων σχέσεων και της επικοινωνίας, ανηθικότητα, βία κτλ. είναι επιτακτική η ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της παιδείας στη ζωή του ανθρώπου. Στο Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύοντας στη συνεργασία του καθενός μας, του κράτους και των φορέων θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο που θα εκτελεί χωρίς εμπόδια την αποστολή του για πολύπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου και θα αποτελεί τη βάση για την πρόοδο τόσο του ιδίου του ατόμου όσο και της κοινωνίας.