Pafos Net

Πάφος: Ναι σε συμπλεγματοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, όχι σε διάλυση Δήμων.

title image

Η πρώτη προσπάθεια για το νέο πλέγμα στο οποίο θα κινηθούν οι τοπικές αρχές της Κύπρου, επιχειρήθηκε πριν λίγους μήνες στην επαρχία Πάφου και ήταν ημιτελής. Οι ενστάσεις, φοβίες και πισωγυρίσματα που παρατηρήθηκαν στη ρηξικεύλεθη πρόταση για ενοποιήσεις Δήμων της Πάφου, ώθησαν κάποιους εκ των αρχικώς υπογραφόντων το σχετικό υπόμνημα να ζητήσουν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα το βήμα να μείνει μετέωρο. Πλέον, οι προσπάθειες συνεχίζονται στην Πάφο από σαφώς «χαμηλότερη» βάση προσδοκιών, μελετώντας την συμπλεγματοποίηση σε πρώτη φάση κάποιων υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ούτως ή άλλως, μέσα στο νέο οικονομικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κρίση, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάφο αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που ήταν παγιωμένο τα προηγούμενα χρόνια.

Κάνοντας μια αναδρομή στις πρόσφατες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του θεσμού και των διαδικασιών του, θα αρχίζαμε από την πρώτη προσπάθεια κοινής παρέμβασης των τεσσάρων Δήμων για θέματα ενοποίησης δημοτικών αρχών.

Ο Δήμαρχος Πάφου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Σάββας Βέργας, κατέθεσε σε συνεδρία της Ένωσης κοινό υπόμνημα των τεσσάρων Δημάρχων της επαρχίας Πάφου για την αναδιάρθρωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο οποίο γινόταν για πρώτη φορά και λόγος για ενοποιήσεις Δήμων.

Η πρόταση των Δημάρχων Πάφου, Σάββα Βέργα, Γεροσκήπου, Μιχάλη Παυλίδη, Πόλης Χρυσοχού, Άγγελου Οδυσσέως και Πέγειας, Νεόφυτου Ακουρσιώτη, είχε όπως τονιζόταν στόχο να υιοθετεί και αναδεικνύει την ανάγκη μιας ουσιαστικής και τολμηρής αναδιάρθρωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στέλλοντας το μήνυμα ότι η Ένωση συλλαμβάνει και αφομοιώνει το ογκούμενο αίτημα της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές και τομές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

« Μέσα σ’αυτό το πνεύμα», αναφερόταν στο κοινό υπόμνημα των τεσσάρων Δημάρχων, « προτείνουμε όπως η Ένωση Δήμων Κύπρου αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία πέραν των Δήμων να καλύπτει και τις Κοινότητες.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι η μελέτη θα παρουσιάσει και αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και τις εξής εναλλακτικές ή συνεπλεκόμενες επιλογές:

Διατήρηση του αριθμού των υφιστάμενων Δήμων και Κοινοτήτων και δημιουργία πλαισίου που θα επιτρέπει ή καθιστά υποχρεωτικές συνεργασίες και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε εκτεταμένο βαθμό.

Θεσμοθέτηση νέου βαθμού Τ.Α. με τη δημιουργία περιφερειακών φορέων που θα διοικούνται από αιρετούς και οι οποίοι θα προικοδοτηθούν με αρμοδιότητες και πόρους τόσο από το κράτος όσο και από τους Δήμους και τις Κοινότητες.

Ενοποίηση (συγχώνευση) Δήμων και Δήμων-Κοινοτήτων στη βάση των μοντέλων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μέσω των σχεδίων "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης"».

Η μελέτη, πρότειναν οι τέσσερις Δήμαρχοι της επαρχίας Πάφου, θα έπρεπε να παραδοθεί μέσα σε 60 ημέρες από την επίσημη ανάθεσή της και να είναι ανεξάρτητη από οποιεσδήποτε άλλες μελέτες με συναφές ή σχετικό αντικείμενο οι οποίες είτε εκπονήθηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται υπό εκπόνηση είτε αποφασίστηκε η εκπόνησή τους.

«Η ομάδα εκπόνησης της μελέτης πρέπει να αποτελείται από εν ενεργεία ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου και να έχει συσταθεί πριν από την επίσημη ανάθεση της εκπόνησης», προτεινόταν « Η επίσημη ανάθεση της εκπόνησης να σηματοδοτηθεί με την οργάνωση συνάντησης ειδημόνων κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Στη συνάντηση να προσκληθούν με αυστηρά κριτήρια αιρετά στελέχη και υπηρεσιακοί λειτουργοί Ο.Τ.Α. της Κύπρου και της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες από Κύπρο, Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατικοί λειτουργοί και στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων/κέντρων μελετών».

Η προσπάθεια να τεθεί σε τόσο ριζική βάση η έναρξη των συζητήσεων για το αύριο του θεσμού, ωστόσο, θεωρείται πλέον ως «κλινικά νεκρή». Ζυγίζοντας αντιδράσεις, ενστάσεις και φοβίες που ακολούθησαν σε ρυθμό χιονοστιβάδας, εντός και εκτός Πάφου, κάποιοι από όσους υπέγραψαν το κείμενο ανέκρουσαν πρύμνα, κάνοντας λόγο για προσχέδιο που δεν είχε επισημοποιηθεί και τελικά το θέμα θεωρείται ότι δεν αποτελεί πια μέρος της διαδικασίας των συζητήσεων.

yeroskipou-vrisijpg

Η ύπαρξη και λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά το παγκόσμιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πάγιο αίτημα των πολιτών για τοπική ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική, για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, όλοι γινόμαστε μάρτυρες θεσμικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών, οι οποίες θέτουν νέα δεδομένα που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με σημερινή του παρέμβαση στον Φάκελο του PafosNet ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Γεροσκήπου, Χρίστος Παλιός, επισημαίνει ότι η δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο και τους πολίτες της, με τα οικονομικά μεγέθη συνεχώς να μεταβάλλονται και τον κοινωνικό ιστό να έχει πρόβλημα συνοχής, διαφοροποιεί δραματικά τον ρόλο και τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η όλη κατάσταση δυσχεραίνει εξαιρετικά το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσον όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και όσον αφορά την υλοποίηση πολιτικών και έργων, παρατηρεί.

« Tην ώρα που τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των κυπριακών Δήμων πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετα, ελέω και της οικονομικής κρίσης, η  ενδυνάμωση του θεσμού αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα», υποστηρίζει ο κ. Παλιός. « Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι περισσότερες αρμοδιότητες, πόροι και μεγαλύτερη αυτονομία. Για να μπορέσει, τελικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι έμπρακτα ο εγγύτερος, ο πιο προσβάσιμος και ο αποτελεσματικότερος θεσμός για τον πολίτη και τα προβλήματά του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να λεχθεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του θεσμού από την Πολιτεία έχει επιτείνει τα προβλήματα στον χώρο. Φυσικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της, όπως η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς ενώ, για αρκετά χρόνια, αποτελούσε κοινή διαπίστωση η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, ποτέ δεν αναλήφθηκαν από μέρους τους σοβαρές και συστηματικές πρωτοβουλίες ώστε να ετοιμαστούν ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα των Δήμων και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού».

Έστω και την υστάτη, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας μας, επισημαίνει ο Χρίστος Παλιός. Ένα σχέδιο, που θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 « Βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η ανυποχώρητη διεκδίκηση από την Κεντρική Εξουσία για παραπέρα οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, με ενίσχυση της διαφάνειας, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και υλοποίηση έργων και δράσεων υπερτοπικού και τοπικού χαρακτήρα με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα», τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.  «Σε καμία περίπτωση θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο να έχει την τύχη της αντίστοιχης ελληνικής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, πριν λίγες εβδομάδες, πέντε Δήμαρχοι της Ελλάδας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία περιέπεσαν οι Δήμοι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους. Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας».

Και όλα αυτά γιατί, ελέω της τρόικας και των μνημονίων, εφαρμόστηκε στην ελληνική αυτοδιοίκηση ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που περιορίζει το βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και την εφαρμογή τους».

Είναι λάθος να συνδέεται η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης αυστηρά με οικονομικούς όρους, επισημαίνει ο κ. Παλιός. Εκφράζει δε την ευχή όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει τον «ξαφνικό θάνατο», μια σαρωτική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προβλέπει κατάργηση Δήμων.

«Και επειδή συχνά και από πολλούς διατυπώνεται η άποψη ότι στην Κύπρο έχουμε πολλούς Δήμους, ως αν και η μείωση του αριθμού τους θα λύσει από μόνη της και ως διά μαγείας όλα τα προβλήματά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει, « απλά ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5.500 κάτοικοι ανά τοπική αρχή! Αυτό που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί, μέσα και από την παροχή κινήτρων από το Κράτος, είναι οι συνενώσεις μεταξύ ενός Δήμου και μικρών γειτονικών Κοινοτήτων, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με την ένταξη της κοινότητας Κολώνης στον Δήμο Γεροσκήπου. Νοείται ότι η κατάργηση μιας τοπικής αρχής και η συγχώνευσή της με άλλη ή άλλες θα πρέπει να γίνεται μετά από τοπικά δημοψηφίσματα και να μην επιβάλλεται.

H μεταρρύθμιση του θεσμού θα πρέπει να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκσυγχρονιστεί, να περιορίσει το κόστος λειτουργίας και να αυξήσει τα έσοδα.
Θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι θεματικοί τομείς και οι σημαντικές λειτουργικές περιοχές των Δήμων, οι οποίες απαιτούν εισαγωγή μεταρρυθμίσεων ή χρήζουν υποστήριξης στην εφαρμογή αναδιοργανώσεων και απλούστευση διαδικασιών».

christos-palios

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζει ο Χρίστος Παλιός, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταπιαστεί και με τα ακόλουθα ζητήματα:

Καθορισμός των αρμοδιοτήτων και των πόρων που θα μεταφερθούν από το Κεντρικό Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύσταση Επαρχιακών Συμβουλίων, με βασική αποστολή τον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

Ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας.

Απλούστευση των λειτουργιών των Δήμων που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, την οικονομική διαχείριση, την παραγωγή τεχνικών έργων κ.λπ.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων για την επίτευξη ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Βελτίωση της ικανότητας αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων από τις τοπικές αρχές.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών εσόδων.

Αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και αρχών διοίκησης, καθώς και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Εισαγωγή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και επιτελικός έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων των τοπικών αρχών.

Δημιουργία Κοινής Αρχής Αναθέσεων και Προμηθειών.

 

Αναμένοντας τις αποφάσεις του κράτους για το νέο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι της Πάφου προχωρούν ήδη με μικρά βήματα σε ριζικές λύσεις, για τα δεδομένα της επαρχίας, προκειμένου να αντέξουν την οικονομική πίεση που συνεχίζει να ασκεί η κρίση.

Σε αυτά τα πλαίσια, η φημολογούμενη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών των γειτονικών Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, είναι πλέον και επισήμως στο τραπέζι. Η πρώτη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με κοινή παροχή υπηρεσιών των δύο δημοτικών αρχών, από τους Δημάρχους Πάφου και Γεροσκήπου.

Σάββας Βέργας και Μιχάλης Παυλίδης είναι γεγονός και στη συνάντηση τους στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, συζήτησαν θέματα συνεργασίας στους τομείς της Τροχονομία, της επιθεώρησης των παραλιών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Βέργας εκτίμησε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους την συνεργασία και σημείωσε πως θα ακολουθήσει η ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση , μετά και την γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων,  που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές ώστε να προχωρήσουν οι δήμοι σε συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου άρχισαν τις διαβουλεύσεις όσον αφορά  την συνένωση κάποιων υπηρεσιών ή την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων με την βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο ένας Δήμος στον άλλον, όπως είναι η τροχονομία, οι επιθεωρητές παραλίας και άλλα.

«Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, για να φθάσουμε σε ένα σημείο που να μιλάμε πλέον για εξοικονόμηση χρημάτων, ώστε να διατεθούν σε άλλα έργα που πρέπει να γίνουν στους δύο Δήμους», επεσήμανε.

Ο κ Παυλίδης, επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου είχε αποφασίσει από το Σεπτέμβριο του 2012 και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο να διαβουλευτεί με τον Δήμο της Πάφου θέματα συμπλεγματοποιήσεων.

Η προσπάθεια συνεργασίας των δύο γειτονικών αρχών, είχε και συνέχεια: Δεύτερη συνάντηση των δημάρχων πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, με αντικείμενο και πάλι το θέμα συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών τους σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, συζητήθηκε ειδικότερα το ενδεχόμενο συνεργασίας στις υπηρεσίες τροχονομίας, πολιτισμού, αποκομιδής σκυβάλων και πρασίνου. Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, ότι οι αντιπροσωπείες των δύο Δήμων  θα καταθέσουν τις τελικές τους εισηγήσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί από την εργασία του.

«Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρξουν εσωτερικές  μετακινήσεις  για κάλυψη των νέων αναγκών», αναγνώρισε ο κ. Παυλίδης.  « Αποφασίσαμε, ακόμη, να συνδιοργανώνουμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα ο Δήμος Γεροσκήπου θα αγοράσει υπηρεσίες από τον Δήμο Πάφου όσον αφορά την τροχονομία και την αποκομιδή σκυβάλων».

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία και με γειτονικές κοινότητες και ήδη, όπως ανέφερε, έχει συναντηθεί με τις κοινότητες της ανατολικής Πάφου και συζήτησαν το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς.

Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανακοίνωσε τη σύσταση μίας μεικτής επιτροπής από τεχνοκράτες των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, ούτως ώστε να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για την συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των δύο τοπικών αρχών.

«Υπάρχει πλήρης συντονισμός τόσο στα θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων όσο και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, των παραλιών και της τροχονομίας, μεταξύ των δύο Δήμων», ανέφερε.

dimarheio-pafou1

Τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιούργησε η οικονομική κρίση, δεν μπορούν να επιλυθούν, παρά μόνο με την εκλογή και υπηρεσία στον θεσμό των πλέον καταρτισμένων στελεχών που διαθέτει ο τόπος. Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλισθεί, παρά μόνο με την καθιέρωση εξετάσεων για τους ενδιαφερόμενους να αναδειχθούν σε αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αλλιώτικη αυτή οπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο, περιέχεται σε μελέτη που ετοίμασε ο τέως πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, οικονομολόγος Κυριάκος Δρουσιώτης, εδώ και 15 χρόνια, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν οικονομικός σύμβουλος σε όλους τους Δήμους της επαρχίας Πάφου. Ο κ. Δρουσιώτης είχε διαγνώσει από τότε τα σημαντικά προβλήματα του θεσμού και είχε επισημάνει με παρεμβάσεις του τα προβλήματα που θα προκαλούνταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον «ερασιτεχνισμό» στην λειτουργία των Δήμων.

Επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη της μελέτης αυτής, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι μια από τις σημαντικότερες εισηγήσεις ήταν οι εξετάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, που θέλουν να διαχειρίζονται το μέλλον ενός Δήμου», τόνισε, « πρέπει να κάθονται εξετάσεις. Το κράτος πρέπει να εκδώσει εγχειρίδιο και ίσως να οργανώσει σεμινάρια, με κεφάλαια όπως η νομοθεσία, η διαχείριση, η οργάνωση, τα οικονομικά, τα πολεοδομικά και άλλα συναφή για την τοπική αυτοδιοίκηση και να οργανώνει εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορείς να μιλάς για αναπτυξιακό και τακτικό προϋπολογισμό, να προσπαθείς να επεξηγήσεις την αλληλοεπίδραση τους και να σε κοιτάζουν κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι όπως τον εξωγήινο.

Οι προϋπολογισμοί γίνονται λανθασμένα, κυρίως οι αναπτυξιακοί, χωρίς κανένας να εντοπίζει ή ν΄ ανησυχεί ότι επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο τέως σύμβουλος των Δήμων της επαρχίας Πάφου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ένας εργάτης ή γραφέας σ΄ ένα Δήμο που δεν είναι αναγκαίος, αλλά επί της ουσίας προσλαμβάνεται στη βάση κομματικών διεργασιών, επηρεάζει ένα πολεοδομικό έργο 300 χιλιάδων ευρώ περίπου, αν μελετηθεί σοβαρά η σχέση χρηματοδότησης από το κράτος και η δόση του δανείου για το υπόλοιπο.

« Ενδεικτικά αναφέρω», παρατήρησε, « πως το περιφερειακό σφαγείο Πόλεως Χρυσοχούς, ανεκτίμητης αξίας για την περιοχή, λειτουργεί από το 1995, μετά από συγκεκριμένο προγραμματισμό μας, ο οποίος άφησε το μεγάλο κομμάτι των εργατικών να το επιβαρύνονται οι κρεοπώλες, παρά τις τότε πιέσεις και αντιδράσεις για προσλήψεις».

Ο Κυριάκος Δρουσιώτης θέτει επίσης στη μελέτη και το θέμα της συνεργασίας των Δήμων μεταξύ τους για πολλές θέσεις εργασίας, για εξοικονόμηση μεγάλων ποσών.