Pafos Net

Εύρος Λοιζίδης: Μετά τα σκάνδαλα, στόχος του Δήμου Πάφου η μετάβαση στη νέα εποχή

title image

Μετά από μια πενταετία με πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  γενικότερα, σκάνδαλα και δυσλειτουργίες, η Πάφος μπήκε στο 2019 με «καθαρό» πλέον υπόβαθρο για την ένταξη της στη νέα εποχή. Αυτό τονίζει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Εύρος Λοιζίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι με τα σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων να είναι πλέον παρελθόν, η Πάφος μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στους μεγάλους στόχους της μετατροπής της σε μια «έξυπνη πόλη» και σε ένα ευρωπαικό προορισμό υψηλού επιπέδου στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των υπηρεσιών.

 

-κ. Λοιζίδη, είμαστε πλέον στα μισά της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, της Δημοτικού Συμβουλίου που ουσιαστικά είχε το σημαντικό έργο της επαναφοράς της πόλης στην «κανονικότητα», μετά την περίοδο των σκανδάλων. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την άποψη αυτή;

« Σίγουρα κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης θητείας αλλά και της τρέχουσας θητείας που διανύουμε, είναι η αποκάλυψη σκανδάλων που ταλάνισαν και ταλαιπώρησαν τον Δήμο Πάφου και ταυτόχρονα τραυμάτισαν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πλέον η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να ολοκλήρωση το έργο της και εμείς προσπαθούμε αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη και να προετοιμάσουμε την πόλη για το μέλλον, την μετάβαση από την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης σε μια σύγχρονη ανταγωνίσιμη και φιλική προς τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες.

Αυτή η εμπιστοσύνη δεν κτίζεται από την μια μέρα στην άλλη, θα χρειαστεί χρόνος, έργα και σκληρή δουλειά έτσι ώστε ο πολίτης να εμπιστευτεί ξανά το σύστημα και ιδιαίτερα την τοπική  αρχή αλλά και τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν. Η σκιά των σκανδάλων δυστυχώς θα μας ακολουθεί για αρκετά ακόμα χρόνια».

-Χαρακτηριστικό της θητείας που διανύουμε είναι η εκτέλεση και ολοκλήρωση της μεγαλύτερης σε κλίμακα ανάπλασης και ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο την τελευταία τουλάχιστον 50ετία. Σήμερα, με το νέο πρόσωπο της πόλης ολοκληρωμένο, πόσο θα λέγατε ότι άλλαξε και η καθημερινότητα των ανθρώπων της; Είναι κάτι που βλέπετε ότι δεν πήγε όπως τα σχεδιάζατε ή είναι θέμα χρόνου, εκτιμάτε, να επέλθουν οι αλλαγές στο εύρος που οραματίστηκε η δημοτική αρχή;

« Τα έργα για να χαρακτηριστούν πετυχημένα θα πρέπει να δώσουν ένα άλλο αέρα στις περιοχές που εκτελούνται. Δυστυχώς αυτός ο αέρας δεν έχει φυσήξει στις περιοχές ειδικά του κέντρου και την παλιάς αγοράς της πόλης, όπου οι προσδοκίες ήταν πολύ ψηλές και δυστυχώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουμε αποτύχει. Ο κόσμος της Πάφου δεν έχει πειστεί, αλλά ούτε και ο τουρίστας ή ντόπιος επισκέπτης ώστε να επισκεφθεί και να αγαπήσει την συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, προσωπικά πιστεύω αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε φοιτητές και πανεπιστημιακές σχολές στο κέντρο της πόλης η εικόνα μαρασμού που παρατηρείται δεν θα αλλάξει, αλλά αντίθετα θα χειροτερέψει.

Η περιοχή αυτή χρειάζεται επειγόντως καινούργιο νεαρό κόσμο κάτι που δυστυχώς η πόλη και επαρχία Πάφου δεν έχει. Αυτό φαίνεται ξεκινώντας από τους τελειόφοιτους οι οποίοι θα καταταγούν στο στρατό όπου η μεγαλύτερη μερίδα υπηρετεί εκτός Πάφου και ακολούθως όσοι θα προχωρήσουν για σπουδές δεν θα επιστρέψουν πίσω στην πόλη τους πριν τα 28 τους χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και με τις κοπέλες. Όλος αυτός ο νεαρός κόσμος έχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιστρέψει μόνιμα ποτέ πίσω στη πόλη του γιατί οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες εργοδότησης είναι περιορισμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ηλικιακά η Πάφος να φθίνει».

pafos3                                                

-Μιλώντας για τα μεγάλα έργα της προηγούμενης διετίας, κ. Λοιζίδη, υπάρχει η αντίθεση με ένα έργο που φαίνεται να μην ακολουθεί την πετυχημένη πρόοδο όλων των άλλων: Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;

« Είναι λυπηρό για ένα τόσο σημαντικό έργο και ειδικότερα στην τουριστική περιοχή που εκτελείται, να παρατηρείται τέτοια καθυστέρηση με πολλαπλά επιμέρους προβλήματα. Η κακή εικόνα που παρατηρείται στην συγκεκριμένη περιοχή δεν τιμά κανένα. Ελπίζω τα Δημόσια Έργα να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά θέματα και να επανεκκινήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα περάσουμε ακόμα μια τουριστική περίοδο και ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την τουριστική περιοχή με τη υπόλοιπη πόλη θα έχει ακόμη αυτή την εικόνα. Κάτι τέτοιο, θα είναι απλώς καταστροφικό».

     pafos2                                         

-Το παρών Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται να είναι αυτό που θα καταγραφεί στην Ιστορία και για την εμφάνιση στην Πάφο ενός τύπου ανάπτυξης που ήταν «ξένο» μέχρι τώρα για την περιοχή, αυτής των ψηλών κτηρίων. Συμφωνείτε με αυτή την ανάπτυξη; Θεωρείτε ότι έχει να προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα σε μια μικρή πόλη όπως η Πάφος;

« Η ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενη, όμως για τις συγκεκριμένες αναπτύξεις πιστεύω θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της πόλης και τα μειονεκτήματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη, αλλά πιστεύω ότι η κάθε πόλη πρέπει αν διατηρήσει ένα χαρακτήρα έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική και παράλληλα να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να μπορεί και να  ικανοποιεί τις ανάγκες των επενδυτών.

Τα ψηλά κτήρια που εδώ και καιρό έχουν εμφανιστεί στη Λεμεσό έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα της πόλης. Είναι ένα απλό παράδειγμα για να δούμε πού πραγματικά θέλουμε να οδηγήσουμε την πόλη μας. Αυτός ο τύπος ανάπτυξης με προβληματίζει ιδιαίτερα».

-Σημαντικό μέρος των δράσεων σας ως δημοτική αρχή, κ. Λοιζίδη, καταλαμβάνει η εξωστρέφεια προς τον χώρο της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, που πλέον αντικαθιστά τον αποκλειστικό προσανατολισμό προς τον ελλαδικό χώρο μέσω του Δικτύου Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος.

Οι αδελφοποιήσεις και άλλες συμφωνίες που έχουν ήδη συνομολογηθεί με Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, πόσο επωφελείς στην πράξη μπορούν να αποδειχθούν για την πόλη μας; Τι να προσδοκά ο παφίτης στη συνέχεια από αυτές τις συνεργασίες;

« Σίγουρα η καλή γειτονία και οι στενές σχέσεις με τις γύρω χώρες μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν. Φυσικά πιστεύω πως οι προοπτικές σε πρακτικό επίπεδο, είναι πολύ μικρές. Η διαφορετικη κουλτούρα και παράδοση δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη ιδιαιτέρων σχέσεων, όμως είναι κάτι για το οποίο θα δουλέψουμε και πιστεύω τελικά να κερδίσουμε και οι δυο πλευρές από αυτές τις αδελφοποιήσεις».                                            

pafos4

-Εξίσου σημαντική είναι για τη δημοτική αρχή η μετατροπή της Πάφου σε μια «έξυπνη πόλη». Πόσο κοντά είμαστε στην εξέλιξη αυτή;

« Η δημιουργία και εφαρμογή των απαιτήσεων που χρειάζεται μια « έξυπνη πόλη» δεν είναι κάτι τόσο απλό, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει μέσα από δύο-τρεις ενέργειες. Πρέπει να αναπτύξουμε πολλούς τομείς παράλληλα και ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορεί η πόλη να χαρακτηριστεί ως «έξυπνη».

Χρειάζονται υποδομές και τεχνολογική αναβάθμιση, τόσο σε υπηρεσίες που παρέχονται στο ευρύ κοινό, όσο και σε υπηρεσίες που στοχεύουν στον επισκέπτη. Ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται μεγάλη, συνεχής και επίπονη προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Αυτή την προσπάθεια την κάνει πιο δύσκολη και το γεγονός ότι θα πρέπει να προωθηθεί από κοινού με τους πολίτες. Έξυπνη πόλη για τεχνολογικά αναβαθμισμένο κοινό».

-Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζεται κυρίως από το νεαρό της ηλικίας των πλείστων μελών του, καθώς και από την πρώτη εμφάνιση της πλειοψηφίας του σε δημοτικά έδρανα. Το γεγονός αυτό πώς το βιώνετε σε αυτό το διάστημα της θητείας σας; Αποτελεί πλεονέκτημα ή νοιώθετε ότι κάπου λείπει η πείρα σε χειρισμούς δύσκολων θεμάτων;

« Σίγουρα η ανανέωση έφερε και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Ο χρόνος προσαρμογής είναι αρκετά πιο μεγάλος και τα τρέχοντα θέματα και προβλήματα της πόλης δεν μπορούσαν να περιμένουν. Πιστεύω όμως ότι ο χρόνος αυτός έχει παρέλθει και πλέον όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, νέοι και παλιοί, είναι σε θέση να αποφασίζουν βάσει της ενημέρωσης που γίνεται από την υπηρεσία του Δήμου.

Πλέον, το κύριο χαρακτηριστικό πρέπει να είναι το ενδιαφέρον και η συνέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην υπάρχουν μικροπολιτικές και αλληλοεξάρτηση. Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να παραμένουν ελεγχόμενες έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η αντικειμενικότητα της κρίσης μας, ιδιαίτερα σε σημαντικά θέματα όπου κρίνεται το μέλλον και ο χαρακτήρας της πόλης μας».                                              

pafos5

-Εν κατακλείδι, κ. Λοιζίδη: Στο υπόλοιπο της θητείας σας ποια θέματα εκτιμάται ότι θα είναι τα σοβαρότερα που θα κληθεί η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει; Υπάρχουν εκκρεμότητες που βλέπετε να δημιουργούν κινδύνους «αναταράξεων» ή πιστεύετε ότι πλέον ο Δήμος βαδίζει οριστικά σε «ήρεμα νερά»;

« Τα ήρεμα νερά πολύ εύκολα αναταράσσονται. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία αν δεν επιλυθούν, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Δήμου Πάφου, αλλά και για την οικονομία της πόλης.

Αυτή την στιγμή ο Δήμος Πάφου μπορεί να είναι και ο μοναδικός Δήμος που ζητά πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για όλα τα επαγγελματικά υποστατικά. Αντιλαμβάνεσθε πόσο δύσκολη και χρονοβόρα είναι αυτή η διαδικασία και παράλληλα ότι ο Δήμος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιο όγκο αιτήσεων.

Πολλές φορές το να προσπαθείς να εφαρμόσεις κατά γράμμα τον νόμο είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ως τοπική αρχή θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να βοηθούμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο, αντί να τους πολεμούμε γιατί αυτή την στιγμή αυτό νιώθουν ότι πράττουμε. Υπάρχει ένα αίσθημα μη δίκαιης αντιμετώπισης από την τοπική αρχή, αφού ο Δήμαρχος έχει συγκεντρώσει πάρα πολλές εξουσίες χωρίς να ενημερώνει έγκαιρα το Δημοτικό Συμβούλιο ή η ενημέρωση γίνεται μετά τη λήψη των αποφάσεων και την τροχοδρόμηση διαδικασιών.

Η ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση όπου θα αποφασίζονται συλλογικά όλα τα θέματα, είναι άνευ συζήτησης. Η δημοτική μας ομάδα δεν θα επιτρέψει πλέον τέτοιου είδους χειρισμούς για οποιοδήποτε θέμα. Το καλό της Πάφου είναι πάντα στο μυαλό μας και όλες οι ενέργειες και αποφάσεις μας στοχεύουν εκεί. Παράλληλα, ο σεβασμός στις διαδικασίες και στους πολίτες είναι χωρίς συζήτηση θέμα απαράβατο για εμάς».

evros-loizidis