Pafos Net

Πάφος-Γεροσκήπου: Θωράκισαν τις ακτογραμμές, βελτίωσαν τις παραλίες

title image

Ένα τεραστίων διαστάσεων έργο στην ακτογραμμή τους προωθούν τα τελευταία χρόνια Πάφος, Γεροσκήπου και Χλώρακα, σε μια προσπάθεια για ανακοπή της σημαντικής διάβρωσης που παρατηρείτο τις προηγούμενες δεκαετίες και που έφτασε σε κάποιες περιοχές μέχρι το πρωτοφανές επίπεδο των 40 ή και 70 μέτρων. Με την θωράκιση των ακτογραμμών να έχει ήδη επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, αν και τα έργα είναι ακόμη σε εξέλιξη ή και υπό σχεδιασμό σε κάποια σημεία, οι τοπικές αρχές έχουν επικεντρωθεί την διετία αυτή σε ποιοτικές αναβαθμίσεις των προσφερόμενων υπηρεσιών στις παραλίες τους, δημιουργώντας ένα προιόν αισθητά αναβαθμισμένο.

Ήδη η πρώτη φάση των έργων στο νότιο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου-Κάτω Πάφου, έχει ολοκληρωθεί και πλέον σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη της δεύτερης φάσης. Στην ακτογραμμή της Γεροσκήπου και της Κάτω Πάφου, μέχρι και τα Δημοτικά Μπάνια, οι νέοι κυμματοθραύστες συνολικής δαπάνης 11,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι έργο ενταγμένο πλέον στα ευρωπαικά ταμεία.

Η συνέχεια πάντως του σχεδιασμού, φαίνεται να ανατρέπεται εσχάτως λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασαν αρμόδια τμήματα: H τοποθέτηση κυματοθραυστών στις νοτιοδυτικές ακτές των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, όπως αυτή προτάθηκε από τις τοπικές αρχές, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην Περιβαλλοντική Αρχή, κάτι που έλαβε σοβαρά υπόψη της στη συγκατάθεση που έδωσε για τα προτεινόμενα έργα. Στο πλαίσιο σημαντικών πιέσεων για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και τη διαμόρφωση παραλιών με άμμο, οι τοπικές αρχές προτάσσουν την «προστασία και βελτίωση του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση», κάτι που στην ουσία δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται, υποστήριξε στις αρχές Μαίου η Περιβαλλοντική Αρχή. 

Στη γνωμοδότησή της, εκφράζει τις ανησυχίες της για την καθολική εφαρμογή των προτεινόμενων έργων σε όλη την έκταση της υπό μελέτη περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η έκταση στην οποία παρατηρείται το πρόβλημα είναι περιορισμένη, συνεπώς αμφισβητεί την αναγκαιότητα υλοποίησης των προτεινόμενων έργων σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης. 

Επικαλείται επίσης τη σημαντικότητα της περιοχής μελέτης σε θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος και ενάλιων αρχαιοτήτων και τις σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον από την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων έργων. 

Η Περιβαλλοντική Αρχή δεν φέρει ένσταση στην κατασκευή μέρους του έργου, που αφορά δύο από τις συνολικά έξι υποπεριοχές, ενώ στο πλαίσιο διαβούλευσης του Δήμου Γεροσκήπου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση στον θαλάσσιο χώρο και την ακτογραμμή, από τον ορμίσκο μπροστά από το ξενοδοχείο «Constantinou Bros Pioneer Beach» και μέχρι τον όρμο μπροστά από το ξενοδοχείο «Lοuis Phaethon Beach». 

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) επίσης, θεωρεί ότι η σκοπιμότητα του έργου τίθεται υπό αμφισβήτηση και σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του προτεινόμενου έργου δεν συνάδει με τις εισηγήσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή και περιλαμβάνονται στη μελέτη «Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης στην Κύπρο», η οποία εκπονήθηκε από διεθνή οίκο το 1994. 

Η ΟΠΟΚ τονίζει επίσης ότι η περιοχή χωροθέτησης των κυματοθραυστών βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά και ως εκ τούτου θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

aktoprostasia3

Οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου, παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2020 την τελική μελέτη για το έργο, συνολικού μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου που οριοθετείται από τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου στα δυτικά και το ξενοδοχείο Phaethon στα ανατολικά. Η Μελέτη έχει ως κύριο στόχο να καθοριστεί η στρατηγική για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης με την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, ούτως ώστε να είναι συμβατή με τουριστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής και να παρέχει κυρίως τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης της ακτής από τους λουόμενους.

Οι βελτιώσεις της ακτογραμμής σε Πάφο και Γεροσκήπου δεν περιορίζονται όμως μόνο στα θαλάσσια έργα. Στη Γεροσκήπου ήδη από πέρυσι αφορούν και σε μεγάλης κλίμακας βελτιώσεις στον χερσαίο χώρο, αφού τοποθετούνται κατά μήκος της παραλίας όργανα γυμναστικής που παραχωρήθηκαν από τον ΚΟΑ, φωτισμός μέχρι και τον ποταμό της Αχέλειας, αλλά και συστήματα υποβοήθησης των ΑμΕΑ αξίας 100 χιλιάδων ευρώ με την ενίσχυση του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Στην Πάφο εδώ και λίγες μέρες η τοπική αρχή έχει επίσης αρχίσει βελτιωτικά έργα στο «σήμα-κατατεθέν» των παραλιών της, τα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου. Μετά την κατακύρωσή της προσφοράς που ακολούθησε την σχετική προκήρυξη διαγωνισμού του Δήμου Πάφου, το έργο μπαίνει πλέον στις ράγες με την έναρξη των βελτιωτικών εργασιών και με στόχο εντός του 2022 ένας από τους πλέον εμβληματικούς, αλλά και πολυσύχναστους χώρους της Πάφου να εμφανίζεται με ένα σύχρονο και πιο ελκυστικό πρόσωπο.

Το έργο έχει προεκτίμηση δαπάνης συνολικού ποσού 167 χιλιάδων ευρώ και προβλέπει διάρκεια εκτέλεσης εργασιών τρείς μήνες. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό έργο για μερίδα πολιτών της Πάφου που χρησιμοποιούν ολόχρονα την παραλία, ενώ ταυτόχρονα η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της πόλης.

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στους χώρους της αποβάθρας, των αποδυτηρίων, των κερκίδων και της εξέδρας.    

aktoprostasia4

Τα έργα ανακοπής της διάβρωσης της ακτογραμμής στη Γεροσκήπου άρχισαν να σχεδιάζονται εδώ και μια δεκαετία, με την εμπλοκή και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουζούρη, επισκέφθηκαν τότε την Γεροσκήπου, προκειμένου να δουν επί τόπου την έκταση του προβλήματος και να έχουν επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την ετοιμασία της μελέτης τους.

Όπως αναφερόταν στην εν λόγω μελέτη, από το 1985 μέχρι σήμερα, συνολική έκταση από 20 έως 40 μέτρα ακτής, έχουν εξαφανισθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γεροσκήπου συνεπεία της διάβρωσης, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη σημαντικότερο στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου καταγράφονται σημεία διάβρωσης που φτάνουν και τα 70 μέτρα.

Το σημαντικό αυτό στοιχείο, που «μεταφράζεται» σε ένα περίπου μέτρο γης ανά έτος, βάσει επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Θαλασσίων Ερευνών, έχει αποτελέσει την αφετηρία για την εντατικοποίηση τα τελευταία λίγα χρόνια του μεγαλόπνοου προγράμματος θωράκισης των ακτών και κατασκευής κυματοθραυστών στις ακτές των Δήμων Γεροσκήπου και Πόλης.

Αντίστοιχες διαδικασίες θωράκισης είναι από τον Γενάρη της φετινής χρονιάς σε εξέλιξη πλέον και στην δυτική ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου και ειδικότερα στην κοινότητα Χλώρακας. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, παρέστη στα τέλη του μήνα εκείνου, σε τελετή που έγινε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, στην υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή πέντε παράλληλων κυμματοθραυστών και ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών στην παραλία Αλυκές με τον επιτυχόντα προσφοροδότη εργολάβο. Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες.

aktoprostasia2