Pafos Net

Ώρα ευθύνης

title image

της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου

Ευρωβουλευτή (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)

Η  Κύπρος  βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο  σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας, με σοβαρές προκλήσεις και διλήμματα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι χειρισμοί που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το  δικό μας  μέλλον ,  καθώς επίσης το μέλλον των γενιών που θα ακολουθήσουν.

Δυστυχώς, διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη και εγκλήματα  στη διαχείριση της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό, ωστόσο,  δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε το ανελέητο αυτομαστίγωμα. Αν θέλουμε πραγματικά  να εξυγιάνουμε την κατάσταση, πρέπει να οδηγήσουμε τους ένοχους στη δικαιοσύνη. Παράλληλα θα πρέπει διεκδικητικά να στραφούμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απαιτήσουμε αποκατάσταση των ζημιών που μας προκάλεσε η ίδια,  με τις λανθασμένες και παράνομες αποφάσεις της. Επιβάλλεται συντονισμένος αγώνας απεμπλοκής από  το Μνημόνιο, τις παράλογες και  μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας της Τρόικας.  Ήδη, στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται έρευνα για τον καταστροφικό ρόλο της Τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Την  ίδια ώρα στο Κυπριακό,  βρίσκονται σε εξέλιξη, διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά να επιμένει να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο ίδιο σκηνικό, με την Άγκυρα και το ψευδοκράτος να προκαλούν και τους  μεσολαβητές να κρατούν για άλλη μια φορά ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας  θύτη και  θύμα.  Έχουμε, υπό τις περιστάσεις, υποχρέωση να παραμείνουμε σταθεροί  σε θέσεις και αρχές. Να  μην εμπλακούμε σε μια διαδικασία χάριν της διαδικασίας  ή να αποδεχτούμε εκπτώσεις που θα τις πληρώσουμε ακριβά στη συνέχεια.    

Υπό αυτές τις δύσκολες  για τον τόπο συνθήκες, τα μέλη του ΔΗΚΟ καλούνται να εκλέξουν τη νέα ηγεσία και τα συλλογικά όργανα του κόμματος,  εντός των προσεχών ημερών.

Ως  πρόσφυγας  γυναίκα,  ενεργός πολίτης και Ευρωβουλευτής , δηλώνω παρούσα στις δύσκολες αυτές ώρες .  Στόχος  μου είναι να συμβάλω  στην  ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος,  ώστε  να  ανταποκριθούμε στα κορυφαία ζητήματα και τις προσδοκίες του λαού μας. Προσωπικά, ανέκαθεν  αντιμετώπιζα την πολιτική,  ως   πρόκληση και έπαλξη προσφοράς  για ενεργό εμπλοκή  στα κοινά.  Κρίνω  σκόπιμο να είμαι παρούσα στην παρούσα εκλογική διαδικασία του ΔΗΚΟ,  θέτοντας   την πείρα, τις γνώσεις και τις ευρωπαϊκές μου διασυνδέσεις,  στη διασφάλιση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας. Ας μην αυταπατόμαστε. Στη σκληρή αρένα που λέγεται Ευρώπη, πολλά κρίνονται για μας. Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας και η διεκδικητική παρουσία του κράτους και των κομμάτων μας στην Ευρώπη, είναι ουσιώδης για προώθηση των  εθνικών μας θεμάτων.

 Η  υποψηφιότητά μου είναι εκσυγχρονιστική και συνενωτική. Δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συνυποψήφιους /συναγωνιστές, τους οποίους και συγχαίρω για την επιθυμία τους να προσφέρουν στον κοινό αγώνα,   συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω στην ενότητα και τις δυνατότητες του Δημοκρατικού Κόμματος, ως  καθαρόαιμου εκφραστή του Κεντρώου χώρου. Εκφράζω  αποφασιστικότητα και ετοιμότητα  να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ στον τόπο, το λαό και το ΔΗΚΟ, μέσα από συναινετικές διαδικασίες, διάλογο και συλλογική δράση που  εδράζεται σε 4 βασικούς άξονες:

1.  Ενδυνάμωση της ενότητας ανάμεσα  στην ηγεσία και τη βάση του ΔΗΚΟ.

2.  Εκσυγχρονισμό  του καταστατικού και των δομών, με στόχο την πιο αποτελεσματική λειτουργία και παραγωγή πολιτικής.

3.  Διεύρυνση της ιεραρχικής δομής ώστε να υπάρχει μια πραγματική ηγετική πυραμίδα και ολοκληρωμένη πολυπρόσωπη εκπροσώπηση του κόμματος προς τα έξω.

 4. Προάσπιση  των πάγιων, εθνικά περήφανων θέσεων του κόμματος στο εθνικό θέμα, με δυναμική παρουσία στο Εθνικό Συμβούλιο και διεκδικητική φωνή στα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 

Τελικός και απόλυτα ορθός κριτής  σε μια εκλογική αναμέτρηση  θα είναι , βέβαια,  ο κόσμος του ΔΗΚΟ, που μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία θα δώσει τη δική του  ετυμηγορία.  Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στην τιμημένη οικογένεια του Δημοκρατικού Κόμματος, που με ανέδειξε και με τίμησε με την ψήφο της. Αυτή την  ώρα της ευθύνης και της υποχρέωσης,  δηλώνω παρούσα.