Pafos Net

Οι κολυμβητές της Πάφου σε θέσεις... μάχης για το καλοκαίρι

title image

Με την έλευση της καλοκαιρινής περιόδου, οι οργανωμένοι κολυμβητές της Πάφου φρόντισαν να κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, δια του καθαρισμού του βυθού της θάλασσας της Κάτω Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, την «Ακτή», την CYMEPA και άλλα οργανωμένα σύνολα. Το σωματείο των κολυμβητών της πόλης τα τελευταία χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις παγκυπρίως, με τις ευφάνταστες και πρωτοποριακές ιδέες του, είτε με εκστρατείες καθαριότητας και προστασίας των θαλασσών μας, είτε με γιορτινές εκδηλώσεις εντός της θάλασσας σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και το Πάσχα.

Το Σωματείο «Βρυσούθκια Κέλπετρη», έχει υπό την σκέπη του μια μεγάλη ομάδα ενεργών ολόχρονα κολυμβητών, οι οποίοι έχουν για κύριο χαρακτηριστικό τους την μεγάλη τους αγάπη για το κολύμπι και τη θάλασσα. Χώρος συνάντησής τους είναι τα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου, ένα εμβληματικό μέρος για όλους τους Παφίτες, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και τον καθρέφτη της τουριστικής Κάτω Πάφου.  

Μιλώντας στο PafosNet για το κίνημα των οργανωμένων χειμερινών κολυμβητών της Πάφου, το μαζικότερο και αρχαιότερο στην Κύπρο, ο πρόεδρος του σωματείου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, επεσήμανε ότι αυτό έχει ιδρυθεί εδώ και έντεκα χρόνια και αριθμεί κοντά στα 250 μέλη.

« Όλοι αγαπούμε παθολογικά τη θάλασσα και κολυμπούμε στα Δημοτικά Μπάνια 365 μέρες τον χρόνο με βροχή και με κρύο», παρατήρησε. « Είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο της Παφίτικης κοινωνίας και δεν το κρύβω ότι νιώθουμε περηφάνια, γιατί κάνουμε ιδιαίτερα έντονη την παρουσία μας και προσφέρουμε στα κοινά. Όλοι στο Σωματείο «Βρυσούθκια Κέλπετρη» αγαπούμε πραγματικά αυτό που κάνουμε και διψούμε κυριολεκτικά για νέες δράσεις».

Το σωματείο των οργανωμένων κολυμβητών της Πάφου είναι από τα πιο δραστήρια σωματεία παγκυπρίως, με έντονη κοινωνική προσφορά και συνεχή προσπάθεια για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, τονίζει ο κ. Ιεροκηπιώτης. Το γεγονός ότι την περασμένη διετία, επισημαίνει, πραγματοποιήσαμε 30 συνολικά απόλυτα πετυχημένες εκδηλώσεις και δράσεις με συμμετοχή κάθε φορά 200 και πλέον μελών , είναι κάτι που μιλά από μόνο του.

« Μας αρέσει να προσφέρουμε τόσο στα μέλη μας, όσο και στην τοπική μας κοινωνία και στο Διοικητικό Συμβούλιο χαιρόμαστε που ολοένα και περισσότερος κόσμος έρχεται κοντά μας. Στο σωματείο κάνουμε όλων των ειδών τις εκδηλώσεις, οι οποίες με το μεράκι και το πείσμα από όλους μας, στέφονται πάντοτε με απόλυτη επιτυχία. Έχουμε διοργανώσει κατά καιρούς κολυμβητικούς μαραθωνίους, αγώνες υδατοσφαίρισης στη θάλασσα, πασχαλινά παιχνίδια στο νερό, ναυαγοσωστικά σεμινάρια, αιμοδοσίες, δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς του βυθού, διαλέξεις για το μαγικό κόσμο της θάλασσας, ημερίδες για θέματα υγείας και πολλές άλλες δράσεις.

Να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα είναι θα έλεγα κάτι που μας συναρπάζει. Την Πρωτοχρονιά που μας πέρασε, καταφέραμε να βάλουμε για πρώτη φορά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στην θάλασσα και ήταν ένα μοναδικό θέαμα. Πριν δυο χρόνια και πάλι την Πρωτοχρονιά ντύσαμε όλα τα μέλη μας Άγιους Βασίληδες και ακολούθως κολυμπήσαμε στη θάλασσα με τη στολή του Άγιου. Ήταν κάτι  πρωτότυπο, που σχολιάστηκε πολύ θετικά και πήρε δημοσιότητα και εκτός Κύπρου. Ήδη από τώρα, για την φετινή Πρωτοχρονιά στα Δημοτικά Μπάνια, ετοιμάζουμε για τους φίλους μας μια ανάλογη έκπληξη, που είμαι σίγουρος ότι θα σχολιασθεί πολύ θετικά. Εκείνο που εύχομαι είναι να έχουμε σύμμαχό μας την θάλασσα και να μην είναι αγριεμένη ώστε οι φίλοι μας που θα έρθουν στα Δημοτικά Μπάνια να δουν κάτι το πολύ ξεχωριστό, με την μοναδική πρωτοτυπία των Χειμερινών Κολυμβητών της Πάφου».

kolymvites2

Τα Πασχαλινά παιχνίδια στο νερό που οργανώνουν οι κολυμβητές της Πάφου, μια παγκύπρια πρωτοτυπία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι άλλη μια πρωτότυπη εκδήλωσή που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός, τονίζει ο πρόεδρος τους, ο οποίος αναδεικνύει κυρίως τη φιλανθρωπική πτυχή των δράσεων αυτών:

« Ως χειμερινοί κολυμβητές, έχουμε φανερώσει έμπρακτα το ευαίσθητο κοινωνικό μας πρόσωπο, με εισφορές στο Δημοτικό Παντοπωλείο της Πάφου, στον ΠΑΣΥΚΑΦ, αλλά και σε πάσχοντες συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη. Είμαστε μια πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια, εκεί στα Δημοτικά Μπάνια δημιουργήσαμε μεταξύ μας μια ισχυρή φιλία και όλοι βάζουμε πάντα μπροστά το εμείς.

Νιώθω τυχερός που ηγούμαι ενός Σωματείου, που με τις δράσεις του αφήνει στην κοινωνία τις καλύτερες εντυπώσεις και είμαι πεπεισμένος ότι εάν δεν είχα πλάι μου στο Διοικητικό Συμβούλιο τόσο αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι διψούν  για προσφορά, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τόσα πολλά». 

kolymvites3

Πέραν των εκδηλώσεων, των κοινωνικών δράσεων και της διασκέδασης, οι οργανωμένοι κολυμβητές Πάφου πρωτοστατούν και στο μείζον θέμα της ασφάλειας στις θάλασσες. Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τονίζει στο PafosNet ότι το Σωματείο «Βρυσούθκια Κέλπετρη» πρωτοστάτησε για την αύξηση του ωραρίου των ναυαγοσωστών.

« Με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας θεωρούμε, ότι οι παραλίες μας πρέπει να έχουν ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη», αναφέρει. « Ειδικά το καλοκαίρι η παρουσία ναυαγοσωστών από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν γίνεται οι παραλίες μας να είναι γεμάτες από κόσμο και να μην υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη.

Θα έλεγα ότι ο οποιοσδήποτε πνιγμός, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην προβολή του τουριστικού προιόντος. Ως Χειμερινοί Κολυμβητές χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την απόφαση των κυβερνώντων για επέκταση της απασχόλησης των ναυαγοσωστών, αλλά και όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων του Δημοσίου από τους οκτώ στους 11 μήνες, γιατί βλέπουμε ότι ένα πάγιο αίτημά μας για να έχουμε ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη, επιτέλους έχει εισακουσθεί και θα υλοποιηθεί».  

Το κόστος των 1665 συνολικά ωρομίσθιων υπαλλήλων, επισημαίνει, αναμένεται να αυξηθεί από τα 18 στα 25 εκατομμύρια ευρώ και το σχέδιο έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία. Η προσπάθειά μας, παρατηρεί ο κ. Ιεροκηπιώτης, είναι τουλάχιστον στις κύριες παραλίες να υπάρχει για όλο τον χρόνο ναυαγοσωστική κάλυψη, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. 

« Δεν κουραζόμαστε να το λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται και οφείλουμε ο καθένας από την δική του σκοπιά να κάνει τα πάντα για να προστατεύουμε τους χιλιάδες ντόπιους και ξένους λουόμενους», σημειώνει. « Έστω και μια ζωή να σωθεί από αυτή την πολύ σωστή απόφαση, για μας είναι ανυπολόγιστο κέρδος».   

Χαρακτηρίζει επίσης πολύ καλή κίνηση και την εξαγγελία για δημιουργία νέων ναυαγοσωστικών πύργων, αφού οι ναυαγοσώστες πρέπει να έχουν την κατάλληλη υποδομή στους χώρους εργασίας. 

kolymvites4

Η παραλία των Δημοτικών Μπάνιων με τη φετινή βράβευση της με Γαλάζια Σημαία, κατέρριψε άλλο ένα ρεκόρ, αφού συμπλήρωσε 23 αδιάλειπτα χρόνια στα οποία λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Ο πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου τόνισε ότι οι οργανωμένοι κολυμβητές αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι που η δική τους αγαπημένη παραλία συνεχίζει αυτή την πρωτιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά. 

Πέραν από τη μεγάλη ικανοποίηση, αναφέρει, το γεγονός αυτό γεμίζει όλους με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες για να συμβάλουν έτσι ώστε η Πάφος να έχει ολόχρονα καθαρές θάλασσες.

Στην ίδια παραλία, την πλέον δημοφιλή και ολυσύχναστη της Πάφου, έχει από φέτος αυξηθεί και η ασφάλεια με την προμήθεια ενός υπερσύγχρονου τζετ σκι, καταλήγει ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης.

« Ένα νέο υπερσύγχρονο τζετ σκι, έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ναυαγοσώστες των Δημοτικών Μπάνιων, κάτι που έλειπε από την πιο δημοφιλή παραλία της πόλης. Και αξίζουν πολλά μπράβο στον Δήμο Πάφου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, που κατάφεραν να ενισχύσουν την παραλία των Δημοτικών Μπάνιων με το τζετ σκι, αφού ήταν κάτι που έλειπε από μια παραλία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον καθρέφτη της τουριστικής Κάτω Πάφου.

Και με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι, αφού πλέον έχει ξεκινήσει και επίσημα η καλοκαιρινή περίοδος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εδώ στα Δημοτικά Μπάνια έχουμε καταφέρει να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει και στις υπόλοιπες παραλίες, αφού έχουν ξεκινήσει να κατακλύζονται από εκατοντάδες ξένους και κύπριους περιηγητές».
 

dimotika-mpania-pafou