Pafos Net

Οι ιστιοπλόοι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας

title image

Συνήθως, είναι το πλέον ήσυχο λιμανάκι της επαρχίας Πάφου. Ο χώρος όπου τα ψαροκάικα είναι ελάχιστα, τα τουριστικά σκάφη ακόμη πιο λίγα και τα ιδιωτικά γιοτ ανύπαρκτα. Σε αυτό το πλαίσιο, το περί ου ο λόγος λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας συνήθως το απολαμβάνουν οι λιγοστοί πιστοί κολυμβητές του και οι περισσότεροι επισκέπτες που συνδυάζουν την επίσκεψη τους εκεί με το προσκύνημα στην ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει του βράχου πάνω από το λιμανάκι.

Η κατάσταση αυτή όμως, εσχάτως αλλάζει κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, τις μέρες αυτές ο Άγιος Γεώργιος Πέγειας «καταλαμβάνεται» από ιστιοπλοικά και ιστιοπλόους που δημιουργούν μια εικόνα πολυκοσμίας και ένα εντυπωσιακό θέαμα μέσα στη θάλασσα, ασυνήθιστο για την περιοχή.

Είναι το αποτέλεσμα της σύστασης και δραστηριοποίησης του Pafos International Sailing Club, ενός ιστιοπλοικού ομίλου που συστάθηκε κυρίως από βρετανούς και άλλους αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους Κύπρου και ο οποίος επέλεξε το γραφικό αλιευτικό καταφύγιο της Πέγειας ως βάση για την άσκηση της αγαπημένης τους ασχολίας.

Το PafosNet εντόπισε τους δεκάδες ιστιοπλόους το Σάββατο σε πλήρη δράση. Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι τους, Μπάρμπαρα Τζόουνς και Τζον Ντικς, ο όμιλος δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο και αριθμεί ήδη 100 ενεργά και τακτικά μέλη.

«Πρόκειται για μέλη από διάφορα μέρη της Κύπρου», αναφέρουν, «κυρίως όμως από την περιοχή της Πάφου. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των φίλων της ιστιοπλοίας που είναι εύκολο να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας.

Πολλοί άνθρωποι που μαθαίνουν για μας, έρχονται τις μέρες που οργανώνουμε τις δραστηριότητες μας εδώ, βλέπουν πώς εργαζόμαστε και τι δραστηριότητες κάνουμε, μπορούν να μας συνοδεύσουν σε αυτές για να πάρουν μια ιδέα της ομάδας και να γίνουν και αυτοί μέρος της, αν το αποφασίσουν.

Περνάμε υπέροχα εδώ, είμαστε όλοι πολύ ευτυχισμένοι».

Τα μέλη του ομίλου επέλεξαν τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, τονίζουν, επειδή παρέχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σχετικά σε κοντινή απόσταση από την Πάφο, ωστόσο παρέχει την αναγκαία ησυχία και απομόνωση για τη δραστηριότητα των μελών, χωρίς να ενοχλούν και να ενοχλούνται από άλλες τουριστικές δραστηριότητες όπως θα συνέβαινε στα λιμανάκια της Κάτω Πάφου και του Λατσιού.

  sailing2                                              

Τα μέλη του Pafos International Sailing Club δίνουν το ραντεβού τους στον Άγιο Γεώργιο, μεταφέροντας τα σκάφη και τον άλλο αναγκαίο εξοπλισμό με τα οχήματα τους και αφού ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα τους, μαζεύουν τον εξοπλισμό αυτό και αναχωρούν, αφού προβούν σε μια συστηματική καθαριότητα του χώρου.

Έχει τεράστια σημασία για μας, επισημαίνουν, να αφήνουμε ένα τόσο εκπληκτικό περιβάλλον στην καλύτερη κατάσταση από πλευράς καθαριότητας. Για αυτό και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές και άλλους ομίλους, οι βρετανοί ιστιοπλόοι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, δεν διατηρούν μονίμως υλικά στον χώρο.

Οι αλλοδαποί που δραστηριοποιούνται στον όμιλο αυτό είναι ως επί το πλείστο κάτοικοι Κύπρου για πολλά χρόνια. Πολλοί, επισημαίνουν η κ. Τζόουνς και ο κ. Ντικς, βρίσκονται στο νησί για δεκαετίες και χαριτολογώντας τονίζουν ότι «είμαστε κατά κάποιο τρόπο και εμείς Κύπριοι πλέον».

Παράλληλα, γνωρίζουν καλά τον τόπο, αφού φροντίζουν να πραγματοποιούν σε συχνά διαστήματα εξορμήσεις και άλλες δραστηριότητες φυσιολατρικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

«Γι’ αυτό και τα μέλη μας, ενώ δεν είναι όλοι κάτοικοι της περιοχής, δεν έχουν πρόβλημα να φτάνουν εδώ στις μέρες των συναντήσεων μας για να ασκούμε το αγαπημένο μας άθλημα», τονίζουν. «Πάρτε για παράδειγμα εμένα (σ.σ. Μπάρμπαρα Τζόουνς): Μένω στο Πισσούρι, αλλά κάθε Πέμπτη και Σάββατο, είμαι σε αυτό το υπέροχο μέρος».

sailing3

 

Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, τονίζει στο PafosNet ότι η δραστηριότητα του ομίλου και των ξένων μελών του στην περιοχή είναι καλά γνωστή στη δημοτική αρχή εδώ και αρκετό καιρό και αντικρίζεται θετικά από όλους στον Δήμο.

«Ως Δήμος παρέχουμε κάθε στήριξη που μπορούμε για την απρόσκοπτη λειτουργία του ιστιοπλοικού αυτού ομίλου στην περιοχή μας», ανέφερε, «αφού τόσο η συστηματική δραστηριότητα των μελών του, όσο και ο μεγάλος αριθμός του, συνιστά μια σημαντική προβολή για την περιοχή του Αγίου Γεωργίου και γενικότερα για την Πέγεια.

Τους διευκολύναμε μάλιστα στις διαδικασίες απόκτησης και λειτουργίας ενός οικήματος για τις ανάγκες τους στον δρόμο προς τον Άγιο Γεώργιο, ενώ εγώ προσωπικά παρίσταμαι και απονέμω τα έπαθλα κατά τους αγώνες ρεγκάτα που οργανώνουν κάθε τόσο γύρω από τη Γερόνησο».

Ο Δήμαρχος Πέγειας επεσήμανε ότι η πολυεθνική παρουσία των μελών του Pafos International Sailing Club αποτελεί ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα για την περιοχή, αφού συνιστά μια ακόμη απόδειξη της ομαλής συμβίωσης του ντόπιου με το ξένο στοιχείο και της φιλικότητας που συναντούν ξένοι κάτοικοι Κύπρου στην Πέγεια.

sailing4

Ενδεικτικό της καλής σχέσης των αλλοδαπών ιστιοπλόων με την δημοτική αρχή και την κοινωνία της Πέγειας, λόγω των αμοιβαίων οφελών από την δραστηριοποίηση τους στην περιοχή, είναι και η χαρακτηριστική διευκόλυνση που προσφέρθηκε πρόσφατα σε αυτούς, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Πέγειας:

« Υπήρχε ένα πρακτικό πρόβλημα, που αφορούσε στην απρόσκοπτη διέλευση των ιστιοπλοικών προς το λιμανάκι από σημείο του δρόμου στο οποίο υπάρχουν εναέριες γραμμές της ΑΗΚ. Τα πολύ ψηλά κατάρτια των σκαφών αυτών, δεν χωρούσαν να διέλθουν από το σημείο αυτό, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο Δήμος την πρωτοβουλία και το κόστος για την μετακίνηση των γραμμών αυτών σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε τα σκάφη να μπορούν να διέρχονται χωρίς να προκαλούν ζημιές στο δίκτυο της Αρχής».