Pafos Net

Οδοιπορικό στην Ιορδανία, τη γητεύτρα της Ανατολής

title image

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ

 

Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή της απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Πάφου με το Αμμάν και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων δεδομένων προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας των δύο αδελφοποιημένων πόλεων Πάφου – Αμμάν τέθηκε ως προτεραιότητα μέσω  αεροπορικής σύνδεσης οι δύο γειτονικοί λαοί να έρθουν πιο κοντά. Ο Ιρλανδικός αεροπορικός κολοσσός Ryanair με τις χαμηλού κόστους τακτικές πτήσεις (4 πτήσεις την εβδομάδα) άνοιξε τα φτερά του από τον περασμένο Μάρτιο και άπλωσε τις εναέριες γέφυρες του,  μικραίνοντας  τις αποστάσεις, αφού μέχρι να πιείς ένα καφέ (50 λεπτά), σε προσγειώνει με ασφάλεια στο Αμμάν της  Ιορδανίας. Παράλληλα τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των δύο αδελφοποιημένων πόλεων αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τις απευθείας πτήσεις, επιχειρούν να  ενθαρρύνουν τόσο την τουριστική ανάπτυξη, όσο και τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών να συνεργαστούν. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιογράφοι από το Αμμάν φιλοξενήθηκαν αρχικά από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου (ΕΤΑΠ) ομάδα Ιορδανών δημοσιογράφων με στόχο να γνωρίσουν την Πάφο και την Κύπρο ευρύτερα. Έτσι κατά αντίστοιχο τρόπο ήρθε και η σειρά ομάδας  δημοσιογράφων από την Πάφο  να επισκεφθούν την Ιορδανία. Αποδεχόμενοι λοιπόν την πρόσκληση που μας απεύθυνε η ΕΤΑΠ, η  Ryanair  και ο Ιορδανικός Οργανισμός Τουρισμού (JTB) αναχωρήσαμε τέλη Μαΐου του 2018 με την πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο της Πάφου. 

Η πτήση

Ούτε που καταλάβαμε πότε φτάσαμε στην Ιορδανία, αφού μέχρι να απογειωθούμε και να δούμε ποιοι είναι οι συνεπιβάτες μας, ο πιλότος μάς ανακοίνωνε την σύντομη κάθοδο μας στο Αμμάν, όπου και προσγειωθήκαμε με ασφάλεια. Η πτήση μας πολύ άνετη και ευχάριστη. 

1η μέρα

Η άφιξη μας στο  αεροδρόμιο  του Αμμάν

Παρατηρήσαμε αρκετούς  ελληνοκύπριους  επιβάτες στην άφιξη μας, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα φθηνά εισιτήρια για ολιγοήμερες διακοπές στην Ιορδανία. Το αεροδρόμιο τους σύγχρονο με όλες τις ανέσεις κατασκευασμένο από Κυπριακή εταιρεία, σε υποδέχεται και σου θυμίζει βέβαια, ότι βρίσκεσαι στην ανατολή, Ευτυχώς για εμάς δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση  εκείνη την ώρα και έτσι μας εντόπισε σχετικά εύκολα η  εκπρόσωπος  του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού για την έκδοση της βίζας  και στην συνέχεια μας υποδέχθηκε η Hybah Al Tayyem Operations Officer  , η συνοδός του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού που μαζί με τον οδηγό του mini bus Μohammad Abuhassan θα αποτελούσαν τους ανθρώπους που θα βρίσκονταν μαζί μας διαρκώς όλες τις μέρες της παραμονής μας. Και οι δύο τους μας σκλάβωσαν από την αρχή της γνωριμίας μας με την φιλικότητα και το ενδιαφέρον που  έδειξαν για να έχουμε μια άνετη διαμονή. Μετά τις πρώτες συστάσεις, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε, ότι στο ίδιο καζάνι της Μέσης Ανατολής (Middle East)  βράζουμε όλοι σαν γειτονικοί λαοί, με πολλές διαφορές, αλλά και ομοιότητες. Ο καιρός λιακάδα, γύρω στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία.

 Μια πρώτη βόλτα στο Αμμάν

Στην διαδρομή, η  συνοδός μάς πληροφόρησε για το πρόγραμμα της 4ήμερης γνωριμίας με την χώρα της, ξεναγώντας μας παράλληλα στους δρόμους της πρωτεύουσας που διασχίζαμε. Μας ενημέρωσαν επίσης, ότι βρίσκονταν ήδη στην 8η μέρα του Ραμαζανιού και μας απολογήθηκε για πιθανές φυσικές αδυναμίες τους,  να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της φιλοξενίας μας. Και τότε φυσιολογικά  με απορία  και με ένα στόμα,  ρωτήσαμε να μας εξηγήσουν σε τι θυσίες υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων.

Ραμαζάνι

Μας είπαν λοιπόν και οι δύο τους με ύφος σοβαρό, ότι το ραμαζάνι εορτάζεται μια φορά το χρόνο. Η κορυφαία αυτή γιορτή τους μετακινείται κατά ένα μήνα και διαρκεί ένα μήνα. Την περίοδο αυτή δεν τρώνε, δεν πίνουν δεν καπνίζουν και δεν κάνουν τίποτα  σαρκικό κι απολαυστικό από το πρωί μέχρι τις 19.00. Στις 19.00 τρώνε ένα γεύμα για πρόγευμα, γεύμα και δείπνο. Δικαιούνται επίσης όσοι θέλουν ακόμη ένα γεύμα στις 3.00 τα ξημερώματα. 

 Αμμάν: Το Αμμάν είναι η πρωτεύουσα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της μέσης ανατολής   με πληθυσμό μεγαλύτερο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Μια πόλη που ακροβατεί ανάμεσα στην πλούσια, αρχαία ιστορία της που ξεκινά από την χαλκολιθική εποχή και τα χρόνια της Βίβλου, μέχρι τους Έλληνες, τους Ρωμαίους που την κατέκτησαν και αργότερα του Βυζαντινούς και την ανατολίτικη φιλοσοφία της. To  Aμμάν, η πόλη της λευκής πέτρας, αποτελεί την πύλη σε θαυμαστά της φύσης και του πολιτισμού, όπως η Νεκρά Θάλασσα και η ιστορική Πέτρα. Χτισμένη αμφιθεατρικά, όπως μας εξήγησε ο οδηγός μας, η πόλη βρίσκεται πάνω σε επτά λόφους σε λοφώδες έδαφος στα ανατολικά όρια του Τζέμπελ Ατζλούν, πάνω στις όχθες του μικρού Ουάντι Αμμάν, που ρέει σχεδόν όλο τον χρόνο και των παραποτάμων του και μας αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία 7.000 χρόνων, από την εποχή των Ασσυρίων και της αρχαίας Φιλαδέλφειας μέχρι τις μέρες μας. Επίκεντρο του οικισμού σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της πόλης ήταν και είναι το μικρό ψηλό τριγωνικό οροπέδιο (το σημερινό Τζέμπελ αλ-Κάλα), βόρεια του ποταμού. Πάνω σ’ αυτό είχαν χτιστεί οχυρωμένοι οικισμοί από τη μακρινή Αρχαιότητα. Στη διαδρομή μας αρχίσαμε να παρατηρούμε τις αντιθέσεις, όπου το παλιό συνυπάρχει με το νέο, τα εξαίσια ρωμαϊκά μνημεία με τα μοντέρνα κτίρια, τα παζάρια και τα μικρομάγαζα με τα πολυτελή εμπορικά κέντρα, οι προσφυγικοί οικισμοί με τα κομψά καταπράσινα προάστια, τα παραδοσιακά coffee houses με τα trendy café, τα μουσεία με τους σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς με τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης.  Προηγούμενα ταξίδια  στη Συρία , Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο σε βοηθούν να αντιληφθείς το Μοντέρνο, εξωστρεφές και κοσμοπολίτικο,  Αμμάν.  Ένας κόσμος και μια πόλη  ξεχωριστή  από τις υπόλοιπες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Η Hybah και ο  Μohammad κατά την περιδιάβαση μας στην πόλη τους, μας επιβεβαίωσαν τις αντιθέσεις του Αμμάν και μας ξενάγησαν και στις δυο πλευρές της πόλης. Από την ανατολική πλευρά να κυριαρχεί η εργατική τάξη με τα αντολίτικα καφενεία με τους ναργιλέδες, τα μικρά μαγαζιά με τις αραβικές φορεσιές, τα κομπολόγια, τις αραβικές τσαγιέρες, τα περίτεχνα βεδουίνικα ασημένια κοσμήματα, τα κρυστάλλινα μπουκάλια με τα αραβικά αρώματα, τις μικρές αγορές με τα φρούτα και λαχανικά, τα ζαχαροπλαστεία με τα τεράστια ταψιά με σιροπιαστό κιουνεφέ σιμιγδαλιού ή κανταϊφιού, τα καφενεία με τους αργιλέδες και τους μυρωδάτους καφέδες με κάρδαμο, να συνθέτουν το σκηνικό της Μέσης Ανατολής, ενώ από την δυτική πλευρά να κυκλοφορείς σας κοσμοπολίτης στις μεγάλες λεωφόρους  με τους ουρανοξύστες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα με τα μοντέρνα καφέ, clubs, cinema και εστιατόρια.  

2

Αξιοθέατα 

Ρωμαϊκό Θέατρο:  Πρώτη μας ξενάγηση ήταν το Ρωμαϊκό θέατρο σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας. Το θέατρο χτισμένο τον 2ο αιώνα στη βόρεια πλευρά ενός λόφου, χωρητικότητας 6.000 θέσεων, δεσπόζει σαν το πιο εντυπωσιακό απομεινάρι της αρχαίας Φιλαδέλφειας. Η θέα της πόλης από το πάνω διάζωμα  είναι μαγευτική. Το καλοκαίρι, ο χώρος φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.  

Επιβιβαστήκαμε στο μικρό μας λεωφορείο ενώ ο ήλιος έκαιγε και ανηφορίσαμε για το δεύτερο μας σταθμό που ήταν η Ακρόπολη.  Εκεί στην ακρόπολη μας περίμενε άλλος ξεναγός. 

Η συνέχεια για εμάς ήταν να καταλήξουμε σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο με ισπανική κουζίνα  σε μια αριστοκρατική περιοχή. Η πρόταση της συνοδού μας Hybah για να δοκιμάσουμε το δροσιστικό τους ποτό λεμονάδα με μέντα, αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή για τους διψασμένους.  Παρά τις προτροπές μας προς τον οδηγό και την συνοδό για να μας συνοδεύσουν στο γεύμα, απέβη μάταια λόγω Ραμαζανιού. 

Κατάκοποι πλέον καταλήξαμε στο ξενοδοχείο μας , το Grand Hayate, μέλος διεθνούς  αλυσίδας  ξενοδοχείων πολυτελείας, για λίγη ξεκούραση. Αργότερα η συνοδός μας Hybah και ο οδηγός μας Μohammad, μας περίμεναν για την ολοκλήρωση του προγράμματος της 1ης μέρας που ήταν  ένα δείπνο σε εστιατόριο με λιβανέζικη κουζίνα. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε ο περιορισμός του Ραμαζανιού και έτσι γευματήσαμε όλοι μαζί σε ένα πλουσιότατο με μεζέδες τραπέζι με διάφορες λαχταριστές  και νοστιμότατες λιχουδιές. Και φυσικά το αγαπημένο μας δροσιστικό ποτό , lemonade with mint. Η περιοχή ήταν στην δυτική αριστοκρατική πλευρά του Αμμάν. 

Παραδοσιακό Μουσείο:  Ακριβώς δίπλα από το θέατρο βρίσκεται το παραδοσιακό μουσείο. Ένα μικρό, αλλά σημαντικό μουσείο που ζωντανεύει τις παραδόσεις και τα έθιμα της Ιορδανίας μέσα από διάφορα εκθέματα, όπως παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, κεντήματα και κεραμικά, καθώς και μια εξαιρετική συλλογή μωσαϊκών του 6ου αιώνα από βυζαντινές εκκλησίες στη Jerash και τη Madaba. 

 Ακρόπολη: Η περιοχή της Ακρόπολης στέκεται στον ψηλότερο λόφο του Αμμάν και χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Παρά τις καταστροφές που υπέστη στο πέρασμα των αιώνων, υπάρχουν ακόμα εξαιρετικά ίχνη των διαφορετικών πολιτισμών που την κατοίκησαν. Μεταξύ αυτών, το εντυπωσιακό και τεράστιο παλάτι Umayyad (8ος αιώνας) και ο ρωμαϊκός Ναός του Ηρακλή. Η θέα από την ακρόπολη είναι όντως εντυπωσιακή,  αφού βλέπεις από εκεί ολόκληρη την πόλη.

1

2η μέρα

Ξυπνήσαμε πρωί-πρωί και μετά από ένα πλούσιο πρόγευμα ξεκινήσαμε με τις αποσκευές μας με προορισμό τον Ιορδάνη ποταμό και ξενάγηση στο σημείο που βαπτίσθηκε ο Ιησούς Χριστός από τον Ιωάννη το Πρόδρομο.  Στη συνέχεια θα καταλήγαμε στο χαμηλότερο σημείο της Γής, που είναι η νεκρά  θάλασσα . Στη διαδρομή μας περάσαμε από την έρημο και μετά από 2 ώρες περίπου διαδρομή φθάσαμε στην περιοχή όπου ονομάζεται Baptism area. 

 Baptism Αrea

Κατεβήκαμε και ακολουθήσαμε τον ξεναγό που μας περίμενε και μετά από μια μικρή πεζοπορία φθάσαμε στο σημείο όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός. Μαζί μας υπήρχαν και επισκέπτες από την Ασία. Το σημείο της βάπτισης, όπως είναι σήμερα δεν αποτελεί μέρος του Ιορδάνη ποταμού, λόγω επιχώσεων, απέχει όμως λίγα μέτρα απ’ αυτόν. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο της βάπτισης χτίστηκε με δωρεές ενός ιδρύματος ο Ι.Ν. του Αγίου  Ιωάννη. Το εντυπωσιακό σημείο του ναού είναι ότι οι τρούλοι του που είναι χρυσοί.  Σταθήκαμε λίγο στη μία του όχθη αγναντεύοντας την απέναντί μας που ανήκε στο Ισραήλ.  Ο ποταμός δηλαδή αποτελεί το φυσικό σύνορο που χωρίζει την Ιορδανία από το Ισραήλ.  Παρατηρήσαμε ότι στην απέναντι πλευρά υπήρχαν Ιερωμένοι που τελούσαν το μυστήριο της βάπτισης σε πιστούς. Οι βαπτισμένοι πλέον φορούσαν άσπρο σεντόνι σύμβολο αγνότητας και κάθαρσης. Υπήρχαν και οι άλλοι που έβαζαν μόνο τα πόδια τους μέσα στο ιερό ποταμό. Το ίδιο κάναμε και εμείς, με συγκίνηση και δέος. Η στάση μας εκεί πρωτόγνωρη εμπειρία, φάνηκε στα πρόσωπα μας. 

5

 Νεκρά θάλασσα

Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς το χαμηλότερο σημείο της Γης που είναι η Νεκρά Θάλασσα και βρίσκεται  στα 420 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της. Εκεί που η αλμύρα σε καίει… σε καυτηριάζει…και σε ανυψώνει στην επιφάνεια… Η διαδρομή μας ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, περνώντας μέσα από έρημο, αλλά και βραχώδεις περιοχές με πετρώματα που δημιουργήθηκαν μετά από εκρήξεις ηφαιστείου.  Όπως μας εξήγησαν ο οδηγός και η συνοδός μας η διαδρομή θέλει προσοχή γι’ αυτό και οι προειδοποιητικές πινακίδες για την κινούμενη άμμο. Οι τριγύρω γυμνές οροσειρές με διαφορετικά χρώματα του κόκκινου και του γκρίζου εκπληκτικής άγριας ομορφιάς σε καθηλώνουν στις μικρές στάσεις ανάσας κι ανάπαυλας. Ανάμεσα τους υπάρχουν μικρές οάσεις με λιγοστές καλλιέργειες χουρμάδων και κηπευτικών. Η συνοδός μας  συνεχίζοντας  την ξενάγηση της, πρόσθεσε ότι το μήκος της Νεκράς Θάλασσας είναι 70 χλμ αλλά το βάθος κάθε χρόνο μικραίνει κατά 80 πόντους, από την υπέραντληση του Ιορδάνη ποταμού που χύνεται σ’ αυτήν, αλλά και από την εκμετάλλευση των τεράστιων μονάδων αλυκών, με κίνδυνο να απειλείται η μελλοντική της ύπαρξη στα επόμενα πενήντα χρόνια. Πλησιάζοντας προς την περιοχή παρατηρήσαμε, ότι οι Ιορδανοί  αξιοποίησαν αναλόγως αυτό το δώρο που τους προίκισε η φύση, την νεκρά θάλασσα.  Αρκετά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα βρίσκονται στη τεράστια παραλιακή περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής  και έχουν πολλά φυσικά σημεία έχουν οριοθετηθεί σαν τουριστικά.

Φθάσαμε στο ξενοδοχείο μας Crown Plaza, το οποίο 7 χρόνια πριν το εγκαινίασε ο βασιλιάς Απτάλα. Μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα με πισίνες, ξεχωριστές πολυτελείς καμπάνες και ειδυλλιακά σημεία θέας με φόντο τη Νεκρά Θάλασσα και το Ισραήλ μας υποδεχόταν. Μετά το γεύμα μας,  κατεβήκαμε για μπάνιο και λασποθεραπεία στην οριοθετημένη  παραλία του ξενοδοχείου. Για όλους μας η αγωνία να μπούμε στο νερό ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αγνοώντας την επικίνδυνη για την ώρα ακτινοβολία του ήλιου κατεβήκαμε στη παραλία. Εκεί μας καλωσόρισε με χαμόγελο ο ναυαγοσώστης και μας υπέδειξε τα σημεία όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε τη λάσπη  και να κολυμπήσουμε. Μπήκαμε  στο νερό και αμέσως νιώσαμε ότι ήμασταν αντιμέτωποι με ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο,  την άνωση. Ήταν αδύνατο να βουλιάξεις, όσο κι αν προσπαθήσεις και έτσι παραδίδεσαι ξαπλώνοντας πάνω στα νερά της. Αν κλείσεις τα μάτια σου και χαλαρώσεις και είσαι από τους τυχερούς και δεν έχει κόσμο γύρω σου, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην μήτρα της μητέρας σου. Παράλειψη μας που δεν πήραμε μαζί μας  ένα πλαστικό μαξιλαράκι για το κεφάλι. Σίγουρα θα πέρναμε κι έναν ιαματικό υπνάκο. Τα θεραπευτικά νερά της και η λάσπη από το βυθό της κάνουν θαύματα τόσο στο δέρμα όσο και σε διάφορες παθήσεις. Η αλμύρα του νερού καυτηριάζει όλα τα ευαίσθητα σημεία και τις αμυχές του σώματος. Μετα από ½ ώρα περίπου παραμονής μας στο νερό, βγήκαμε για λασποθεραπεία. Από τους κουβάδες που υπήρχαν καλύψαμε όλα τα μέρη του σώματος μας και του κεφαλιού.  Είκοσι λεπτά ήταν αρκετά για 1η θεραπεία και μετά κάναμε ντους και πάλι μέσα στη θάλασσα. Αργά το απόγευμα προμηθευτήκαμε από κατάστημα του ξενοδοχείου προϊόντα της Νεκράς Θάλασσας και το βράδυ απολαύσαμε ένα πλούσιο δείπνο με αυτή την υπέροχη και μοναδική θέα.  Στο βάθος  στην απέναντι όχθη βλέπαμε τα φώτα της  Ιερουσαλήμ. Το μενού μας περιελάμβανε χούμους (πουρέ από ρεβίθια και ταχίνι), tabouleh, babaganoush (πολτός μελιτζάνας και ταχίνι), φαλάφελ µε µπαχαρικά, σαβαρµά από φέτες αρνίσιου κρέατος, κεφτεδάκια κιµπί και εξαιρετικά άσπρα τυριά. Εθνικό πιάτο τους είναι το Μansaf, αρνί με σάλτσα από αποξηραμένο γιαούρτι και ρύζι με ξηρούς καρπούς που περικλείεται μέσα σε δυο τεράστια φύλλα αραβικής πίτας, σερβιρισμένο σε ασημένιο δίσκο. Και για ποτό, τι άλλο από τη λεμονάδα με μέντα.

3

 3η μέρα  

Διαδρομή για την Πέτρα

Η διαδρομή μας για την ξακουστή αρχαιολογική περιοχή της Πέτρας πέρασε μέσα από την έρημο με ασυνήθιστες για εμάς βραχώδεις και ηφαιστιογενείς  εικόνες.  Λίγο πριν πλησιάσουμε στο προορισμό μας ζητήσαμε από τον οδηγό να κάνει στάση σε ένα χωράφι γεμάτο καμήλες. Ξαφνικά ένας βεδουίνος ξεπρόβαλε από την καλύβα του και μας έγνεψε καταφατικά να πλησιάσουμε τις καμήλες και να φωτογραφηθούμε μαζί τους, όχι όμως και με τον ίδιον. 

 Πέτρα

Ήταν καταμεσήμερο όταν φθάσαμε στον μικρό οικισμό που αναπτύχθηκε τριγύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας και ακολουθώντας την συνοδό μας, προχωρήσαμε μέσα στο εκδοτήριο εισιτηρίων αναμένοντας κι άλλο ξεναγό, ο οποίος φορώντας μια μαντίλα μας πλησίασε, μας συστήθηκε και μας προετοίμασε για την πεζοπόρα διαδρομή.  Εκεί διαπιστώσαμε ότι δεν θα μας χαλούσε αν και εμείς προμηθευόμασταν μια μαντίλα, θα μας προστάτευες από την δυνατή ακτινοβολία του ηλίου που έκαιγε κι αντανακλούσε ακόμα και στις πέτρες.  Η Πέτρα, ένα από τα σύγχρονα 7 θαύματα του κόσμου έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η διαδρομή ανεπανάληπτη και η περιήγηση στην αρχαία Πέτρα είναι μια εμπειρία που θα την κουβαλάμε για πάντα μέσα μας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που πρέπει να κάνει στη ζωή του ένας ταξιδιώτης. Κατεβαίνοντας το φαράγγι από μια οροσειρά μαλακού ψαμμίτη, εκεί που ο ουρανός στενεύει κι αγγίζει απαλά τη γη, η φύση αποσύρει τη χρωματική παλέτα της, παραδομένη στην απόλυτη κυριαρχία του κόκκινου. Είναι σαν να πρωταγωνιστείς κι εσύ στην κινηματογραφική ταινία Indiana Jones.

Σ’ αυτήν την αρχαία πόλη που μετρά πάνω από 2.300 χρόνια μεγαλούργησαν οι Ναβαταίοι, από τον 3ο αιώνα π.Χ. με τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό τους. Γνώστες της τεχνολογίας του νερού, εξόπλισαν την πόλη τους με υπόγειες σήραγγες και θαλάμους νερού, έτσι ώστε να είναι αυτάρκεις μπροστά στην άνυδρη γη. Οι φόροι που εισέπρατταν για τη διέλευση του εμπορίου και τη διακίνηση του μύρου, λιβανιού και χρυσού, από το στενό πέρασμα, τους έκανε πολύ ισχυρούς μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ. που τους κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Χάρη σ’ αυτήν τη δύναμη τους, σήμερα θαυμάζουμε τα αρχιτεκτονικά τους μνημεία με έντονα τα σημάδια από τον ελληνιστικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, όπως το θησαυροφυλάκιο, ή αλλιώς Ελ Χαζνέ με πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι El Deir σκαρφαλωμένο ψηλά, το θέατρο χωρητικότητας 3.000 ατόμων, τα λουτρά, τις κατοικίες,   βράχους ψάρια/ελέφαντες, λαξευμένους πάνω σε πέτρες, τις μορφές  των βεδουίνων  με τις καμήλες τους και τους βασιλικούς τάφους.  ‘Ολα λαξευμένα στον κατακόκκινο ψαμμίτη.

Οι Βεδουίνοι κατοικούσαν στους τάφους και τους ναούς της Πέτρας μέχρι το 1981, όταν το κράτος τους μετεγκαταστάθηκε σε ένα καινούργιο χωριό λίγο έξω από την αρχαία πόλη. Σήμερα είναι οι μόνοι που επιτρέπεται να απασχολούνται με τον τουρισμό της Πέτρας, μεταφέροντας με καμήλες, γαϊδουράκια  και άμαξες, τις λεγόμενες και ως «μαζεράτι», τους τουρίστες στα δύσβατα μονοπάτια της ή πουλώντας παραδοσιακά έργα λαϊκής τέχνης και κοσμήματα στα μικρά μαγαζάκια κάτω από τους κόκκινους βράχους, πολλά από αυτά φτιαγμένα από τους ίδιους. Στην πορεία μας ο ξεναγός μας μίλησε για την  ιστορία του έρωτα μεταξύ μίας Νεοζηλανδής και ενός Βεδουίνου πριν από αρκετά χρόνια.   Αφού, η νεαρή τότε Νεοζηλανδή παντρεύτηκε τον Βεδουίνο, έζησε μαζί του σε σπηλιά μέχρι τον θάνατό του, που επέστρεψε στην χώρα της.  Ωστόσο, η αγάπη της για την περιοχή την έκανε να γυρίσει πίσω το 2011. Μέχρι σήμερα ζει εκεί.  Δραστηριοποιείται στην περιοχή πωλώντας βιβλία, μεταξύ των οποίων και την δική της ιστορία, όπως και χειροποίητα κοσμήματα… «Έτσι τελειώνουν οι μεγάλοι έρωτες επιστρέφοντας, αναμένοντας και υπομένοντας…» Συνολική διαδρομή δύο ωρών μέχρι να φθάσουμε για γεύμα  στο καφέ- αναψυκτήριο.

 Το «Θησαυροφυλάκιο» αποτελεί ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία, με πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, που αποτελούσε τάφο Βασιλιά.  Δέχτηκε κατά καιρούς βανδαλισμούς, καθώς πίστευαν κάποιοι, ότι μέσα σ’ αυτό υπήρχε κρυμμένος θησαυρός, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να ισχύει. Το Θησαυροφυλάκιο είναι ένα τεράστιο αρχιτεκτόνημα λαξευμένο στον βράχο, που αποτελεί τον τάφο ενός Ναββαταίου βασιλιά, ίσως του  Αρέτα Γ’, που εθεωρείτο φιλέλληνας.

Η επιστροφή φάνταζε ως εφιάλτης, ο δρόμος ανηφορικός σχετικά, ο δυνατός ήλιος και η απόσταση μας φάνηκε μεγάλη.  Με πολλά διαλλείματα όμως καταφέραμε έστω και δύσκολα να φθάσουμε στο ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο. Το βραδινό πρόγραμμά μας περιελάμβανε μαγειρική και δείπνο. Μια εύθυμη συνάμα και χρήσιμη νότα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, να μυηθούμε στα γαστρονομικά μυστικά της Ιορδανικής κουζίνας,  φτιάχνοντας  οι ίδιοι το φαγητό μας, ακολουθώντας βέβαια τις οδηγίες Ιορδανών σέφ.

4

4η  μέρα – Η επιστροφή

Την επόμενη μέρα που ήταν και η τελευταία μας, την περάσαμε στην Πέτρα.  Πρωί-πρωί ξεκινήσαμε για το δρόμο της επιστροφής διάρκειας περίπου 3 ½ ωρών με το λεωφορείο. Κατά τη διαδρομή  κάναμε μία στάση για να δούμε το ιερό βράχο όπου ο Μωυσής ράβδισε και πετάχτηκε νερό πόσιμο και ξεδίψασε ο λαός του. 

Το μεσημέρι φθάσαμε στο Αμμάν. Επισκεφθήκαμε το μουσείο της πόλης, κάναμε τα τελευταία ψώνια στα παραδοσιακά παζάρια και αναχωρήσαμε αργά το απόγευμα  για το αεροδρόμιο για να  επιβιβαστούμε και πάλι σε αεροσκάφος της Ryanair για την επιστροφή μας στη Πάφο γεμάτοι άριστες εντυπώσεις, τόσο για τις διευθετήσεις του ταξιδιού μας, όσο και από την φιλοξενία των Ιορδανών φίλων μας πλέον. 

Λίγα Λόγια στο Ράδιο Πάφος Παγκύπρια

Της  Hybah Al Tayyem, Operations Officer  του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού

«Ο Ιορδανικός Οργανισμός Τουρισμού έχει σαν κύρια αποστολή του την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Θέλουμε να ανοίξουμε νέους, τουριστικούς προορισμούς και συνεργασίες. Αυτή τη περίοδο εγκαινιάζουμε  την συνεργασία μας με την Κύπρο και με αφορμή τα νέα δρομολόγια της Ryanair από Πάφο προς Αμμάν και επιστροφή, προσδοκούμε ότι οι Κύπριοι γείτονες θα μας επισκεφθούν για να  γνωρίσουν την ιστορία μας και τις ομορφιές του τόπου μας». Η Hybah  κεντρίζοντας το συναίσθημα μας, μου ανέφερε, ότι ο κύπριος επισκέπτης έχει πολλούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς λόγους για να επισκεφθεί την Ιορδανία. Εδώ θα  δείτε πολλά της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, όπως την περιοχή, όπου ο Μωησής  με την εντολή του κυρίου  κτυπώντας το ραβδί του στο βράχο έβγαλε νερό,  για να πιει ο λαός του και να ξεδιψάσει. Η συνομιλία μας με την Hybah επικεντρώθηκε όμως για την πασίγνωστη παγκοσμίως Πέτρα. Με καμάρι μας είπε ότι όποιος αντικρύσει το «Θησαυροφυλάκιο» δεν το ξεχνά ποτέ! Εκτός από τις ημερήσιες επισκέψεις στη Πέτρα, ο τουρίστας  έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την Πέτρα  by night  3 φορές την εβδομάδα. Δημιουργούμε  στη περιοχή του θησαυροφυλακιου μια βραδιά μαγική με κεριά και παραδοσιακή μουσική, κερνώντας τσάι και εδέσματα τους επισκέπτες.  «Για να φθάσει κάποιος από το  Αμμάν στην Πέτρα χρειάζεται 3 ½ ώρες περίπου και καλύτερα είναι να ενοικιάσει κάποιος αυτοκίνητο  παρά να πάρει λεωφορείο.  Στην πρωτεύουσα ξεχωρίζει  το ρωμαϊκό θέατρο και η Ακρόπολη, ενώ στα  βόρεια της χώρας  ο επισκέπτης μπορεί να δει βυζαντινά και ισλαμικά κάστρα. Όμως είναι ιδιαίτερα μαγική η χώρα μου με πολλούς πολλούς και ποικίλους βιότοπους και ερήμους. Υπάρχουν και προστατευόμενα ζώα. Στην ανατολική μας πλευρά οι κύπριοι γείτονες μας   μπορούν να κάνουν  και σαφάρι για 3 ώρες . Στην παρθένα φύση μας μπορείτε,  μας είπε να κάνετε  και meditation».  Το πιο όμορφο σημείο της Ιορδανίας σύμφωνα με την Hybah  είναι η Νεκρά Θάλασσα, που είναι και το χαμηλότερο στη γη.  «Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τις θεραπείες του, είτε αντιμετωπίζει είτε δεν αντιμετωπίζει κάποια δερματικά θέματα. Εναπόκεινται στον ίδιο πόσες μέρες θα μείνει στα άνετα ξενοδοχεία της περιοχής. Αν θέλει  κάποιος απλώς να δεις την περιοχή μας τότε 2 μέρες είναι αρκετές. Αν όμως θέλετε να κάνετε κάποια θεραπεία  τότε 3-4 μέρες θα σας ωφελήσουν αρκετά. Στη Νεκρά Θάλασσα έχετε τη δυνατότητα  να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα  τα φυσικά υλικά της λάσπης και του αλατιού. Η περιοχή είναι ανοικτή για τουρισμό όλο το χρόνο όμως η πιο μεγάλη τουριστική κίνηση παρατηρείται την Άνοιξη και τους μήνες Ίουλιο,  Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα αυθεντικά προϊόντα της Νεκράς Θάλασσας». Στη προσπάθεια της να μου τονίσει τις ομοιότητες  των δύο χωρών, η Hybah  απευθυνόμενη στους ακροατές του Ράδιο Πάφος Παγκύπρια, είπε ότι η  Ιορδανία έχει πολλές ομοιότητες με την Κύπρο σε ήθη, έθιμα και συνήθειες, κοινές λέξεις,  και εδέσματα. Και το κυριότερο έχουμε την επιθυμία να αλληλογνωριστούμε. «Περιμένουμε τους κύπριους φίλους μας να μας επισκεφθούν και να δοκιμάσουν το  χοτ μασιατ (βεδουϊνικό φαγητό). Να δεχτούν και να πάρουν την φιλοξενία μας». Καταλήγοντας η Hybah  και σκιαγραφώντας  την χώρα της, ως επίλογο για τους ακροατές  του Ράδιο Πάφος Παγκύπρια,  μας είπε ότι «η  Ιορδανία  είναι μια χώρα εντυπωσιακών αντιθέσεων, η πιο ανοιχτή χώρα της Μέσης Ανατολής, ένα μοναδικό μωσαϊκό ανθρώπων, πολιτισμών και εικόνων που όταν την επισκεφτεί κανείς θα την κουβαλά στη συνέχεια για πάντα μέσα του. Εδώ δεν θα νιώσετε ποτέ ξένοι και ανασφαλείς, αφού οι κάτοικοι της είναι εξαιρετικά φιλικοί και φιλόξενοι, πρόθυμοι να σας κάνουν να νιώσετε το σπίτι τους, σαν δεύτερο σπίτι σας».

 Συνάντηση με τον Mahmoud Freihat, Διευθυντή Μάρκετινγκ του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού

Πριν οδεύσουμε για το αεροδρόμιο ο Ιορδανικός Οργανισμός Τουρισμού μας δεξιώθηκε σε ένα πολύ εστιατόριο με θέα την ακρόπολη.Εκεί μας υποδέχθηκε ο Mahmoud Freihat, διευθυντής μάρκετινγκ του Συμβουλίου . Ο κ. Mahmoud Freihat μας δήλωσε στη σύντομη συνομιλία που είχαμε,  ότι νέοι  ορίζοντες συνεργασίας της Πάφου με το Αμμάν  διαφαίνονται μετά την έναρξη των πτήσεων Πάφος – Αμμάν εξαιτίας του χαμηλού κόστους του ιρλανδικού αεροπορικού κολοσσού της Ryanair, η οποία επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις φορέων των δύο πόλεων με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή μάρκετινγκ του Συμβουλίου Mahmoud Freihat,  η  Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου  (ΕΤΑΠ)  σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τουρισμού της Ιορδανίας εργάζονται από κοινού  για την ανάπτυξη του τουρισμού, του εμπορίου, αλλά και του τομέα των επενδύσεων μεταξύ Πάφου και Αμμάν. Ως εκ τούτου  οι δυο τουριστικοί φορείς έχουν συμφωνήσει σε ένα είδος ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και υπηρεσιών, ενώ το σχέδιο που έχει καταρτιστεί αφορά στην ανταλλαγή επισκεπτών, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας των πτήσεων. Τα ανταγωνιστικά ναύλα που προσφέρονται από την Ryanair πρόσθεσε ο κ.  Freihat δίνουν την ευκαιρία στους Κύπριους να γνωρίσουν   την γειτονική μας χώρα και να ζήσουν  μια ξεχωριστή  μοναδική εμπειρία από την επίσκεψη τους στην σύγχρονη αλλά και την παλιά πόλη του Αμμάν Ήδη, όπως ανέφερε, αντιπροσωπεία τουριστικών φορέων του Αμμάν, με επικεφαλής τον ίδιο, έχει επισκεφτεί την Πάφο, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, ενώ με την πρώτη πτήση προς την ιορδανική πρωτεύουσα ταξίδεψαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ, εκπρόσωποι της ΕΤΑΠ, ο δήμαρχος Πάφου και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τοπικές αρχές στο δήμο του Αμμάν, με τουριστικούς πράκτορες και φορείς της Ιορδανίας. Δεσμεύτηκε πως οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις θα συνεχιστούν. Αναμένομεν…

Για την ευγενική πρόσκληση και την πραγματοποίηση του ταξιδιού ευχαριστούμε την αεροπορική εταρεία  Ryanair την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου ( ΕΤΑΠ)  και τον Οργανισμό Τουρισμού της Ιορδανίας. 

6