Pafos Net

O Henry Jiang που έγινε Αλέξανδρος και δωρίζει χιλιάδες μάσκες, αποκαλύπτεται στο PafosNet

title image

Μπήκε στη ζωή όλων των παφιτών την περίοδο αυτή της πανδημίας, λόγω των συνεχών και μεγάλης αξίας δωρεών ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού σε ιδρύματα και φορείς της Πάφου. Πριν τον κορωνοιό ωστόσο, ήταν καλά γνωστός σε επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, αφού η έλευση του στην Πάφο από την Κίνα πριν μερικά χρόνια δεν αποτέλεσε μια ακόμη έλευση για καθαρά οικονομικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Ο εν λόγω κινέζος, έγινε από την πρώτη στιγμή της έλευσης του στην Κύπρο ένας από εμάς, εντασσόμενος στην τοπική κοινωνία της Πάφου, δείχνοντας ένα φιλάνθρωπο πρόσωπο και κυρίως αποκτώντας την Κυπριακή υπηκοότητα και βαπτιζόμενος Χριστιανός Ορθόδοξος.

Η ενέργεια του αυτή ήταν και η αφορμή να τον μάθουν όλοι οι παφίτες και όχι μόνο όσοι είχαν επαγγελματικές δοσοληψίες μαζί του. Ήταν το Νοέμβριο του 2019, όταν σε ένα εκκλησάκι που λειτουργεί ως βαπτιστήριο ενηλίκων και το οποίο πολλοί στην Πάφο δεν γνωρίζουν καν. αυτό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Κάτω Περβολιών, ένας Κινέζος και η μικρή του κορούλα βαπτίστηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο Henry Jiang και η θυγατέρα του, Miu-Miu, έλαβαν την Θεία Χάρη, λαμβάνοντας και τα νέα τους ονόματα: Αλέξανδρος και Αλεξάνδρα. Νονός για τον πρώτo η γνωστή δικηγόρος της Πάφου, Πηνελόπη Αθηνοδώρου-Μάντη και για την μικρή ο επιχειρηματίας Μελάνθης Μελανθίου.

Στο μικρό εκκλησάκι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, δεκάδες συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του κ. Jiang προσήλθαν για την αλλιώτικη αυτή τελετή, με εμφανή την συγκίνηση και τον θαυμασμό για το ορθόδοξο τελετουργικό. Ιδιαίτερα απόλαυσε την τελετή η μικρή Αλεξάνδρα, όπως και η λίγο μεγαλύτερη φίλη της, η οποία κρατούσε αναμμένη την λαμπάδα σε όλη τη διάρκεια της τελετής βάπτισης.

Και οι Κύπριοι καλεσμένοι των Κινέζων συμπατριωτών μας, πλέον, ήταν όμως ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την ειδική διαρρύθμιση εντός του ναού που επιτρέπει την βάπτιση ενηλίκων και την υποβοήθηση του ιερέα να ανεβοκατεβαίνει με ειδικό μηχανισμό στο ύψος του ύδατος, όπως απαιτεί ανά περίσταση το τελετουργικό.

Ολοκληρώνοντας το μυστήριο της βάπτισης, ο Αλέξανδρος, πλέον, καθώς και η μικρή του κόρη, δεν έκρυβαν τη χαρά και τη συγκίνηση τους. Μια χαρά που αποτυπώθηκε και στη δεξίωση που ακολούθησε, με τον εκ Κίνας ορμώμενο επιχειρηματία να μην σταματά να πρωτοστατεί στο γλέντι, συμπεριφερόμενος ως… βέρος Κύπριος.

alexandros2

Ο Αλέξανδρος Henry Jiang μίλησε αποκλειστικά στο PafosNet για την εδώ ζωή του με την μικρή κορούλα του, τονίζοντας εξ αρχής ότι η απόφαση του για να έρθει στην Κύπρο από την αχανή πατρίδα του, αποτελεί ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανε στη ζωή του.

Στην ερώτηση μας πώς έτυχε να επιλέξει την Πάφο για να εγκατασταθεί μονίμως, ερχόμενοι από την μακρινή Κίνα, ο Αλέξανδρος απαντά αμέσως:

« Η Πάφος είναι η πιο κατάλληλη πόλη για να ζήσει κανείς. Αυτό επισημοποιείται και από πολλές μελέτες και έρευνες τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών για την ποιότητα ζωής. Αν και δεν είναι μεγαλούπολη, η Πάφος διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, ενώ λόγω τοποθεσίας συνδέει άψογα τον δυτικό με τον ανατολικό πολιτισμό και κουλτούρα. Είναι βεβαίως και ένας φημισμένος τουριστικός προορισμός.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εντυπωσιάστηκα και επέλεξα την Πάφο ως τον νέο χώρο διαμονής μου όταν επισκέφθηκα την πόλη το 2012. Συν τοις άλλοις, διαπίστωσα ότι η ζωή εδώ ήταν ότι έπρεπε και για τους ηλικιωμένους γονείς μου.

Ήθελα επίσης να βρω ένα τόπο όπου η μικρή μου κόρη να μπορέσει να αρχίσει τη ζωή της με ποιότητα και η Πάφος είδα αμέσως ότι μου προσέφερε αυτό: Καθαρή ατμόσφαιρα, γαλάζιες θάλασσες, σε μεγάλο βαθμό παρθένα φύση,

Αυτό ήταν. Ερωτεύθηκα αμέσως την Πάφο και έμεινα».                                            

alexandros1

Όσον αφορά στον επαγγελματικό του τομέα, τα πράγματα ήταν λιγότερο ειδυλλιακά για τον Αλέξανδρο Henry. Ως επαγγελματίας επενδυτής, έφθασε για πρώτη φορά στην Κύπρο σε μια περίοδο όπου το κραχ της οικονομίας και η κατάρρευση όλων των τομέων της δραστηριότητας ήταν προ των πυλών. Τονίζει όμως ότι δεν έχασε ούτε στιγμή την εμπιστοσύνη του προς αυτή την μικρή χώρα.

« Είδα τις δυσκολίες της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κρίσης των τραπεζών το 2012-13», αναφέρει, « όταν και πολλοί ξένοι επενδυτές παρέμεναν στο παρασκήνιο, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είχα όμως απόλυτη αυτοπεποίθηση για τα πράγματα στην Κύπρο και το 2013, μαζί με αρκετούς άλλους κινέζους επενδυτές, επισκεφθήκαμε πάνω από 10 φορές την Κύπρο ψάχνοντας κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες, αφού ήμουν βέβαιος ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έβγαζε την χώρα από την κρίση πολύ γρήγορα.

Όταν όλοι οι ξένοι επενδυτές σκόπευαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο τότε, εμείς είμαστε αρκετά γενναίοι για να μπούμε στην αγορά όταν η Κύπρος βρισκόταν στον πάτο. Ενώ όταν η αγορά είναι στα πάνω της και όλοι βιάζονται να μπούνε μέσα, πρέπει να είσαι προσεκτικός, αυτή είναι η φιλοσοφία μου στο επιχειρείν».

Ο κύπριος, πλέον, Αλέξανδρος, τονίζει ότι και μέσα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας είναι πεπεισμένος ότι τα πράγματα με τη συνδρομή των κυβερνήσεων όλων των κρατών θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

«Σε αντίθεση με το 2013, η κρίση είναι σήμερα παγκόσμια, όχι υπόθεση μιας ή δύο χωρών», τόνισε. « Είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η βελτίωση της οικονομίας».

Ζώντας στην Κύπρο για επτά και πλέον χρόνια, τονίζει, είμαι πια βέβαιος ότι είναι ο τόπος στον οποίο θα ζήσω χαρούμενος για όλη μου τη ζωή. Ως νέο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, η Κύπρος επισημαίνει έχει όλες τις προυποθέσεις να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για επενδυτές χάρη στα πλεονεκτήματα της και τις ευκαιρίες που προσφέρει σε αυτούς.

alexandros3

Ερωτηθείς πώς βιώνει την συνύπαρξη του με τους ντόπιους σε μια μικρή πόλη, ο Αλέξανδρος παρατηρεί αμέσως ότι ο κόσμος στην Πάφο είναι «εξαιρετικά απλός». Τους αρέσει να επικοινωνούν, είναι φιλικοί, γενναιόδωροι, δεν θα σε εξαπατήσουν όταν σε συμπαθήσουν και είναι πολύ δεκτικοί με τους ξένους επισκέπτες, τονίζει.

« Η κόρη μου μεγαλώνει εδώ και μου αρέσει να την βλέπω να τρέχει και να παίζει στη θάλασσα, σε πλατείες και στη γειτονιά χωρίς φόβο», παρατηρεί. « Ξέρει ονομαστικά όλους τους κατοίκους στη γειτονιά που μένουμε, όπως την ξέρουν και αυτοί, ενώ της αρέσει πολύ να χρησιμοποιεί το λεωφορείο για να πηγαίνει στο σχολείο, κάνοντας παρέα με τους άλλους μαθητές σε αυτό και έχοντας γνωριστεί και με τον οδηγό του λεωφορείου.

Λατρεύω την συμπεριφορά του κόσμου σε σχέση και με τους γονείς μου. Έχει τύχει πολλές φορές όταν η μητέρα μου επιστρέφει από την υπεραγορά με τα ψώνια να προθυμοποιούνται άγνωστοι μας άνθρωποι να την βοηθήσουν αν θέλει, ενώ ο πατέρας μου έχει εκπλαγεί με την ευγένεια των ανθρώπων στο δρόμο όταν τον βλέπουν να οδηγεί το τρίτροχο κινούμενο με μπαταρία μεταφορικό του μέσο».

Ο Αλέξανδρος επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η μικρή Αλεξάνδρα φοιτά σε ελληνικό δημόσιο σχολείο, τονίζοντας ότι οι καλές σχέσεις των Κυπρίων με τους ξένους κατοίκους αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού τους, ενώ επισημαίνει ιδιαίτερα την σημασία που ο ίδιος αποδίδει στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από την κόρη του.

«Ελληνική και Κινεζική, είναι άλλωστε οι πλέον δύσκολες γλώσσες του κόσμου», παρατηρεί χαμογελώντας. «Η κόρη μου μιλά ήδη ξένες γλώσσες, μαθαίνοντας και την ελληνική θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την ζωή της στη συνέχεια».

alexandros4

Η εδώ παρουσία του Αλέξανδρου έγινε ιδιαίτερα αισθητή το τελευταίο εξάμηνο, ακόμη και σε όσους δεν τον γνώριζαν, δεν ήξεραν την ιστορία του ή τον θεωρούσαν απλώς ως άλλο ένα από τους εκατοντάδες Κινέζους που έφθασαν στην Πάφο για μπίζνες.

Μεσούσης της πρωτοφανούς κατάστασης που βίωνε η Κύπρος με τον κορωνοιό, ο Αλέξανδρος κατάφερε με δικά του έξοδα και χάρη στις διασυνδέσεις του στην Κίνα, να προμηθεύσει φορείς, τμήματα, οργανισμούς και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Πάφου με χιλιάδες προστατευτικές μάσκες, αλλά και άλλο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό.

Το Νοσοκομείο Πάφου, ο Δήμος Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση, το Γραφείο Εργασίας, η Σχολική Εφορεία, κόμματα και άλλοι κοινωνικοί φορείς, παραλάμβαναν ο ένας μετά τον άλλο μεγάλο αριθμό προστατευτικών μασκών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του προσωπικού τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτήν του Νοσοκομείου, οι δωρεές ήταν επαναληπτικές και αφορούσαν επιπλέον σε εξειδικευμένα είδη, όπως τα ειδικά υποδήματα για τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας που δώρισε στο προσωπικό.

Οι δωρεές του Κινέζου «συμπατριώτη» μας, έγιναν δεκτές με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση στην Πάφο. Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, συγχάρηκε θερμά τον κ. Henry Jiang για την ευγενική αυτή πρωτοβουλία του η οποία, όπως είπε, αντανακλά τα αισθήματα της εκτίμησης και της αλληλεγγύης του προς την Πάφο και τους κατοίκους της.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του στον «Φ» όταν ερωτήθηκε για την εκστρατεία αυτή που διεκπεραίωσε μόνος του, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του για την ευκαιρία που του δόθηκε να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο της Πάφου.

«Το είπα και πριν την πανδημία», ανέφερε, «, το επαναλαμβάνω και τώρα: Νοιώθω πλέον την Πάφο ως το σπίτι μου, τον τόπο που θέλω να ζω εγώ και η κόρη μου. Και θέλω να συνεισφέρω για την υπέρβαση των σημερινών δυσκολιών.

Προσέφερα μέχρι τώρα συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες μάσκες επειδή έχοντας την εμπειρία της Κίνας ξέρω πόσο σημαντικές είναι για να παραμείνουμε υγιείς. Τώρα, ζω στην Πάφο. Και αν οι παφίτες είναι υγιείς, τότε θα είναι και η οικογένεια μου.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς, σε ειδικούς και μη. Και όταν εμείς παραμένουμε στα σπίτια μας, κάποιοι άλλοι άνθρωποι δούλευαν σαν πραγματικοί ήρωες για την κοινωνία. Αυτούς τους ήρωες θέλησα να βοηθήσω».

Έχω πει ότι ήρθα στην Κύπρο να απολαύσω την ζωή, καταλήγει ο Αλέξανδρος. Για να απολαύσεις όμως μια θαυμάσια ζωή, πρέπει να προσφέρεις ώστε να νοιώσεις χαρούμενος εσύ ο ίδιος.

alexandros5