Pafos Net

Νομοσχέδιο- αφανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

title image

Μέσα από τις 150 σελίδες του Νομοσχεδίου, εκείνο που τελικά επιτυγχάνεται είναι η απορρύθμιση ή και κατάργηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Αυτό τονίζει με συνέντευξη του στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Γεροσκήπου, Χρίστος Παλιός, που υποστηρίζει πως ότι δύσκολα κερδήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάποιοι θέλουν να το διαγράψουν.

« Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του στις 2 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση γίνεται εδώ και δέκα περίπου χρόνια», επεσήμανε ο κ. Παλιός. « Αν αυτό το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα διαλόγου δέκα χρόνων, τότε δεν πρέπει να απορεί κανείς για το πώς φτάσαμε ως εδώ ως Κύπρος. Πέραν του γεγονότος ότι δεν μάθαμε ποτέ μέσα από ένα δομημένο διάλογο να φτάνουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη λύση, δυστυχώς, αυτός ο τόπος πάσχει και από πολιτική και διοικητική αμετροέπεια.

Χωρίς περίσκεψη, φτάνουμε πολύ συχνά στο άλλο άκρο, απλά γιατί είναι η πιο εύκολη λύση και η πιο λανθασμένη, όπως αποδεικνύεται, στο τέλος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι βεβιασμένες και βίαιες αλλαγές και εφαρμογές όχι μόνο δεν θα επιφέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα, αλλά και θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών».

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στη Γεροσκήπου επισημαίνει ότι όταν το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε την απόφαση για τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των Επαρχιακών Συμβουλίων, είχε ανακοινωθεί ότι κύριος στόχος του σχεδίου είναι η συγκέντρωση κάποιων εξουσιών των Δήμων και της Κεντρικής Διοίκησης σε αυτό, έτσι ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Τότε, παρατηρεί,  γινόταν λόγος για τις υπηρεσίες σκυβάλων, αποχέτευσης και υδατοπρομήθειας, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις αναπτύξεις υπερτοπικής σημασίας. « Η Ένωση Δήμων συμφώνησε, έστω με επιφυλάξεις, με αυτές τις προθέσεις, αλλά στο τέλος «έπεσε από τα σύννεφα», αφού, με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι Δήμοι θα έχουν λιγότερες εξουσίες και αρμοδιότητες ακόμα και από τα Συμβούλια Βελτιώσεως, τα οποία τουλάχιστον είχαν στην κατοχή τους ακίνητη ιδιοκτησία και έσοδα από τέλη που εισέπρατταν», υποστηρίζει. « Οι νέοι Δήμοι θα υποβάλλουν απλά εισηγήσεις και προτάσεις στο Επαρχιακό Συμβούλιο, θα συντηρούν και θα λειτουργούν κοιμητήρια, θα ονομάζουν και θα τοποθετούν πινακίδες οδών, θα κατασκευάζουν πινακίδες για την έκθεση πανό και θα ενεργούν ως σχολικές εφορείες. Ο δε Δήμαρχος θα ενεργεί ως Λειτουργός Γάμου και θα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των εγγράφων και της σφραγίδας του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι άλλες αρμοδιότητες του Δημάρχου που αναγράφονται στο νομοσχέδιο, δεν υφίστανται επί της ουσίας, αφού συγκρούονται με τις υπερεξουσίες του Προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο, δεν θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι στα Επαρχιακά Συμβούλια, αλλά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, περίπου το ¼ των υφιστάμενων Δημάρχων, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι δυνατότητες επιρροής τους στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τους Δήμους τους.

Κατά τ’ άλλα, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση «διατηρούνται οι Δήμοι και οι Κοινότητες ως πρωτοβάθμιοι οργανισμοί χωρίς να χάνουν την αυτοτέλειά τους». Το γεγονός ότι δεν θα έχουν ουσιαστικά εξουσίες και αρμοδιότητες είναι μια απλή λεπτομέρεια».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρει ο Χρίστος Παλιός, πάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, όταν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Επισημαίνει ακόμη ότι οι πρώτοι που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» από τυχόν εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

dimarheio-yeroskipou

Μέσα από τη γραπτές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τις διαφωνίες των κομμάτων και της Ένωσης Δήμων, δίνεται η εντύπωση ότι αποκλειστικός στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να ευημερήσουν τα νούμερα και τα ποσοστά, αναφέρει ο κ. Παλιός.

«Προφανώς, όμως, δεν έχει γίνει τεχνοοικονομική μελέτη που να αποδεικνύει τις εξοικονομήσεις των 50 εκατομμθρίων ή 20% ετησίως, αφού αν υπήρχε θα έπρεπε να δοθεί, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο, σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τονίζει. « Επίσης, καμία αναφορά δεν γίνεται για το τεράστιο κόστος εφαρμογής της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να επωμιστούν ως «προίκα» τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα.

Πρόκειται για  ένα νεοπλασματικό τερατούργημα, ένα υδροκέφαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό που, εκ της φύσεώς του, θα είναι απρόσωπος και δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών. Όπως, επίσης, ανακοινώθηκε, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του προσωπικού, είτε μέσα από σχέδια εθελούσιας εξόδου, είτε μέσα από τη μεταφορά εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για κάλυψη των αναγκών. Το γεγονός, όμως, είναι ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το 2016 κατά 4500 άτομα και ότι περισσεύουν μερικές εκατοντάδες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πώς θα μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία και υπάλληλοι των «αείμνηστων» και «αξιομακάριστων» Δήμων;».

dimotiko megaro pafoujpg

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναφέρει ο κ. Παλιός,  δεν ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Θα πρέπει να επιλεγεί, υποστηρίζει, ένας «άλλος δρόμος» για να αυξήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να πετύχουμε τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Μερικές από τις προτάσεις που υπέβαλα για το δια ταύτα», τονίζει, «είναι η ακόλουθες:

«Γενναία» παραχώρηση αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Σύσταση Επαρχιακών Συμβουλίων και μεταφορά σε αυτών πολύ συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, όπως υπηρεσίες σκυβάλων, αποχέτευσης και υδατοπρομήθειας, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Περαιτέρω ενθάρρυνση και ενίσχυση της διαδημοτικής και διακοινοτικής συνεργασίας.

Δημιουργία Κοινής Αρχής Αναθέσεων και Προμηθειών.

Απλούστευση των λειτουργιών των Δήμων που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, την οικονομική διαχείριση, την παραγωγή τεχνικών έργων κ.λπ.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων για την επίτευξη ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Βελτίωση της ικανότητας αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων από τις τοπικές αρχές.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών εσόδων.

Εισαγωγή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των τοπικών αρχών.

Αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και αρχών διοίκησης, καθώς και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες ανάπτυξης και διοίκησης.

Υποχρεωτική παρακολούθηση σειράς μαθημάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και επιτυχία σε σχετικές εξετάσεις για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν εκλογή σε Συμβούλιο Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.