Pafos Net

Νίκος Κόνικκος: Αναβάθμιση μέσω εξειδίκευσης υπηρεσιών.

Με την οικονομική κατάσταση του κράτους, αλλά και του Δήμου Πάφου να αποκλείει κάθε υπόνοια για εκτέλεση σημαντικών έργων ανάπτυξης ή υποδομής στο ορατό μέλλον, η πολιτική των ανθρώπων της Πάφου μεταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για να εναρμονισθεί στις νέες αυτές συνθήκες.

Σε αυτά τα πλαίσια, Δήμος Πάφου, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας προωθούν την διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί η εικόνα και το προσφερόμενο προιόν της πόλης και επαρχίας ακόμη πιο ελκυστικό, χωρίς την ίδια ώρα να «κολλά» στην οικονομική αδυναμία μεγάλων επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας αυτής αντίληψης που προωθείται τους τελευταίους μήνες είναι η επιχειρούμενη αλλαγή στο εμπορικό κέντρο μέσω της αλλαγής χρήσης δημοσίων χώρων και επιχειρήσεων. Με δεδομένη την αναβολή στην ολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου λόγω κρίσης, ο Δήμος Πάφου προσπαθεί δειλα-δειλά, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες, να προωθήσει σταδιακά κάποιες αλλαγές που να φέρουν κόσμο στο «παζάρι», μετατρέποντας το εμπορικό κέντρο σε περιοχή γενικότερων δρώμενων και όχι μόνο εμπορικών συναλλαγών.

Μιλώντας σήμερα στο pafosnet για τον σχεδιασμό αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Δήμου Πάφου, Νίκος Κόνικκος, εξήγησε ότι πρόθεση είναι όπως οι κατ' εξοχήν εμπορικοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάφου, οι οδοί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Πάφου Χρυσάνθου, μετατραπούν, ουσιαστικά, στη «οδό Ερμού» της Πάφου.

Με στόχο την αναζωογόνηση του παραδοσιακού «παζαριού» της πόλης και την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτό, ώστε να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούν, ο κ. Κόνικκος καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για την μετατροπή των εμπορικών αυτών αξόνων σε πεζόδρομο ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές στην περιήγηση τους, να συνδυάζεται η εμπορική δραστηριότητα με αναψυχή και να αναπτυχθεί και παρεμφερής δραστηριότητα, όπως εστιατόρια και καφετέριες.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο pafosnet ο κ. Κόνικκος, η πεζοδρομοποίηση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της Πάφου Χρυσάνθου θα αρχίζει από την αρχή της Μακαρίου, στο σημείο της πλατείας Κέννετυ και θα καταλήγει στην Πάφου Χρυσάνθου, στη διασταύρωση της με την Φελλάχογλου.

«Οι παράδρομοι των κεντρικών αυτών εμπορικών αξόνων της πόλης μας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς, «θα μπορέσουν να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες, ώστε να αναζωογωνηθεί ολόκληρο το κέντρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η Πάφου Χρυσάνθου, θα ανοίγουν λίγη ώρα ενωρίς κάθε πρωί για σκοπούς ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων από τα οχήματα των προμηθευτών».

Ο Νίκος Κόνικκος διευκρίνισε ότι βάσει των πρώτων πρόχειρων μελετών που έχουν γίνει, το μέτρο αυτό δεν θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην τροχαία κίνηση στο κέντρο, αφού η κυκλοφορία εκτιμάται ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί άνετα μέσω περιμετρικών αξόνων όπως η οδός Φελλάχογλου.

Τόνισε δε, ότι η υλοποίηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό και με αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν, όπως η δημιουργία του Κέντρου Γαστρονομίας και το «ντύσιμο» των άδειων καταστημάτων για σκοπούς αισθητικής βελτίωσης, θα μπορέσουν να αναστρέψουν άμεσα την εικόνα εγκατάλειψης που αποπνέει σήμερα η παραδοσιακή αγορά της Πάφου.

periohi-dimarheiou

 

Πέντε καταστήματα που εξασφάλισε ο Δήμος Πάφου στο εμπορικό κέντρο, θα αποτελέσουν το πρότυπο Κέντρο Γαστρονομίας που προωθεί η δημοτική αρχή ως εμπλουτιστικό έργο για το τουριστικό προιόν της πόλης, αλλά και για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών οίνων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Δήμου Πάφου επισημαίνει ότι τον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος για την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου, κέρδισε ο γνωστός αρχιτέκτονας Γιάννης Κουτσόλαμπρος ο οποίος ετοιμάζει αυτή την περίοδο τα σχέδια για το μεγάλο έργο και τους όρους προσφορών για τις κατασκευαστικές εργασίες.

«Αρχές του 2014 θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το Κέντρο Γαστρονομίας», τόνισε ο κ. Κόνικκος, «αφού αυτό το χρονικό όριο αποτελεί και την προυπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια.

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και τον μελετητή, προωθούμε τη διαμόρφωση του χώρου με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της σωστής χρήσης του, όταν δηλαδή μετά το πρώτο διάστημα ο Δήμος Πάφου θα μεταβιβάσει τη διαχείριση του στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Δήμου Πάφου αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ των όσων μελετούνται αυτή την περίοδο, είναι και το καθεστώς λειτουργίας της κουζίνας του Κέντρου Γαστρονομίας, αν θα αναλάβει δηλαδή ο Δήμος την ευθύνη αυτή ή αν θα κληθούν, πχ, οι ξενοδόχοι της Πάφου να παραχωρούν ένα σεφ ανά τακτό χρονικό διάστημα που να ετοιμάζει τα φαγητά τα οποία θα προωθεί το Κέντρο ως χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας.

«Στόχος μας με το έργο αυτό», κατέληξε ο Νίκος Κόνικκος, «είναι να φέρουμε και κόσμο στην Αγορά, ώστε να αποτελέσει το Κέντρο Γαστρονομίας το όχημα για την μόνιμη αναζωογόνηση του εμπορικού μας πυρήνα».

en plojpg

 

Αντίστοιχες προσπάθειες εξειδίκευσης και βελτίωσης των υπηρεσιών που θα παρέχει στο άμεσο μέλλον η Πάφος στους επισκέπτες της, προωθούνται και στην τουριστική περιοχή από τους επαγγελματίες της περιοχής.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Πάφου (ΣΙΚΑΠ) σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς,  ζήτησε την λειτουργία χώρου πληροφοριών και προβολής των κέντρων αναψυχής στην Κάτω Πάφο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι η ενέργεια αυτή θα είναι υποβοηθητική των κέντρων αναψυχής που βρίσκονται μακριά από το παραλιακό μέτωπο και γενικά όλων των κέντρων αναψυχής, δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Πάφο με την αύξηση των ξενοδοχείων κλειστού τύπου, την ποιότητα του τουρισμού, τη μείωση της τουριστικής περιόδου, την ολοκλήρωση των παραλιακών πεζόδρομων και την οικονομική κρίση.

Ο ΣΙΚΑΠ, κάνοντας την τελευταία του προσπάθεια για επιβίωση και σωτηρία των μελών του, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του, Φύτος Θρασυβούλου, ζητεί όπως παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή «Μπάνια» και συγκεκριμένα μπροστά από το πρώην ξενοδοχείο Porto Paphos, για την δημιουργία ενός κέντρου πληροφοριών και προβολής όλων των κέντρων αναψυχής της πόλης και επαρχίας Πάφου αλλά και γενικά, παροχής πληροφοριών που χρειάζεται ο κάθε επισκέπτης και τουρίστας.

«Η ενέργεια αυτή του ΣΙΚΑΠ θα δώσει ζωή σε υποβαθμισμένες περιοχές και σε κέντρα αναψυχής που βρίσκονται σε αυτές και τώρα αργοπεθαίνουν», τονίζει ο κ. Θρασυβούλου. «Στον  χώρο αυτό, ο ΣΙΚΑΠ θα διοργανώνει, μεταξύ άλλων, βραδιές γευσιγνωσίας. Κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένη ημέρα,  επιχειρήσεις θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, που έχουν σχέση με την Κυπριακή κουζίνα και θα προβάλλουν παρασκευές εδεσμάτων, που θα μπορούν οι επισκέπτες και τουρίστες της Πάφου να απολαμβάνουν στα εστιατόριά τους σε ειδικές τιμές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΙΚΑΠ, ο Δήμαρχος και οι υπηρεσιακοί του Δήμου Πάφου αντίκρυσαν θετικά το θέμα και έχουν υποδείξει χώρο απέναντι από τα Δημοτικά Μπάνια που μπορεί να παραχωρηθεί στον ΣΙΚΑΠ για τον σκοπό αυτό.

Αναμένεται να γίνει άμεσα επίσκεψη στον χώρο αυτό και ο ΣΙΚΑΠ θα επανέλθει με νέα επιστολή για προώθηση του αιτήματος στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια του Δήμου Πάφου.

molos