Pafos Net

Το PafosNet συναντά την Miriam Mc Connon

title image

Πρωτοήρθε στην Κύπρο πριν 15 περίπου χρόνια και έκτοτε ζει και δημιουργεί στην Πάφο, για την οποία εκφράζει ανυπόκριτη αγάπη και θαυμασμό. Η καλλιτέχνιδα Miriam Mc Connon αποτελεί πια αναπόσπαστο μέρος των κυπριακών τεχνών, απολαμβάνοντας αναγνωρισιμότητα και αγάπη από το φιλότεχνο κοινό της νήσου.

Η ίδια, μιλώντας σήμερα στο PafosNet, κάνει λόγο για ομορφιά του νησιού που την εμπνέει κάθε μέρα και για απλή και ειλικρινή καλοσύνη του κόσμου του. Ούσα οργανικό μέλος και η ίδια πλέον στα δρώμενα του τόπου, αποτελεί ένα από τους ανθρώπους των Τεχνών που πρωτοστατούν στη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών.

« Ως εκπρόσωπος του Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) στην Πάφο και ως καλλιτέχνης», τονίζει, «έχουμε ξεκινήσει μια επικοινωνία με τον Δήμαρχο και με την Επιτροπή Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για προώθηση πολιτιστικών γεγονότων στην πόλη μας. Με τον τρόπο αυτό, ως καλλιτέχνες μπορούμε να προτείνουμε τις ιδέες μας και αισιοδοξούμε πως πολύ σύντομα στην Πάφο θα έχει δημιουργηθεί ένας φορέας πολιτιστικών υπηρεσιών.

Ο φορέας αυτός θα συντονίζεται από  καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος και θα μπορεί να διεκδικεί επιχορηγήσεις από την ΕΕ και ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα μελλοντικό όραμα για τον καλλιτεχνικό κόσμο της Πάφου, όπου θα τον φέρνει και πιο κοντά με άλλες ευρωπαικές χώρες και πόλεις.

Ο Δήμος μας, θα πρέπει να εμπλουτίσει τη συλλογή έργων τέχνης του,  διαθέτοντας ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα επενδύει σε έργα τέχνης. Τα έργα αυτά με τα υφιστάμενα που είχε ήδη αγοράσει στο παρελθόν, μπορεί να τα τοποθετεί σε διάφορα δημοτικά γραφεία της πόλης, όπως γίνεται και σε άλλους ευρωπαικούς Δήμους, διακοσμώντας όμορφα τα κτίρια και εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με την τέχνη».

Η Miriam Mc Connon  παρατηρεί επίσης ότι καλό θα ήταν να διοργανώνεται ένα Open Call (ανοιχτή αίτηση), κάθε χρόνο για αιτήσεις από καλλιτέχνες, με σκοπό την συμμετοχή τους σε ετήσια έκθεση έργων και πρότζεκτ στην Πάφο, η οποία να είναι επιχορηγημένη από το Δήμο Πάφου.

« Αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά διαθέσιμα, αλλά μπορεί ο θεσμός αυτός να ξεκινήσει με πολύ χαμηλό προυπολογισμό και να εξελιχθεί», υποστηρίζει. «Θεωρώ τις ιδέες αυτές εύκολες να υλοποιηθούν, απλές και εφικτές».

Το έργο της ιρλανδής καλλιτέχνιδας «Το Μεγάλο Τάμα», ήταν αυτό που απογείωσε τη φήμη της στην Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, ακόμη και μεταξύ των Κυπρίων που δεν έχουν στενή τριβή με τις τέχνες.

Το Μεγάλο Τάμα ήταν μια εγκατάσταση εξωτερικού χώρου που δημιούργησε η Miriam Mc Connon στον χώρο της κατακόμβης της Αγίας Σολωμονής στην Κάτω Πάφο τον Σεπτέμβριο του 2012 για τη συμμετοχή της Κύπρου στην προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης. Το έργο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Η Miriam κάλυψε ολόκληρο το δέντρο που δεσπόζει στην είσοδο του μνημείου με ένα πελώριο ύφασμα φτιαγμένο από μαντίλια και δαντέλα που  δόθηκαν στην καλλιτέχνη από τον κόσμο της Κύπρο και από το εξωτερικό.

« Κάθε μαντίλι κουβαλάει την δική του ιστορία, και πολλά κουβαλάνε αφιερώσεις σε αγαπημένα πρόσωπα που ήταν άρρωστα ή που έχουν αποβιώσει», εξηγεί η ίδια.

Τον Ιούνη του 2013, το έργο «Το Μεγάλο Τάμα» ταξίδεψε στο Δουβλίνο για την συμμετοχή της Ιρλανδίας  στην προεδρία της  Ευρωπαικής  Ένωσης. Η καλλιτέχνης τοποθέτησε το Τάμα πάνω σε ένα μεγάλο δέντρο στην πλατεία του Μέρριον στο κέντρο του Δουβλίνου, απέναντι από την Ιρλανδική Βουλή και την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας. Το έργο επιχορηγήθηκε από το Δήμο του Δουβλίνου και το Τμήμα των πάρκων της Ιρλανδίας. Η καλλιτέχνης άφησε το ύφασμα να κάθεται πάνω στο ψηλό δέντρο, ύψος 16 μέτρων, σαν ένα πελώριο μαντίλι, ανοιχτό από κάτω για να μπορέσει να αιωρείται στον αέρα. Φαινόταν σαν το Τάμα να είχε ζωντανέψει.

Η κεντρική τοποθεσία του έργου κίνησε την προσοχή σε πολύ κόσμο στην Ιρλανδία, ντόπιους αλλά και τουρίστες από όλον τον κόσμο που επισκέπτονταν την Ιρλανδία.

myriam3

 

Η πιο πρόσφατη καλλιτεχνική παρέμβαση της Miriam Mc Connon αφορά στη Γεροσκήπου. Μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση σε σπήλαιο, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 25χρονα του Δήμου Γεροσκήπου, αναφέρεται στο χώρο των Εφτά Αη Γιώρκηδων ως ένα παραδοσιακό τόπο λατρείας.

Η καλλιτέχνης έχει φτιάξει δυόμιση χιλιάδες τριαντάφυλλα και τα έχει τοποθετήσει στο πάτωμα της σπηλιάς σε σχέδιο παραδοσιακής Κυπριακής δαντέλας.

« Τα περισσότερα τριαντάφυλλα φτιάχθηκαν από το πελώριο ύφασμα του έργου «Το Μεγάλο Τάμα», των 600 τετραγωνικών μέτρων» αναφέρει. « Έκοψα το ύφασμα στα μοναδικά μαντιλάκια ξανά, στην πρωτότυπη μορφή δηλαδή και από τα μαντιλάκια δημιούργησα τα 2500 τριαντάφυλλα για το έργο « Το Τάμα και το Τριαντάφυλλο».

Με το έργο αυτό, η κ. Mc Connon τονίζει ότι εξετάζει τη συλλογική πτυχή της λατρείας, ενώ επισημαίνει το μοναχικό μονοπάτι της προσωπικής θλίψης και απώλειας.

myriam4

Τα πρόσφατα έργα της Ιρλανδής καλλιτέχνιδος παρουσιάζουν πίνακες και σχέδια οικιακών αντικειμένων. Ασχολούνται με τη φύση των αντικειμένων και των αφηγήσεων που κρύβονται πίσω από αυτά και επικεντρώνονται στην ανθρώπινη τους σύνδεση.

Επισημαίνει ότι ερευνά σε ποιό βαθμό οι οικιακοί ρυθμοί και τα αντικείμενα που κυριεύουν τους ρυθμούς αυτούς, διαμορφώνουν τις αναμνήσεις μας και τις συναισθηματικές μας σχέσεις.

Η τελευταία έκθεση, υπό τον τίτλο «Domestic Resistance», στην γκαλερί Olivier Cornet στο Δουβλίνο, ασχολήθηκε με τις προσωπικές ανθρώπινες αφηγήσεις  μετατόπισης και συγκεκριμένα με τον αγώνα καθιέρωσης και προσαρμογής σε νέους χώρους διαμονής, λόγω πολεμικών διαμαχών.

Μέσα στα  τελευταία χρόνια, η Miriam Mc Connon έχει συναντηθεί όπως αναφέρει στον «Φ» με πολλές  γυναίκες οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω  πολέμων.

« Γυναίκες από Σερβία, Αίγυπτο, Ιράν, Κύπρο, Συρία και Λίβανο, έγιναν θύματα πολέμου σε διαφορετικές εποχές στην ιστορία και σε διαφορετικές χώρες», παρατηρεί. « Όμως όλες τους έχουν να αφηγηθούν μια κοινή ιστορία. Οι πίνακες παρουσιάζουν οικιακά αντικείμενα τα οποία συμβολίζουν την νέα ζωή, σε ένα νέο οικιακό χώρο, μετά από πόλεμο. Ασχολείται με την κοινωνική πλευρά του πολέμου και όχι την πολιτική. Εξετάζει την φυλετική άποψη των διαμαχών και την δύναμη του οικιακού τοπίου να υπερισχύσει της μετατόπισης και να ξαναρχίσει μια νέα ζωή».

myriam5

Η Miriam Mc Connon γεννήθηκε το 1977 στο Δουβλίνο. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας το 1999 με πτυχίο στην ζωγραφική. Το 2000 έκανε το μεταπτυχιακό της από το Cyprus College of Art του Στας Παράσκος στην Λέμπα.

Στην Ιρλανδία εργάστηκε για κάποια χρόνια ως εκπαιδευτικός καλών τεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, σε νοσοκομεία και γεροκομεία, και σε κλινική για τοξικομανείς και άστεγους.

Το 2003 μετακόμισε στην Κύπρο με τον σύζυγο της, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα σε στούντιο στην Πάφο.

Το  2012 είχε επιλεχθεί ως μία από τους καλλιτέχνες για να συμμετάσχει στην 5η Biennale του Πεκίνου και στην VIII Biennale of drawing στο Πίλσεν της Τσεχίας. Το 2015 επιλέχθηκε για δεύτερη φορά στην Biennale του Πεκίνου.

Το 2016 συντόνισε το δικοινοτικό έργο Common Ground για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017. Στο έργο αυτό συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Το σχετικό ντοκιμαντέρ του πρότζεκτ του Common Ground, έχει ήδη προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου στο εξωτερικό, όπως Νέα Υόρκη, Σάντα Φε, Αθήνα, Δελχί, Αλεξάνδρεια, κ.α

Έχει κάνει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ιρλανδία, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Κύπρο. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες, στις Δημοτικές Πινακοθήκες της Λευκωσίας και Λεμεσού, στις συλλογές της Τράπεζας Κύπρου, της ΑΗΚ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς και στην Ιρλανδική Kρατική συλλογή (OPW) και την Barclays Bank Ιρλανδίας.

myriam2