Pafos Net

Μετά την Πάφο το 2017, σε ολικό λίφτινγκ και η Πόλη Χρυσοχούς το 2021

title image

Το 2017 ήταν η χρονιά που οι κάτοικοι και επισκέπτες, γνώρισαν μια «άλλη» πόλη της Πάφου, χάρη στην ευρείας έκτασης ανάπλαση που εκτελέστηκε λόγω της λειτουργίας της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αντίστοιχης σημασίας και έκτασης, κατ’ αναλογία μεγέθους, αλλαγή θα πραγματοποιηθεί το 2021 και στην Πόλη Χρυσοχούς. Μια αλλαγή που θα σηματοδοτήσει μια εντελώς νέα όψη, με μια σειρά έργων που το επόμενο διάστημα παίρνουν σάρκα και οστά.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, τονίζει ότι κατά τη θητεία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων που χρειάζονται να γίνουν στο Δήμο, κάποια από τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο και κάποια άλλα σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Όμως το σημαντικότερο είναι να γίνουν ώριμα έργα, δηλαδή να σχεδιαστούν και να αδειοδοτηθούν. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τονίζει. «Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου- Πόλης, ένα από  τα σημαντικότερα  αναπτυξιακά  έργα υπερτοπικής σημασίας για την  Πάφο και ένα από τα σημαντικότερα για ολόκληρη την Κύπρο.

Αποτελεί επί της ουσίας την ολοκλήρωση του Εθνικού Οδικού Δικτύου και με την κατασκευή του θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που σήμερα παρατηρούνται και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό για τις επόμενες δεκαετίες το μέλλον και τις προοπτικές οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της επαρχίας Πάφου και ιδιαίτερα της υπανάπτυκτης και απομονωμένης περιφέρειας της Πόλης Χρυσοχούς.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι το προηγούμενο της πανδημίας διάστημα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών από το κράτος για την πρώτη φάση για την κατασκευή δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα προς το Στρουμπί και τον Κάθηκα, απόστασης 15.5 χιλιομέτρων, με την οποία ουσιαστικά σηματοδοτείται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου -Πόλης Χρυσοχούς. Ελπίζουμε ότι η νέα δικαστική εμπλοκή θα ξεκαθαρίσει σύντομα και το έργο να αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2021. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και αναμφίβολα θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχού»..

Παράλληλα, τονίζει ο κ. Παπαχριστοφή, προχωρά η αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου Πάφου- Πόλης, με την πρώτη φάση να είναι σε εξέλιξη με βελτιώσεις σε πολλά σημεία, ώστε να γίνει πιο ασφαλής ο δρόμος και παράλληλα η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει αρχές του 2021 με δημιουργία δύο σημείων με τρίτη λωρίδα, η μία από Γιόλου προς Στρουμπί και η άλλη από Μεσόγη προς Τσάδα και παράλληλα θα γίνουν αναβαθμίσεις από το Στρουμπί μέχρι την Πάφο.   

poli2

Ο δεύτερος «σταθμός» στην αναπτυξιακή προσπάθεια του διαμερίσματος κατά το 2020, τονίζει ο Δήμαρχος Πόλης, αφορά στο λιμανάκι του Λατσιού, τον σημαντικότερο τουριστικό πνεύμονα για το Δήμο. Η επέκταση του λιμενίσκου, επισημαίνει, αποτελεί κορυφαία πρόκληση για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, καθώς η ανάγκη για σημαντικές παρεμβάσεις είναι μεγάλη ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές και να αναβαθμιστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο και παράλληλα να είναι ασφαλές.

« Έχει παρθεί απόφαση από την Αρχή Λιμένων με την έγκριση των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών για επέκταση του λιμανιού του Λατσιού, του οποίου ο ωφέλιμος χώρος θα τριπλασιαστεί», εξηγεί. « Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή μας και θα καλύψει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ελλιμενισμό σκαφών, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες σκαφών αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι ελλιμενισμού.

Το κόστος για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, που θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ».

Το τρίπτυχο του κυριότερου λίφτινγκ της Πόλης Χρυσοχούς, συμπληρώνει ο σχεδιασμός της ανάπλασης και αναζωογόνησης του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου και του παραδοσιακού πυρήνα της συνοικίας Προδρομιού.

Ο Δήμαρχος Πόλης κάνει λόγο για σχεδιασμένες επεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση των υπηρεσιών, τη δημιουργία πεζοδρόμων, την ωραιοποίηση των όψεων των εφαπτόμενων οικοδομών, την κατασκευή πλατειακών χώρων, καθώς και την κυκλοφοριακή διαχείριση των δρόμων:

« Πρόκειται για έργα της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση η ένταξη των έργων του πυρήνα Πόλης και Προδρομιού στον κρατικό προϋπολογισμό για χρηματοδότηση από το Κράτος ως πολεοδομικά έργα, δηλαδή τα 2/3 θα καλυφθούν από το κράτος και το 1/3 από το Δήμο. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται τέλη του 2020 και ήδη έχουν κατατεθεί τα σχέδια στην Πολεοδομία για την έκδοση των σχετικών αδειών».

Παράλληλα, τονίζει, μέχρι την επόμενη χρονιά αναμένεται η ολοκλήρωση του Πολυλειτουργικού Πάρκου στο Λατσί, μετά την επαναπροκήρυξη των προσφορών. Πρόκειται για έργο της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ, το οποίο υλοποιείται σαν πολεοδομικό και περιλαμβάνει χώρο αθλοπαιδιών, καθιστικών, δημιουργία κήπων κλπ.

« Ακόμη, προχωρεί και ο σχεδιασμός της τρίτης φάσης του Λατσιού και ο σχεδιασμός του παρακαμπτήριου δρόμου, που είναι από τα φώτα διαβάσεων στο Λατσί μέχρι το σημείο, που είναι ο ποταμός του Νέου Χωριού, που ενώνεται με τον παλιό δρόμο», παρατηρεί ο Δήμαρχος Πόλης. « Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος η κατασκευή χώρων υγιεινής στην ανατολική πλευρά του λιμανιού του Λατσιού».

 

                             poli3

Πέραν των τριών πρωτευόντων έργων για την αυριανή εικόνα της Πόλης Χρυσοχούς, η τοπική αρχή προωθεί ήδη και μια σειρά άλλων που θα συντείνουν στην λειτουργική και αισθητική βελτίωση της εικόνας του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Ως τέτοια έργα, ο Γιώτης Παπαχριστοφή παραθέτει τον πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο από τη διασταύρωση Δρούσιας μέχρι την Πόλη, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, έκτασης ενός χιλιομέτρου, με κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος θα συνεισφέρει περίπου το ποσό των 200.000 για υπηρεσίες όπως σύγχρονος φωτισμός από ΑΗΚ, υδατοπρομήθεια, αποχετευτικό.

« Έχουμε επίσης τις Αποθήκες στο Λατσί», τονίζει. « Μετά την πρόσφατη παραχώρηση των δύο πετρόκτιστων αποθηκών στο Λατσί από την Αρχή Λιμένων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς έναντι συμβολικού ενοικίου, ο Δήμος μας θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εξωραϊσμό των αποθηκών τόσο για λόγους άρσης μιας αισθητικά αρνητικής εικόνας, όσο και για τη δημιουργία ενός έργου πολιτιστικής υποδομής με ευρύτερη θετική επίδραση. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και μετατροπή τους σε χώρο πολιτιστικής δράσης.

Οι Αποθήκες, οι οποίες παλιότερα λειτουργούσαν σαν Αποθήκες  χαρουπιών,  έχουν μία σημαντική ιστορία, και αποτελούν ένα πολύ ζωτικό χώρο για το Δήμο μας, και ιδιαίτερα για την τουριστική περιοχή του Λατσιού.

Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η διαδικασία της προκήρυξης των προσφορών για την υλοποίηση του έργου, με κόστος 540.000 ευρώ και εντός των ημερών θα γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού στον επιτυχόντα προσφοροδότη.

Ο Δήμος θα διεκδικήσει  χρηματοδότηση κατά 60% του κόστους για την αναβάθμιση των Αποθηκών από το Πρόγραμμα Leader- Αλιεία μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου».

Όσον αφορά στο θέμα των αρχαιολογικών χώρων, στόχος του Δήμου είναι η ανάδειξη και η προβολή τους με τη νέα χρονιά, αναφέρει ο κ. Παπαχριστοφή.

« Μετά την παραχώρηση του ποσού των 200.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία μαζί του θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας, οι οποίοι δυστυχώς έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου για αρκετά χρόνια», παρατηρεί. « Στόχος μας είναι να συντηρηθούν και να καταστούν προσβάσιμοι στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, καθώς αποτελούν μοναδικά και ανεκτίμητα σημεία αναφοράς για το Δήμο μας, τα οποία θα αναδείξουν την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό υπόβαθρο της πόλης μας, η οποία ήταν ένα από τα δέκα βασίλεια στην αρχαία Κύπρο.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός αυτός πάντοτε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με μια δαπάνη της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα καταβληθεί εξολοκλήρου από το κράτος».     

 

poli4

Η νέα όψη της Πόλης Χρυσοχούς βασίζεται πρωτίστως στο υγρό στοιχείο, αφού πέραν του Λατσιού και των πέτρινων αποθηκών, συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της Πόλης θα αποτελέσουν και οι παραλιακοί πεζόδρομοι, εξηγεί ο Δήμαρχος Πόλης.

« Γι’ αυτό, προχωρά ο σχεδιασμός των παραλιακών πεζοδρόμων σε δύο τμήματα με ξεχωριστούς σχεδιασμούς», διευκρινίζει. « Ο ένας σχεδιασμός γίνεται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αφορά στην επέκταση του πεζόδρομου από την Αποβάθρα της Λίμνης μέχρι την Αργάκα, έκτασης ενός χιλιομέτρου, που είναι τα όρια του Δήμου και ακόμη ενός κομματιού επίσης έκτασης ενός χιλιομέτρου από την κοινότητα της Αργάκας για να ενωθεί με τον υφιστάμενο πεζόδρομο της Αργάκας.

Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του δεύτερου παραλιακού πεζόδρομου από τον κατασκηνωτικό χώρο μέχρι την Αποβάθρα στη Λίμνη και έχει κατατεθεί ο σχεδιασμός στα Τμήματα Αλιείας και Περιβάλλοντος για έγκριση, και αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του το συντομότερο δυνατόν. Χρειάζονται να γίνουν μελέτες για την προστασία της χελώνας και των αμμοθυνών, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Σημειώνω ότι σε αυτό το τμήμα που είναι σε περιοχή Νατούρα θα ληφθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ωοτοκίας των χελώνων, με στόχο την ανάδειξη τους και όχι την καταστροφή τους».

Ο σχεδιασμός για την Πόλη του 2021, περιλαμβάνει ακόμη σειρά άλλων έργων, από τα πλέον καθημερινά όπως το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, κόστους 250 χιλιάδων, μέχρι την διαμόρφωση δημοσίων κτιρίων, τον παλιό Αστυνομικό Σταθμό, και μέχρι και την αναβάθμιση της παιχνιδούπολης στο Πάρκο Αγίου Ανδρονίκου, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανακατασκευή του παιχνιδότοπου στη Δημοτική Πλαζ έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ των φοιτητών του 7ου εξαμήνου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις για τη δημιουργία σημάτων για τη διαμόρφωση των εισόδων της Πόλης, έχει επιλέξει την καλύτερη πρόταση και θα τοποθετηθούν στο οδικό δίκτυο σήματα εισόδων  προς και από την Πόλη Χρυσοχούς σε τέσσερα σημεία. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση του πρώτου σημείου  στην είσοδο της Πόλης από την Πάφο προς  την Πόλη Χρυσοχούς.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην αλλαγή αρκετών αγωγών υδατοπρομήθειας με κόστος €250.000 και θα συμπληρώσουμε την αντικατάσταση αγωγών σε ακόμη δύο σημεία, με συνολικό κόστος €300.000 για όλο το έργο της αντικατάστασης των αγωγών. Επίσης, προχωρούμε και στην κατασκευή πεζοδρομίων στο δρόμο προς Πελαθούσα.

Ακόμη, έχουμε προχωρήσει στη φύτευση πέραν των 2000 δέντρων και λουλουδιών, με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της πόλης μας. Είναι κάτι που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον.

              poli5

Ένα από τα κυριότερα λάθη του παρελθόντος, καταλήγει ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, ήταν η ανοχή που οι τοπικοί φορείς επέδειξαν όσον αφορά στο Τοπικό Σχέδιο, το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι απαγορευτικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης της Πόλης, όπως τονίζει.

« Γιατί το 15% που έγινε 25 ή 35 , δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ποσοστά που υπάρχουν στις άλλες πόλεις της Κύπρου και τα οποία είναι κατά πολύ πιο ψηλά», υποστηρίζει. «Είναι γεγονός ότι σήμερα η τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο μας είναι ανύπαρκτη, αφού υπάρχει μόλις ένα ξενοδοχείο των 2 αστέρων των 45 δωματίων και ακόμη ξενοδοχείο 3 αστέρων των 60 δωματίων.

Το σημερινό Τοπικό Σχέδιο δεν μας ικανοποιεί καθόλου , γι’ αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του και ειδικά απαιτούμε την αύξηση του συντελεστή δόμησης όσον αφορά τον τομέα της τουριστικής  βιομηχανίας, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση βιώσιμων τουριστικών μονάδων, για να πετύχουμε την αύξηση το τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».