Pafos Net

Μελέτη μαθητών της Πάφου: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Κύπρο

title image

Είναι γεγονός ότι η εξέταση των κλιματικών αλλαγών είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Είναι η συνειδητοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά στο παγκόσμιο κλίμα και ότι οι επιπτώσεις της κατάχρησης των φυσικών πόρων από τους ανθρώπους θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστροφές κολοσσιαίας κλίμακας. Αναμφίβολα, οι κλιματικές αλλαγές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το δικό μας νησί. Τα προβλήματα της Κύπρου από τις κλιματικές αλλαγές είναι πολλά και σημαντικά και στο κοντινό μέλλον θα επηρεάσουν κατά πολύ την ζωή μας.

Αυτό τονίζεται σε μελέτη που εκπόνησαν οι μαθήτριες του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Πάφου, Αφροδίτη Μενελάου και Αντριάνα Χρυσοστομίδου, με τη συνεργασία των συμμαθητριών τους, Άντρεας Λουκά και Ξανθούλας Λετυμπιώτου. Οι μαθήτριες του γυμνασίου της Πάφου τονίζουν στην μελέτη τους ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τις κλιματικές αλλαγές είναι η ξηρασία και η ερημοποίηση.

« Το 60% των κυπριακών εδαφών κινδυνεύουν από την απερήμωση μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», επισημαίνουν. « Η ερημοποίηση στην Κύπρο, με κυριότερη αιτία την κλιματική αλλαγή και την συνεχιζόμενη ανομβρία, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα δάση του νησιού. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ολικής νέκρωσης και έντονης καταπόνησης σε μεμονωμένα δασικά φυτά όπως είναι η τραχεία πεύκη, η χαλεπός πεύκη, η κουκουναριά, η ακακία, το κυπαρίσσι, η αντρουκλιά, η μοσφιλιά, η αγριελιά, η χαρουπιά κλπ. 

Επιπλέον, καθώς η Κύπρος είναι νησί, εκτός από τα χερσαία οικοσυστήματα της διαθέτει και αρκετά παραλιακά και νησιώτικα οικοσυστήματα. Αυτά τα οικοσυστήματα μπορεί να μην απειλούνται μέσω της ερημοποίησης, αλλά απειλούνται εξίσου άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές, καθώς λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας είτε θα καλυφθούν από αυτήν με αποτέλεσμα να χαθούν ή θα επηρεαστούν όσον αφορά τις λειτουργίες τους». 

Η μελέτη των μαθητριών του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου εξετάζει και την παράμετρο του κατά πόσο οι πολίτες της Κύπρου είναι ενήμεροι για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα τους λόγω των κλιματικών αλλαγών:

« Παίρνονται δραστικά μέτρα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για την άμεση αντιμετώπιση τους; Αν δεν παίρνονται μέτρα, γνωρίζουν οι πολίτες της Κύπρου πως σε λίγα χρόνια η καθημερινότητα τους θα αλλάξει δραστικά λόγω των κλιματικών αλλαγών και της συνεχιζόμενης ανομβρίας; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν και θελήσαμε να τα ερευνήσουμε, γιατί θεωρούμε πως είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην εξέλιξη του μέλλοντος μας.

Οπότε μαζί με την καθηγήτρια της Γεωγραφίας, Μαρία Γιαννακού, προσπαθήσαμε να κάνουμε μία έρευνα για να δούμε κατά πόσο οι πολίτες της δικής μας επαρχίας, της Πάφου, είναι ενήμεροι για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας και για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Με απώτερο σκοπό να παρθούν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και κατ’ επέκταση της ελαχιστοποίησης της υπερθέρμανσης. Η έρευνα μας πραγματοποιήθηκε με δύο διαφορετικά δείγματα πληθυσμού και υλοποιήθηκε με την χρήση και αξιοποίηση ερωτηματολογίων που φτιάχτηκαν από εμάς».

Το πρώτο δείγμα, εξηγούν οι μαθήτριες που εκπόνησαν τη μελέτη, αφορούσε 100 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Γυμνάσιο της Πάφου και το δεύτερο δείγμα αφορούσε 50 ενήλικους πολίτες που κατοικούν στην Πάφο.

« Διαφάνηκε λοιπόν μέσα από την έρευνα μας», αναλύουν, « ότι μια μεγάλη μερίδα μαθητών και ενήλικων πολιτών γνωρίζουν την έννοια των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και αναγνωρίζουν πως απειλούν της Κύπρο. Υποστηρίζουν αρκετούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή ώστε να προστατεύουμε το περιβάλλον μας και κατά συνέπεια να μειώσουμε το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Έχουν μια σημαντική περιβαλλοντική περιβαλλοντική εκπαίδευση και χαρακτηρίζονται  από περιβαλλοντική συνείδηση. Ωστόσο θεωρούμε πως χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και περισσότερη ενημέρωση προς όλους τους πολίτες πάνω στους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά».

Το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι σοβαρό και απειλή άμεσα το δικό μας νησί, καταλήγει η μελέτη. Αλλά, με απλές καθημερινές συνήθειες όπως είναι η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η μη απόρριψη σκουπιδιών στο έδαφος και στις θάλασσες, η αγορά προϊόντων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, η ελαχιστοποίηση της χρήσης των αυτοκινήτων, η χρήση μη τοξικών και χημικών καθαριστικών και ένα σωρό από άλλες καθημερινές μας ενέργειες, μπορούν να κάνουν την διαφορά και να αντιμετωπίσουν και αυτήν την απειλή στο δικό μας νησί, επισημαίνει.

« Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί συλλογικά αλλά και με ατομική ευθύνη και θα καταφέρουμε να μειώσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές».