Pafos Net

Masterplan ακτογραμμής της επαρχίας Πάφου: Στόχος, η αύξηση της ασφάλειας των λουομένων.

title image

H ακτογραμμή της επαρχίας Πάφου, σε μια έκταση 20 και πλέον χιλιομέτρων, από τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου μέχρι την Πέγεια και τον Κόλπο των Κοραλλίων, αποτελεί το πεδίο ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε η ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» της παφίτικης οικονομίας την εποχή της κρίσης.

Έχοντας επίγνωση ότι η καταστροφική πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά το μοιραίο Eurogroup δεν αφήνει στο στάδιο αυτό περιθώρια περαιτέρω ενασχόλησης και με τον δεύτερο βασικό πυλώνα της παφίτικης οικονομίας, αυτό των κατασκευών, οι τοπικοί παράγοντες ρίχνουν όλο το βάρος τους στην τουριστική βιομηχανία, επιχειρώντας να εξαλείψουν τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες παρελθόντων ετών.

Πρώτο μέλημα τους, η εξάλειψη κάθε πιθανότητας επαναφοράς του μείζονος ζητήματος της ελλειπούς ασφάλειας των παραλιών. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης προστασίας και βελτίωσης της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου που έχει εκπονηθεί από ιδιωτικό οίκο κατ’ ανάθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών, Ανδρέας Χρυσάνθου, δηλώνει στο PafosNet ότι αντικείμενο του masterplan είναι η προτεινόμενη λύση για την περιοχή που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάφου.

«Οι μελετητές πρότειναν ως μέτρο προσαρμογής παντρέματος του φυσικού περιβάλλοντος με τα τεχνικά έργα, την κατασκευή νέων έργων μέσα στην θάλασσα και οι παράλληλοι κυματοθραύστες να έχουν σχήματα που να προσομοιάζουν το περιβάλλον και να τους δοθούν  σχήματα με φυσικό τρόπο», αναλύει.

aktogrammi1jpg

Εκ μέρους των μελετητών της μελέτης ο Αντώνης Τουμαζής ανέφερε στην πρώτη παρουσίαση της μελέτης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, πως στη μελέτη γίνεται αναφορά στο τι προνοεί το ρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της παραλίας στα δημοτικά όρια του Δήμου Πάφου. Η μελέτη, είπε, βρίσκεται στα τελικά στάδια και μετά την παρουσίαση που έγινε στο Δήμο Πάφου θα ακολουθήσουν και οι παρουσιάσεις στις εμπλεκόμενες κοινότητες.

 «Θα γίνει στη συνέχεια παρουσίαση του ρυθμιστικού σχεδίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος», τόνισε, « και ανάλογα με την άδεια που θα δοθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ή θα προσαρμοστεί, ή θα εγκριθεί το ρυθμιστικό σχέδιο όπως προτείνεται».

Σύμφωνα με τον κ Τουμαζή το ρυθμιστικό σχέδιο για τον Δήμο Πάφου προνοεί κατασκευή παράλληλων κυματοθραυστών στην δημοτική πλαζ , μέτρα προστασίας των λουομένων στην περιοχή βόρεια των Τάφων των Βασιλέων καθώς και μικρές επεμβάσεις σε άλλες περιοχές.

Ο κ Τουμαζής είπε πως το masterplan καθορίζει το σχέδιο την πολιτική για την προστασία των ακτών, ενθαρρύνοντας ωστόσο την δημιουργία του παραλιακού πεζόδρομου κατά μήκος όλης της περιοχής από την Πάφο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, τη δημιουργία προσβάσεων όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την παραλία, και  την προβολή των παραλιών της Πάφου οι οποίες όπως είπε είναι μοναδικές ιδίως στο βόρειο μέτωπο της Πάφου.

aktogrammi3jpg

Ο Ανδρέας Χρυσάνθου ανέφερε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα είναι άγνωστο, τουλάχιστον στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται η μελέτη αυτή, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι εντελώς εκτεθειμένο σε κυματισμούς και σε παραλίες επικίνδυνες.

«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατό», είπε. « Το έργο είναι  χωρισμένο σε επτά φάσεις και για αυτό το λόγο ο Δήμος Πάφου θα απαιτήσει την έναρξη της πρώτης και της δεύτερης φάσης οι οποίες αφορούν στις επικίνδυνες  παραλίες και εκείνες  που δεν έχουν τις σωστές προϋποθέσεις για μια ασφαλή και αμμώδη περιοχή λουομένων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου Πάφου, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι πέραν του αναμενόμενου masterplan για το σύνολο του παραλιακού μετώπου της χαμηλής περιοχής της επαρχίας, ο Δήμος Πάφου είναι σε επαφή με την ακτομηχανικό Ξένια Λοιζίδου για εφαρμογή κάποιων επιπρόσθετων ρυθμίσεων στο ανατολικό μέτωπο της ακρτογραμμής του Δήμου για αύξηση της ασφάλειας των λουομένων και για προστασία των ακτών από την διάβρωση.

«Για το μέρος αυτό του παραλιακού μας μετώπου», τόνισε ο κ. Χρυσάνθου, «υπήρχε από παλαιότερα μια μελέτη, την οποία εργαζόμαστε αυτή την περίοδο για να «επικαιροποιηθεί» και να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες».

aktogrammi4jpg