Pafos Net

Καθηγητής Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος: Ψηλά ο πήχης από το «Νεάπολις».

title image

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου έχει θέσει ως πρωταρχικούς του στόχους αφενός τη δημιουργία ενός δυναμικού μαθησιακού περιβάλλοντος και αφετέρου τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε γνωστικά πεδία που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της Κυπριακής κοινωνίας, επισημαίνει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο καθηγητής Νομικής στο «Νεάπολις», Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος. Η επένδυση στη σύγχρονη μαθησιακή τεχνολογία και η πρόσληψη ακαδημαϊκού προσωπικού με πολυετή εμπειρία διδασκαλίας και έρευνας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πρατηρεί, αποτελούν τα εχέγγυα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το Πανεπιστήμιο.

Τα  τρέχοντα πτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα  γνωστικών αντικειμένων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Λογιστική και Τραπεζική, την Ψυχολογία, τη Νομική, την  Αρχιτεκτονική και την Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων.  Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου καλύπτουν μοναδικά επιστημονικά πεδία όπως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά, Δημόσια Διοίκηση, Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Ελληνικός Πολιτισμός, Θεολογία, Construction  Management και Real Estate.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Καθηγητή Αθανασόπουλου, έχει ως εξής:

 -Αν και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου συμπληρώνει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιες είναι οι προκλήσεις για ένα νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ειδικά σε εποχή κρίσης;

« Η ίδρυση και λειτουργία ενός Πανεπιστημίου είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία η οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Το Πανεπιστήμιο ξεκινώντας με πρωτοποριακά καινοτόμα πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα έβαλε υψηλά τον πήχη της ακαδημαϊκής ποιότητας και η επιτυχία του τρίτου χρόνου δημιουργεί ένα δικαιολογημένο κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Αναγνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχονται η Κύπρος και η Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις προσφέρει φέτος ειδικά δίδακτρα. Το συνολικό κόστος φοίτησης γίνεται έτσι ιδιαίτερα προσιτό και ουσιαστικά συγκρίσιμο με το κόστος της διαβίωσης που θα αντιμετώπιζαν οι γονείς αν το παιδί τους φοιτούσε σε μια πόλη μακριά από το τόπο διαμονής τους».

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχετε συναντήσει μέχρι σήμερα, κατά την προσπάθειά σας να οργανώσετε το νέο Πανεπιστήμιο;

« Η εκπαιδευτική πολιτική και οι θεσμικές παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αντανακλούν αναπόφευκτα και την αντίληψη των εκάστοτε ιθυνόντων για το είδος του πολίτη που επιθυμούν να διαπλάσουν.  Η παρούσα πολιτική κινείται γενικά προς την σωστή κατεύθυνση καθώς αποβλέπει στην εξάλειψη αγκυλώσεων σε επιμέρους διαστάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και προσαρμογής του στις νέες κοινωνικές πραγματικότητες καθώς και εναρμόνισης με την Ευρώπη.  Παράλληλα όμως οι οποιεσδήποτε αλλαγές δεν πρέπει να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η παιδεία είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας των πολιτών και μέσο μετάδοσης της από γενιά σε γενιά, σε ένα μάλιστα τόπο που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Εφόσον το κράτος δεν χρηματοδοτεί την φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο παρεμβατικός του ρόλος θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δίδακτρα και το κόστος λειτουργίας, και αναντιστοιχία μεταξύ του αναλαμβανομένου επιχειρηματικού κινδύνου και του προσποριζομένου κέρδους. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως και σε άλλους τομείς οικονομικής  δραστηριότητας, η επιβολή πλαφόν στα δίδακτρα είναι δικαιολογημένη. Εκείνο που χρειάζεται είναι ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης κάθε πανεπιστημίου και  μία αντικειμενική μελέτη του κόστους παραγωγής πανεπιστημιακής παιδείας, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις». 

panepistimio-neapolis-pafou

-Ποιες ειδικότητες του εκπαιδευτικού ιδρύματος αποτελούν πόλο έλξης για τους φοιτητές;  Πώς γίνεται η επιλογή των νέων προγραμμάτων σπουδών;

« Οι υποψήφιοι φοιτητές ενδιαφέρονται για όλους τους κλάδους σπουδών του Πανεπιστημίου. Οι επιλογές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία του κάθε υποψήφιου φοιτητή και του στενού οικογενειακού του κύκλου. Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου είναι πάντα πρόθυμο να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές να επιλέξουν τον κλάδο σπουδών που πραγματικά τους ταιριάζει και να απαντήσουν απορίες που τυχόν τους απασχολούν. Ο τομέας της ενέργειας ως οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο που σίγουρα θα χρειαστεί και την πανεπιστημιακή παιδεία για να αναπτυχθεί σωστά. Το Πανεπιστήμιο επομένως θα προχωρήσει στην προσφορά προγραμμάτων στον κλάδο αυτό».

-Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Νεάπολις;

« Η φιλοσοφία του πανεπιστημίου είναι να προσφέρει μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία η οποία να οδηγεί στην προσωπική ανάπτυξη και την διανοητική αυτονόμηση των φοιτητών μας με την παροχή σύγχρονης γνώσης και ισόβιων δεξιοτήτων. Το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να «παράγει» ολοκληρωμένους ανθρώπους. Ο στρατηγικός στόχος είναι η καθιέρωση του Πανεπιστημίου ως ενός ακαδημαϊκά έγκυρου και κοινωνικά λυσιτελούς ιδρύματος που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των φοιτητών του και της κοινωνίας. Οι βραχυχρόνιοι στόχοι περιλαμβάνουν την προσθήκη νέων προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο την στελέχωση του Πανεπιστημίου και την ανάπτυξη της ερευνητικής του δραστηριότητας. Οραματιζόμαστε ένα ώριμο ακαδημαϊκό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας, με καταλυτικό ρόλο στον εκπαιδευτικό χώρο της περιοχής μας, αλλά και της Ευρώπης».

-Μπορεί η Κύπρος να καταστεί διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών; Σε ποιες χώρες θα μπορούσε να γίνει «άνοιγμα» για την προσέλκυση φοιτητών;

« Η Κύπρος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και οι προοπτικές είναι στον τομέα αυτόν  ιδιαίτερα καλές, παρά την κρίση. Ως δυναμικά αναπτυσσόμενο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο «προσιτής αριστείας», προσφέρουμε υψηλή, πραγματικά πανεπιστημιακή, ποιότητα σπουδών, και μάλιστα με ιδιαίτερα προσιτά δίδακτρα. Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις είναι πλήρως αναγνωρισμένο ως ισότιμο και ομοταγές από το ΔΟΑΤΑΠ, και βέβαια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς με αρκετά ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα για κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και προγράμματα. Το Πανεπιστήμιο βέβαια συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η φοίτηση σε ένα Κυπριακό Πανεπιστήμιο αποτελεί σωστή επιλογή που δίνει την δυνατότητα απόκτησης ισότιμου πτυχίου  με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία και σε φοιτητές που μέχρι τώρα σπούδαζαν στο εξωτερικό, να μετεγγραφούν σε Κυπριακά Πανεπιστήμια και να συνεχίσουν τις σπουδές τους».  

-Υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για την ίδρυση παραρτημάτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε άλλες πόλεις ή χώρες; Αν υφίσταται τέτοιος προγραμματισμός, σε ποιες περιοχές και πότε θα λειτουργήσουν τα νέα παραρτήματα;

« Το Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει ακαδημαϊκές συνεργασίες με αριθμό Ελληνικών και άλλων Πανεπιστημίων , όπως π.χ. το  London School of Economics και άλλα Ιδρύματα, για την παροχή κοινών προγραμμάτων, την εκπόνηση κοινών ερευνών, την οργάνωση κοινών συνεδρίων και την ανταλλαγή φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού. Επίσης έχει συνάψει συμφωνίες με πλειάδα πανεπιστημίων όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ για την ανταλλαγή φοιτητών».