Pafos Net

Ινστιτούτο Κύπρου: Έρχονται ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες!

title image

Στο εγγύς μέλλον (2020-2050), η Κύπρος θα αντιμετωπίσει περισσότερα χρόνια ξηρασίας, πιο ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και περισσότερες ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35⁰C. Αυτό καταδεικνύουν οι έρευνες που διεξάγονται από το Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeWater.

Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου Adriana Bruggeman, εξηγεί ότι το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα BeWater ακολουθεί μια καινοτόμο διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας και διεξάγεται σε λεκάνες απορροής της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Σλοβενία, την Τυνησία και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου του προγράμματος BeWater στο Ινστιτούτο Κύπρου μια ποικιλόμορφη ομάδα εμπλεκόμενων φορέων υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή. Οι συμμετέχοντες προτείνουν  πιο δίκαιη κατανομή του νερού μεταξύ των χρηστών, καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καθαρισμό στις κοίτες και επέκταση των πάρκων κατά μήκος των ποταμών μας.

Με την αλλαγή του κλίματος να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, η διαχείριση των υδάτων καθίσταται ακόμα πιο σημαντική για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζουν οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης, παραγωγός γεωργικών προϊόντων, τονίζει ότι το νερό σημαίνει επιβίωση και αποτελεί επίσης πηγή εισοδήματος. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου Κλαίρη Παπάζογλου, ανέφερε ότι ένα προσαρμοστικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ρόλο της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Ο Σταύρος Κλεάνθους Λειτουργός Δημοσίων Έργων, δήλωσε ότι  το νερό αποτελεί μια συνεχή πρόκληση ως προς την αποτελεσματική αποστράγγιση όμβριων υδάτων στις πόλεις.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν περιβαλλοντολόγοι, κοινοτάρχες, γεωργοί και δημόσιοι λειτουργοί που ειδικεύονται σε θέματα νερού, γεωργίας, περιβάλλοντος και πολεοδομίας. Κοινή ήταν η διαπίστωση για τις βασικές προκλήσεις διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής του Πεδιαίου, ενώ  κατεγράφησαν και οι ιδέες τους για πιθανές βιώσιμες λύσεις.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης θα εξεταστεί σε βάθος η διεύρυνση αυτής της συλλογικής διαδικασίας. Το Ινστιτούτο Κύπρου θα διοργανώσει ένα δεύτερο εργαστήριο τον Ιούνιο του 2015 για την από κοινού αξιολόγηση των προτάσεων και σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το Πρόγραμμα BeWater (Κάνοντας την κοινωνία ενεργή συμμέτοχο στην προσαρμογή του νερού στην παγκόσμια αλλαγή) χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Επιστήμη και Κοινωνία.