Pafos Net

Η Παιδεία είναι ο μοχλός

title image

Χρύσανθος Η.Σαββίδης

Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ

 

Η Παιδεία ως έννοια και η εκπαίδευση ως λειτουργία αποτελούν τα πολυτιμότερα εφόδια του σύγχρονου πολιτισμού. Η δυνατότητα κάθε πολίτη ξεχωριστά ή ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συνόλου να προσαρμόζεται στα συνεχώς διαφοροποιημένα δεδομένα της ζωής περνάει μέσα από την Παιδεία που διαθέτει και  αυτή γίνεται αποτελεσματικότερη όταν υπάρχει αντίστοιχα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.

H Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει για κάθε νέο και νέα με την ίδια ποιότητα, ίδιες δυνατότητες και συνθήκες σπουδών σε κάθε βαθμίδα.

Στόχος της Παιδείας θα πρέπει να είναι η αναζήτηση και η ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων και ταλέντων των νέων ανθρώπων. Για τους αρχαίους αυτό λεγόταν αρετή και για τον Πλάτωνα η αρετή είναι γνώση και μάλιστα διδάσκεται. Γι’ αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα που θα τη διδάξει είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και δεν πρέπει να την εκποιήσει προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για ανάπτυξη, πρόοδο και παροχή ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες είναι απαραίτητο να υπάρξει άσκηση σωστής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης. Το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας δεν αποτελεί ένα απλό θέμα αλλά ένα εθνικό ζήτημα. Βασικό συστατικό της ιδεολογίας του Δημοκρατικού κόμματος είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία που είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων και απομάκρυνση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Δίνουμε προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Παιδείας του κόμματός μας υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Επίσης, είμαστε υπέρμαχοι της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μιας διαδικασίας που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι απεγκλωβισμένη από κομματικούς μηχανισμούς για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης. Παράλληλα χρειάζεται συχνή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η έννοια της δια βίου μάθησης δεν είναι καινούρια ιδέα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να ασκεί ένα τέτοιο λειτούργημα μόνο με τις γνώσεις που απέκτησε στο πανεπιστήμιο. Χρειάζεται διαρκής επιμόρφωση ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και των νέων σύγχρονων μέσων διδασκαλίας.  

Η κοινωνία του σήμερα είναι η κοινωνία της πληροφορίας. Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα πρέπει να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τους ρυθμούς εξέλιξης και να μπορούμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Με αυτή τη λογική χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Παράλληλα, χρειάζεται αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής στα σχολεία. Οι απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες για καθημερινή χρήση μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και να απαγκιστρωθεί από την αποστήθιση και το αναμάσημα της κληρονομημένης γνώσης. Η κριτική σκέψη καλλιεργείται με την έρευνα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ΔΗ.ΚΟ. αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των σχολείων και έχουμε καθιερώσει επιτόπιες επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων προκειμένου να μιλήσουμε με τους νέους και τους εκπαιδευτικούς και να καταγράψουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας. Παράλληλα μέσα από ομιλίες στα σχολεία θίγουμε θέματα που στην εποχή μας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις όπως π.χ. αυτό της βίας και του σχολικού εκφοβισμού γνωστού και ως bullying.

Αναμφισβήτητα, πιστεύουμε στο ΔΗ.ΚΟ. ότι είναι αναγκαίος ένας σωστότερος επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων. Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι νέοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το επαγγελματικό τους μέλλον στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας. Μια τυχόν λανθασμένη απόφαση θα οδηγήσει το άτομο σε επικίνδυνα και δύσκολα μονοπάτια ενώ η σωστή απόφαση οδηγεί το άτομο στην επαγγελματική επιτυχία.

Σε περιόδους ύφεσης κράτη με μηδενικό συντελεστή ομορφιάς, υποδομής, ιστορίας επενδύουν στην εκπαίδευση. Η Παιδεία είναι το αντίδοτο της οικονομικής κρίσης της οποίας τα κατάλοιπα πληρώνουν οι νέοι άνθρωποι. Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι ανειδίκευτοι. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον επαγγελματικό στίβο. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την Παιδεία.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα βασικό μέλημά μας είναι και η αύξηση φοιτητών στα εγχώρια πανεπιστήμια. Τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας έχουν εξελιχθεί σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλών προδιαγραφών και σημειώνουν ξεχωριστές διακρίσεις. Ήδη φοιτούν χιλιάδες φοιτητές και στόχος είναι η σταδιακή αύξηση αυτού του ποσοστού που ταυτόχρονα θα αποφέρει και σημαντική οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Συμπερασματικά, η Παιδεία πάντοτε αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της ανθρώπινης εξέλιξης, τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της οικονομίας, όσο και στην ανάπτυξη και οργάνωση της κοινωνίας μας γενικότερα. Στο Δημοκρατικό Κόμμα θέλουμε ένα  εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο με ευρωπαϊκή και παγκόσμια προοπτική ώστε να διαπλάθει πολίτες άξιους και δημιουργικούς.