Pafos Net

Γιώργος Λεπτός: Τηρουμένων των αναλογιών, η Πάφος ξεπέρασε τις προσδοκίες.

title image

To shock και οι επιπτώσεις που επέφερε η απόφαση του Eurogroup στο τραπεζικό σύστημα έχει ποικίλες επιπτώσεις στον τουρισμό. Αυτό επισημαίνει μιλώντας σήμερα στο pafosnet ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Γιώργος Λεπτός, τονίζοντας ότι τα γεγονόταν εκείνα δημιούργησαν ένα πολύ κακό όνομα για την Κύπρο διεθνώς. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ακύρωση τουριστικών κρατήσεων καθώς και μείωση αναμενόμενων αφίξεων, τόνισε.  Για τον ίδιο λόγο, συντείνει σε μια επιφυλακτική στάση ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται ή τυχόν να ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες του τόπου.  Πέραν τούτου, παρατηρεί ο Γιώργος Λεπτός, η αναπόφευκτη επιδείνωση της Κυπριακής οικονομίας και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και το τραπεζικό μας σύστημα, οδήγησε σε κάποια μείωση του εσωτερικού τουρισμού, καθώς και σε προβλήματα ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις.   Επιπρόσθετα, τα μειωμένα έσοδα του κράτους περιόρισαν σημαντικά τον προϋπολογισμό marketing του ΚΟΤ με αποτέλεσμα την μείωση του εύρους και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προώθησης της Τουριστικής Κύπρου.

« Είναι γεγονός ότι το 2014 έκλεισε με αύξηση στα ετήσια τουριστικά εισοδήματα της τάξης του 9.7% περίπου και μείωση στις αφίξεις της τάξης του 2.4%», τονίζει. « Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα προαναφερθέντα, οι επιδόσεις αυτές πρέπει να θεωρούνται πολύ καλές.  Φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση εάν δεν προηγούνταν τα γεγονότα του Μαρτίου.  Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η περσινή τουριστική περίοδος βοηθήθηκε σε κάποιο βαθμό και από την συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια γειτονικών ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών».

Όσον αφορά στο 2014, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕ και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες και ενδείξεις, τα δεδομένα θα είναι κατ’ ελάχιστον  τα ίδια με αυτά του 2013, με σοβαρή πιθανότητα και προοπτική για καλύτερα αποτελέσματα, λόγω βελτίωσης κάποιων δεδομένων καθώς και της έναρξης πτήσεων από νέες αγορές.

«Η πρόσφατη συμφωνία ανοικτών αιθέρων με την Ρωσία θα είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε αυτή την προοπτική», επισημαίνει ο κ. Λεπτός. « Ευελπιστούμε ότι παρόμοιες προσπάθειες της κυβέρνησης με άλλες τρίτες χώρες θα έχουν σύντομα αίσιο αποτέλεσμα».

limanaki3

Μπορεί οι ενδείξεις να είναι ελπιδοφόρες όσον αφορά στο τουριστικό ρεύμα, τονίζει ο Γιώργος Λεπτός, τα προβλήματα ωστόσο δεν έχουν επιλυθεί, με αρκετά μάλιστα εξ αυτών να είναι σημαντικά.

«Κατά πρώτον, η εποχικότητα», τονίζει. « Ενώ παλαιότερα η Πάφος ήταν ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση του χειμερινού τουριστικού ρεύματος, η οποία οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή την ανάπτυξη αρκετών άλλων ελκυστικών προορισμών σε χώρες με καλοκαιρινό κλίμα.  Σίγουρα όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως Συνεδριακό, Θρησκευτικό, Πολιτιστικό, Εκπαιδευτικό, Ιατρικό, φυσιολατρικό,  αθλητικό και άλλους.

Παράλληλα θα πρέπει να παρασχεθούν τα αναγκαία κίνητρα στις επιχειρήσεις για να παραμένουν σε λειτουργία κατά την χειμερινή περίοδο.  Συγκεκριμένα για τον χειμώνα έχουμε προτείνει την επιχορήγηση κόστους προσωπικού, κατάργηση ή ουσιαστική μείωση δημοτικών τελών και άλλων φορολογιών κλπ.

Η μείωση της εξάρτησης μας σε δύο βασικά αγορές, την Βρεττανική και Ρωσική, είναι μια μεγάλη πρόκληση η οποία για ευνόητους λόγους, πρέπει επειγόντως να αντιμετωπισθεί. Πρέπει να επανακτήσουμε και να ενισχύσουμε το μερίδιο αγοράς μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης να αναπτύξουμε νέες αγορές, όπως οι  Αραβικές Χώρες, η Κίνα και άλλες».

Άλλο σημαντικό πρόβλημα, τονίζει ο κ. Λεπτός,  είναι η απουσία αναγκαίων δημοσίων έργων υποδομής, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με πιο κύρια το οδικό δίκτυο σε τουριστικές περιοχές, την αναβάθμιση των λιμανιών Κάτω Πάφου και Λατσιού, τη δημιουργία σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου, την μαρίνα Πάφου και την ορθολογιστική αξιοποίηση του Ακάμα. 

volta-oikogeneiakos                                                          

Δύο πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν επιπρόσθετες προοπτικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου: Η σωστή αξιοποίηση της ανακήρυξης της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, παρατηρεί, μας δίδει επιπρόσθετα εφόδια στην προσπάθεια μας για περαιτέρω τουριστική προβολή και προώθηση, απευθυνόμενοι σε ένα ευρύτερο κοινό. 

«Παράλληλα, λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων, δεδομένων και προοπτικών της επαρχίας, θεωρούμε ότι η Πάφος έχει σημαντική πιθανότητα να επιλεγεί ως ο χώρος δημιουργίας του Resort Casino.  Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσα, μεγάλα και πολλαπλά οφέλη για την τουριστική βιομηχανία αλλά, και ευρύτερα την τοπική οικονομία», τονίζει. «Εξ’ ίσου επείγον θέμα είναι και η αναβάθμιση της ταυτότητας, η  αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και αισθητικής, των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων, καθώς και ευρύτερα του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.   Στόχος μας πρέπει να είναι η ποιότητα. Η ποιότητα διασφαλίζει υψηλά εισοδήματα και διαχρονικότητα.  Γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά ευτυχώς θα έλεγα, υπάρχει αρκετό περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης».

Είναι αντιληπτό ότι για επίλυση κάποιων από τα προβλήματα χρειάζονται κεφάλαια και ρευστότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος των παφιτών επιχειρηματιών.  Πολλά θέματα όμως μπορούν να διευθετηθούν κατά κύριο λόγο με ενδιαφέρον, όρεξη για δουλειά, την απαραίτητη βούληση για εφαρμογή αποφάσεων, αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων, εμπειριών (best practices) από το εξωτερικό και έγκαιρο προγραμματισμό. 

«Εν κατακλείδι αρκετά μπορούν να γίνουν και για την αναβάθμιση της ποιότητας και για το 2014», επισημαίνει.  « Πολλές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν την διαφορά.  Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου και το ΕΒΕ Πάφου εργάζονται εντατικά και διαχρονικά για την γενικότερη βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας και προϊόντος της επαρχίας.

Η Πάφος προσελκύει το ⅓ των τουριστικών αφίξεων της Κύπρου.  Το γεγονός ότι συγκριτικά με άλλες επαρχίες, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων 5 αστέρων και ότι περίπου το 40% των κλινών της είναι κατηγορίας 4 και 5 αστέρων, καταδεικνύει ότι η Πάφος είναι ο κατεξοχήν ποιοτικός τουριστικός προορισμός της χώρας».

kanonia-sto-limanaki                                                   

Συμπερασματικά, ο τομέας τουρισμού στην Πάφο αλλά και στην Κύπρο γενικότερα, έχει σοβαρή προοπτική για ουσιαστική περαιτέρω ανάπτυξη, εκτιμά ο Γιώργος Λεπτός. «Εναπόκειται σε εμάς, στο κράτος, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις», καταλήγει, «αξιοποιώντας το εκπονηθέν Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης του Τουρισμού της επαρχίας, συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα μας, να προβούμε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, και να αδράξουμε τις ευκαιρίες ώστε να ισχυροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το κύρος και δυναμική της τουριστικής μας βιομηχανίας».