Pafos Net

Γεροσκήπου: Αυτή είναι η επένδυση των 7 δις!

title image

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη-μαμούθ που προωθεί ρωσο-αμερικανο-σινο-αραβικό κονσότρσιουμ στην παράλια έκταση της Γεροσκήπου. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pafosnet, η αίτηση των επενδυτών μαζί με τα σχέδια του κολοσσιαίου έργου και την μακέτα του project έχουν ήδη υποβληθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας για τις τελικές γνωματεύσεις και εγκρίσεις, ενώ τα δύο ιδιωτικά τεμάχια γης που εμπίπτουν στα όρια της προωθούμενης ανάπτυξης έχουν ήδη πωληθεί στον όμιλο, καθιστώντας σαφές το γεγονός ότι πλέον δεν μιλάμε για ένα γενικό σχεδιασμό υπό σκέψη, αλλά για ένα οριστικό project υπό εξέλιξη.

Η μακέτα του έργου παρουσιάσθηκε ήδη στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου, στην οποία έγινε και ανάλυση στις γενικές γραμμές των στόχων και επιδιώξεων των επενδυτών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την πρώτη διαρροή της είδησης έχει καταβληθεί από πλευράς επενδυτών, αλλά και κράτους προσπάθεια για επιβολή «σιγής ασυρμάτου» ως προς τον όλο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε το pafosnet, το όλο έργο διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, παρά το τεράστιο μέγεθος του, από το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία της η γη είναι κρατική, ενώ η περιουσία της Αρχιεπισκοπής που ανέρχεται σε 7,5% του συγκεκριμένου έργου, έχει δια στόματος Αρχιεπισκόπου τεθεί ήδη στη διάθεση των επενδυτών. Το γεγονός ότι, όπως επιβεβαίωνουν πηγές του Δήμου Γεροσκήπου, ακόμη και τα μόλις δύο τεμάχια ιδιωτών στην περιοχή έχουν πια πωληθεί στο κονσόρτσιουμ, συντείνει ώστε η «βρώμικη» δουλειά σε παρόμοιας φύσης έργα να έχει στην προκειμένη περίπτωση ξεκαθαρίσει ήδη σε χρόνο ρεκόρ.

Μιλώντας στο pafosnet ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου, Μάριος Πάπης, αποκάλυψε ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά αιφνιδιάστηκαν κατά τη συνεδρία της ολομέλειας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν ενώπιον τους παρουσιάστηκε μακέτα του έργου και μια πρώτη ανάλυση της προεργασίας που ήδη έχει επιτελεστεί.

«Μιλάμε για ένα project ουσιαστικά μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Κρατικό Προυπολογισμό», επεσήμανε, «για το οποίο τίποτα δεν ήταν γνωστό στις λεπτομέρειες του. Με βάση τα όσα έχουμε πλέον ενώπιον μας, μπορούμε να μιλάμε για την πιο σημαντική εξέλιξη στην κυπριακή οικονομία την σύγχρονη περίοδο της Κύπρου και σαφώς το σημαντικότερο έργο που γίνεται ποτέ στην επαρχία Πάφου.

Ήδη, η μακέτα του έργου και τα πρώτα σχέδια έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία, πράγμα που ρίχνει τη μπάλλα στην κατεύθυνση της Κυβέρνησης για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».

yermanina-project1jpg

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pafosnet, τον σχεδιασμό του έργου-μαμούθ ανέλαβαν αρχιτεκτονικά γραφεία από τέσσερις χώρες: Σιγκαπούρη, Χονγκ-Κονγκ, Ουγγαρία και Πορτογαλλία. Υψηλόβαθμα στελέχη των γραφείων αυτών έφθασαν ήδη στην Κύπρο παρουσιάζοντας τα σχέδια τους στις κρατικές υπηρεσίες και στον Δήμαρχο Γεροσκήπου, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τόνισαν στους επικεφαλής της Πολεοδομίας ότι θα πρέπει να έχουν την τελική θέση του κράτους για την αίτηση τους εντός ενός μηνός, καθιστώντας σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν με τον σχεδιασμό σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που έχουν ως «εφεδρεία».

Στις πρώτες αυτές επαφές με τα κρατικά τμήματα, οι εκπρόσωποι του πολυεθνικού ομίλου των επενδυτών, ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή της Γεροσκήπου, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη διευκόλυνση προώθησης των σχεδιασμών και να τους επιτραπεί η κατά ύψος αντί να κατά μήκος ανάπτυξη, προκειμένου να υπάρχει ελεύθερος διαθέσιμος χώρος για πράσινο και άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

Μείζονος σπουδαιότητας εξέλιξη θεωρείται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλυπτικές πληροφορίες, ότι οι επενδυτές έχουν ήδη αποδεχθεί την ανάληψη της ευθύνης συντήρησης και οικονομικής διαχείρισης του Αθλητικού Κέντρου «Τάσσος Παπαδόπουλος», που εμπίπτει μέσα στον χώρο του project, καθώς και την δυνατότητα του Δήμου Γεροσκήπου να το χρησιμοποιεί για τις αθλητικές ανάγκες των δημοτών, άνευ οικονομικής συνδρομής του.

Παράλληλα, το ιστορικό αγρόκτημα «Γερμανίνα», που επίσης εμπίπτει στο τεμάχιο γης που επηρεάζεται από την ζητούμενη ανάπτυξη, έχει συμφωνηθεί ότι θα το αναλάβουν οι επενδυτές, προωθώντας τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που ήδη έχει ολοκληρωθεί.

Ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου επιβεβαιώνει τις πρώτες πληροφορίες που είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας ως προς το τί θα περιλαμβάνει το κολοσσιαίο έργο στην παραλιακή περιοχή του Δήμου, μεταξύ των οποίων θα είναι μαρίνα χωρητικότητας 500 σκαφών , Ακαδημία Τεχνών,  ξενοδοχεία επτά αστέρων, υδροπάρκα, Πανεπιστημιακές σχολές και Mall.

«Η προτεινόμενη επένδυση θα καλύψει έκταση 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα αρχίζει από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πριν το ξενοδοχείο Φαέθων και θα φθάνει μέχρι και το Αγρόκτημα της Γερμανίνας», είπε. « Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που παρόμοιο του σημείωσε δεν υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο».

plaz-yeroskipou

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη με βάση τις εξαγγελίες των εκπροσώπων του επενδυτικού ομίλου θα απασχολήσει σε αρχικό στάδιο έξι χιλιάδες εργαζόμενους και στην συνέχεια 10 χιλιάδες περίπου. Η ανάπτυξη θα απορροφά σε ετήσια βάση 35 χιλιάδες επισκέπτες, κάποιοι εκ των οποίων θα είναι μόνιμοι κάτοικοι στις κατοικίες που θα ανεγερθούν.

Ένα από τα γνωστότερα και πλέον παλαιά ξενοδοχεία της Γεροσκήπου, θα αποτελέσει το «πρώτο θύμα» της νέας ανάπτυξης: Το ξενοδοχείο «Φαέθων», που ευρίσκεται σε τεμάχιο γης της Αρχιεπισκοπής, έχει ήδη συμπεριληφθεί στα προς κατεδάφιση κτίσματα και στη θέση του θα ανεγερθεί ένα από τα επτάστερα ξενοδοχεία του project.

yeroskipou-project2jpg