Pafos Net

Ευνομούμενες και... «ευνομούμενες» πολιτείες: Παρέμβαση-τομή Γιάννη Κουτσόλαμπρου!

title image

Την διαφορά στην αντιμετώπιση του πολιτισμού και την διάθεση για αλλαγές και ρήξεις προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ δύο πόλεων, αναδεικνύει με σημερινό του άρθρο-παρέμβαση μέσω του PafosNet, ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος, αρχιτέκτονας και μέλος του ΔΣ του «Πάφος 2017». Σοβαρές καταγγελίες για ένα κρατικό μηχανισμό εγκλωβισμένο σε πρακτικές περασμένων εποχών, για αδυναμία ή μη επιθυμία να «τρέξουν» οι απαραίτητες αλλαγές ενόψει του μεγάλου στόχου του 2017, αποτελούν την οδυνηρή πραγματικότητα της Πάφου σήμερα, τονίζει ο κ. Κουτσόλαμπρος, συγκρίνοντας την αντίστοιχη προσπάθεια της Μασαλίας να βελτιώσει την εικόνα της.

Η πλήρης παρέμβαση του μέλους του ΔΣ του «Πάφος 2017», έχει ως εξής:

« Ήμουν πρόσφατα στη Μασαλία. Πολιτεία ευνομούμενη, με αυτοπεποίθηση, οργανωμένη και δυναμική. Η πόλη που ίδρυσαν Έλληνες θαλασσοπόροι το 600 π. Χ. πέρασε πολλά. Πολέμους, καταστροφές, βομβαρδισμούς, άστοχες επεμβάσεις, μόδες αρχιτεκτονικές που πέρασαν.  Έχει όμως μια ζωτικότητα, μια ενέργεια θαυμαστή, την αγάπη και την περηφάνεια των κατοίκων της που τη βλέπεις παντού. Στις καθημερινές επαφές με τους πολίτες αλλά κυρίως με τους άρχοντες της πόλης.

Εδώ και χρόνια ξεκίνησαν προγράμματα ανάπλασης της πόλης. Με επιμονή και οργανωμένα, γειτονιά τη γειτονιά, γκρεμίζουν τα ερειπωμένα κτίρια και τα αντικαθιστούν με σύγχρονα, με πάρκα, με σχολεία και κοινωνικές διευκολύνσεις. Δεν διστάζουν να αγοράσουν ή να απαλλοτριώσουν περιουσίες, γνωρίζοντας ότι μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η παρέμβαση, δεν σκέφτονται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Ξεκινούν έναν ακόμα σχεδιασμό στο διπλανό τετράγωνο και συνεχίζουν. Δεκάδες παρεμβάσεις, η μια μετά την άλλη, αναβαθμίζουν με συνεχή τρόπο τις συνοικίες της πόλης.

orima erga pafoujpg (2)

Και η μικρή μας Πάφος από την άλλη, να αρνείται να τρέξει, να αρνείται να σωθεί. Δίπλα στα απέραντα προσκόμματα στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και την ωρίμανση των έργων, μια χαρακτηριστική περίπτωση έρχεται να αποδείξει ακόμα μια φορά πόσο χαμηλή προτεραιότητα έχει για την πολιτεία ο δημόσιος  χώρος. Με τον πιό επίσημο τρόπο το Πάφος 2017 ζήτησε από τον Έπαρχο Πάφου την παραχώρηση όλου του τεμαχίου που βρίσκεται ο Οθέλλος, πρώην Αττικόν, στον Δήμο Πάφου. Η υπόθεση αφορά σε παράπηγμα που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά και εμποδίζει την εκτέλεση αλλά και το σχεδιασμό  του έργου. Εκεί που  το νέο Αττικόν  πρέπει να πάρει τη θέση του, ελεύθερο από όλες τις πλευρές, στη νέα πλατεία Κένεντυ των πολλών εκατομμυρίων, σε άμεση σχέση με την Παλιά Ηλεκτρική, βρίσκουμε το αμετακίνητο παράπηγμα να ακυρώνει  το μέλλον. Μετά από προσωπική παρέμβαση στον Έπαρχο Πάφου, επι τόπου επίσκεψη με τον υπεύθυνο λειτουργό, δυο αναπάντητες επιστολές του Πάφος 2017, μία του Δήμου Πάφου και πολλούς μήνες, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση. 

Με θλίψη θυμήθηκα το θέμα βλέποντας τις αρμόδιες αρχές αλλού να αγοράζουν ιδιωτικές περιουσίες για να βελτιώσουν την πόλη. Κι εμείς δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια απλή μεταβίβαση χωρίς χρηματικό κόστος, στη βάση άγνωνστων και ακατανόητων  προτεραιοτήτων. Όποιος και να είναι ο ωφελούμενος πολίτης, οποιαδήποτε και να είναι η ιδιότητά του, το προσωπικό όφελος δε μπορεί να υπερισχύσει του δημόσιου. Ειδικά εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις παρόμοιων Τουρκοκυπριακών υποστατικών, εφόσον η συμφωνία παραχώρησης τον καιρό της παρέμβασης δεν είχε ολοκληρωθεί και ουδείς έχει ακόμα και σήμερα εγκατασταθεί οριστικά εκεί.

Δε μπορούν οι σχεδιασμοί της πόλης να υποχωρούν μπροστά στο ιδιωτικό συμφέρον ενός πολίτη για ακατανόητους λόγους. Ούτε είναι δυνατόν οι παρεμβάσεις του Οργανισμού της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, των τοπικών αρχών αλλά και του κάθε πολίτη να μην λαμβάνουν το ελάχιστο που δικαιούνται, μια εύλογη απάντηση σε εύλογο χρόνο».