Pafos Net

Διευκρινίσεις Κωστρίκη για τα περί πολιτικής απόφασης, που προκάλεσαν σάλο στην Πάφο

title image

Διευκρινίσεις, για το τι εννοούσε με τις δηλώσεις του, ότι η απόφαση περί τοπικού lockdown στην Πάφο λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο, έδωσε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.

«Είναι προφανές ότι αυτοί που άκουσαν την δήλωση μου, το Σάββατο, όταν ανέφερα πολιτική απόφαση, εννοούσα απόφαση της πολιτείας και αυτό είναι σωστό, βάσει των εισηγήσεων της επιδημιολογικής ομάδας. Άρα η «πολιτική απόφαση» δεν υπονοεί τίποτε άλλο εκτός του γεγονότος ότι είναι απόφαση της πολιτείας. Και όποιος άκουσε την εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο, είναι πασιφανές αυτό το πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Κωστρίκης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Δρος Κωστρική στο ΡΙΚ επέτεινε την αναστάτωση στην Πάφο, με τον δήμαρχο της περιοχής, Φαίδωνα Φαίδωνος, να αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να τοποθετηθεί επίσημα έναντι των κατοίκων της Επαρχίας Πάφου και να δώσει εξηγήσεις καθώς προκύπτουν ερωτηματικά.

Ο Δρ Κωστρίκης διευκρίνισε ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι η Πάφος δεν έχει διαφορετική εικόνα από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα και δεν καταλαβαίνει γιατί να έχει αυστηρότερα μέτρα μόνο η Πάφος. 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι αυτά που παρουσιάστηκαν στις 20 Νοεμβρίου από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, όπου υπάρχουν αναλυμένα δεδομένα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, οι ημερήσιες λοιμώξεις παραμένουν σε ψηλό σημείο, με τις πόλεις της Λάρνακας, της Λευκωσίας και της Πάφου να βρίσκονται στο ίδιο σημείο, την Αμμόχωστο να βρίσκεται σε πιο ψηλό σημείο, ενώ αρκετά πιο ψηλά φαίνεται ότι βρίσκεται η Λεμεσός. Ο ιολόγος εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών 17 - 26 Νοεμβρίου θα έχουν διαφοροποιηθεί λίγο από αυτά των προηγούμενων ημερών.

Η δική του ανάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως υποστήριξε, δεν εξυπακούει τοπικούς εγκλεισμούς, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου οι αποστάσεις είναι διαφορετικές και ανέφερε ότι δική του θέση είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν σε παγκύπριο επίπεδο. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι πέραν από τις επιστημονικές θέσεις που εκφράζονται, οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη και άλλες εκτιμήσεις, που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα κτλ, προτούν λάβουν αποφάσεις.

Ο Δρ Κωστρίκης εξήγησε ότι χρειάζονται 10-14 μέρες, για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων που λαμβάνονται, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε ισχύ 3 διαφορετικές δέσμες μέτρων: Αυτά που λήφθηκαν στις 22 Οκτωβρίου, τα μέτρα της 4ης Νοεμβρίου και τα τελευταία μέτρα με τους τοπικούς εγκλεισμούς. Τα αποτελέσματα που έχουμε δει, σύμφωνα με τον Δρα Κωστρίκη, προκύπτουν από τα περιοριστικά μέτρα της 22ας Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όταν κάποιο μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας αναφέρει ότι «δούλεψαν τα μέτρα», πρέπει να διασαφηνίζει ποια δέσμη μέτρων εννοεί.

Ερωτηθείς για την πολυγλωσσία που παρατηρείται μεταξύ μελών της επιστημονικής ομάδας, ανέφερε ότι συμφωνεί πως υπάρχει κατάθεση διαφορετικών θέσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα σταματήσει να μιλά, σύμφωνα με τη δική του επιστημονική ανάγνωση και εμπειρία. «Η θέση μου είναι εντελώς ανιδιοτελής και όποιου δεν του αρέσει ας με απολύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωστρίκης.

Επιπρόσθετα εξέφρασε τη θέση ότι δεν χρειάζεται τα θετικά τεστ ταχείας ανάγνωσης, να επαναλαμβάνονται με μοριακές διαγνώσεις, πράγμα που είναι καλό να γίνεται μόνο επί του παρόντος αρχικού σταδίου, για ενδεικτικούς λόγους. Εξήγησε ότι τα rapid tests είναι γρήγορα, φθηνά και μπορούν να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες. Ο συνδυασμός των μαζικών rapid tests με τις μάσκες θα μπορούσε ίσως να αντικαταστήσει το lockdown, υποστήριξε ο γνωστός ιολόγος.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις με τα εμβόλια, χαρακτηρίζοντας ως καταπληκτικά τα νέα από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων γίνονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και οτι η Κύπρος θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Καταληκτικά εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρειάζεται εμβολιασμός ποσοστού 60-65% του πληθυσμού για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.