Pafos Net

Αμπελουργία ώρα μηδέν: Ορατός ο κίνδυνος μαζικής εγκατάλειψης από το 2023

title image

Πιο ορατή από ποτέ είναι πλέον η μαζική εγκατάλειψη της αμπελουργίας από ολόκληρα χωριά σε Πάφο και Λεμεσό από το 2023. Το σήμα κινδύνου εκπέμπουν πλέον αμπελουργοί, οινοβιομηχανίες και γεωργικές οργανώσεις, μετά την φετινή δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε στο θέμα των αποφάσεων για την παραλαβή της παραγωγής και για την εφαρμογή του πράσινου τρύγου. Το πρόβλημα έχει λάβει ήδη πιεστικότητες διαστάσεις στην επαρχία Πάφου, ενώ και στη Λεμεσό η κατάσταση θεωρείται οριακή.

Για την εξέταση του όλου προβλήματος συνεκλήθη και χθες σύσκεψη στους χώρους της οινοβιομηχανίας Καμαντέρενα ΣΟΔΑΠ στην περιοχή Στρουμπιού-Πολεμίου, με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ και της αγροτικής οργάνωσης ΠΕΚ. Οι βουλευτές του κόμματος, Χρήστος Ορφανίδης και Χρύσανθος Σαββίδης επεσήμαναν ότι η αμπελουργία αποτελούσε για πολλά χρόνια την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και ιδιαίτερα των κατοίκων της επαρχίας Πάφου, δυστυχώς όμως οι κακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια οδήγησαν τους αμπελουργούς στην καταστροφή.

« Φέτος, 2 εκατομμύρια κιλά σταφύλια κινδυνεύουν να μείνουν στούς αμπελώνες γιατί τα οινοποιεία αδυνατούν να τα παραλάβουν αν και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό περί του αντίθετου», επεσήμαναν. « Καλούμε το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως άμεσα κάνει ενέργειες για στήριξη αμπελουργών.

Η παραγωγή σταφυλιών από το 1980-2022 είναι μειωμένη κατά 93% και βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να μιλάμε για να μην γίνουν παραλαβές όλων των ποσοτήτων σταφυλιών. Τα προηγούμενα 7-10 χρόνια, παρήγαμε 170 εκατομμύρια κιλά σταφυλιών, ενώ τώρα παράγουμε 15-17 εκατομμύρια κιλά και παρόλα αυτά δεν μπορεί να γίνει παραλαβή των σταφυλιών.

Το πρόβλημα που προκύπτει φέτος οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω του COVID-19, δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες πωλήσεις σταφυλιών τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην Κύπρο, τα περισσότερα οινοποιεία ήταν ήδη πλήρης από τα προηγούμενα χρόνια, την φετινή χρονιά είχαμε 20% -30% μεγαλύτερη παραγωγή σταφυλιών και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καλλιέργειες των σταφυλιών».

Η κυβέρνηση ανέφεραν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ θα πρέπει να στηρίξει τους αμπελουργούς με τον ίδιο τρόπο που ορθώς στηρίζει τους  παραγωγούς άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως οι πατατοπαραγωγοί.

Την κρίσιμη κατάσταση στον κλάδο αναγνώρισε μιλώντας στο PafosNet μετά την σύσκεψη ο διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Μαρίνος Περικλέους. Ο Οργανισμός, τόνισε, εν αντιθέσει με την θέση του Συνδέσμου Οινοβιομηχανιών Κύπρου, θεωρούσε από πέρυσι ότι όχι μόνο είναι απαραίτητη η επανάληψη του πράσινου τρύγου και φέτος, αλλά ζητούσε όπως είπε και την εφαρμογή του με ορθότερες διαδικασίες, καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις:

« Πέραν της αναγκαιότητας της επανάληψης και για την φετινή παραγωγή του πράσινου τρύγου, ο ΣΟΔΑΠ εισηγήθηκε γραπτώς εδώ και μήνες άλλα δύο μέτρα που εκτιμούμε ότι θα βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

Πρόκειται για την απόσυρση παλιών κρασιών που θα γίνονταν βιοκαύσιμο και την απόσταξη παλιών αποθεμάτων κρασιού των οινοβιομηχανιών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αποστειρωτικά, ενισχυτικά καυσίμων, κλπ.

Προτείναμε επίσης την δημιουργία από τις οινοβιομηχανίες μιας μονάδας συμπύκνωσης χυμού σταφυλιού που θα χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε ποτά, αντί να εισάγεται όπως γίνεται σήμερα.

Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές, δεν έγιναν δεκτές. Παρά μόνο, τον Φεβρουάριο στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ο ΣΟΚ διαβεβαίωνε ότι θα παραληφθούν όλες οι φετινές ποσότητες και δεν χρειάζεται πράσινος τρύγος. Με αποτέλεσμα η Βουλή να μείνει «ήσυχη» ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα φέτος».

Ο Μαρίνος Περικλέους απέδωσε ευθύνες και στο Οινολογικό Συμβούλιο που διαβεβαίωνε ότι οι φετινές ποσότητες θα ήταν λιγότερες από όσες παραλαμβάνουν τα οινοποιεία, τη στιγμή, τόνισε, που ο ΣΟΔΑΠ προειδοποιούσε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν βασισμένα σε παλαιότερα χρόνια τη στιγμή που από το 2019 μπήκαν στην παραγωγή νέες καλλιέργειες και τα μικρά οινοποιεία της Πάφου δεν μπορούν να παραλαμβάνουν πλέον ποσότητες παρελθόντων ετών.

Ο επικεφαλής του ΣΟΔΑΠ προειδοποίησε ότι το 2023 θα είναι αν δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες, το κύκνειο άσμα της αμπελοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Υπολογίζουμε, είπε, ότι ένα εκατομμύριο κιλά ξυνιστέρι θα λιώσει πάνω στα φυτά, αφού δεν θα μπορεί να διατεθεί.

«Ο ΣΟΔΑΠ ήδη στην ουσία αναγκάζεται να αγοράζει σταφύλια σε τιμές πάνω από τις τιμές που θα πωλεί», κατέληξε, «προκειμένου να βοηθήσει τους παραγωγούς. Του χρόνου όμως, με την απαγόρευση λόγω ΕΕ της διενέργειας πράσινου τρυγητού για τρίτη χρονιά, η κατάσταση θα είναι οριακή. Και αν δεν κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση για αλλαγή της κατάστασης που παγιώνεται, οι αμπελουργοί θα έχουν ως μόνη λύση την εγκατάλειψη των αμπελιών».

ampelia2

Η ζοφερή πραγματικότητα που περιγράφεται από τις οινοβιομηχανίες, παρουσιάζεται με ακόμη πιο μελανά χρώματα από τους απλούς αμπελουργούς των χωριών της ημιορεινής και ορεινής Πάφου. Κάνουν λόγο για τεράστια έξοδα και κόπους με μόνο αποτέλεσμα να είναι «δέσμιοι» των οινοβιομηχανιών και των αποφάσεων τους ως προς τις τιμές αγοράς του προιόντος.

Σε όλα τα αμπελουργικά χωριά της Πάφου οι παραγωγοί προεξοφλούν ότι το 2023 θα αποτελέσει έτος δραματικής συρρίκνωσης της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας, αφενός μεν λόγω της πληρότητας των αποθηκευτικών χώρων των μεγάλων οινοβιομηχανιών από φέτος και αφετέρου λόγω της μη επανάληψης του πράσινου τρύγου βάσει των ευρωπαικών οδηγιών.

Ένας από τους ενασχολούμενους για χρόνια με την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή Στρουμπιού-Πολεμίου, ο Χρήστος Πολυκάρπου, τόνισε χθες στo PafosNet ότι η ευθύνη για την οριακή κατάσταση βαραίνει πρωτίστως το κράτος με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των τελευταίων χρόνων, που προνοούσαν μια χρονιά επιδότηση εκριζώσεων αμπελόνων και την άλλη επιδότηση νέων καλλιεργειών.

« Του χρόνου δυστυχώς η πλειοψηφία των σταφυλιών θα παραμείνει στα αμπέλια», είπε χαρακτηριστικά, « γεγονός που θα σημάνει το τέλος της αμπελουργίας όπως το γνωρίζαμε δεκαετίες στον τόπο μας. Το πρόβλημα εντείνει η μαζική εισαγωγή ξένων κρασιών και η διάθεση τους σε πολύ φθηνότερες τιμές από το δικό μας.

Λύση θα μπορούσε να δώσει μόνο η καθιέρωση του «Γαλάζιου Ωκεανού» στην αμπελουργία, δηλαδή η καθιέρωση ενός μοναδικού προιόντος που δεν μπορεί να παραχθεί αλλού, αλλά και η θεαματική αύξηση των εξαγωγών κυπριακού κρασιού διεθνώς».

ampelia3

Η κατάσταση εκτιμούν αμπελουργοί και αγροτικές οργανώσεις είναι σήμερα πολύ σοβαρότερη στην επαρχία Πάφου από ότι στη Λεμεσό. Και αυτό, δεδομένου ότι στην Πάφο υπάρχουν πολύ περισσότερες ποσότητες σταφυλιών και λιγότερα μικρά οινοποιεία που μπορούν να τις απορροφήσουν.
Αντιθέτως, στη Λεμεσό υπάρχουν λιγότερες ποικιλίες και περισσότερα μικρά οινοποιεία που μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες αρκετών ποικιλιών.

sodap